Kiszone rzodkiewki: przepis w kilku krokach. Warto przygotować je właśnie teraz

Przepis na kiszone rzodkiewki warto wykonać właśnie teraz, kiedy nadszedł sezon i można nabyć je po przystępnej cenie w sklepach i na targu. Warzywa można kisić na różne sposoby: zarówno pokrojone na kawałki, jak i w całości. Kiszone rzodkiewki z czasem tracą swoją intensywną barwę i stają się różowawe.

Przepis na kiszone rzodkiewki należy do łatwiejszych w przygotowaniu. W smaku są one lekko kwaskowe, choć łagodniejsze niż kiszone ogórki. Do ukiszenia nadają się różne odmiany rzodkiewek:  zarówno te delikatniejsze, jak i ostrzejsze. Można zjeść je nawet po dwóch dniach od przygotowania, jak i poczekać cały tydzień - smakują równie dobrze w każdym stadium kiszenia.  

Zobacz wideo Rzodkiewka to prawdziwa królowa nowalijek. Rewelacyjnie sprawdzi się... podczas upałów

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Kiszone rzodkiewki: prosty przepis z kilku składników

  • 2 pęczki rzodkiewki;
  • litr wody;
  • łyżka soli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 ziarna ziela angielskiego;
  • zawartość łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach.

Kiszone rzodkiewki - przepis na warzywną przekąskęPrzepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni

Przepis na kiszone rzodkiewki: przygotowanie w kilku krokach

  1. Zagotowujemy wodę, mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się soli. Po tym czasie zostawiamy wodę do przestudzenia.
  2. Usuwamy łodygi i liście z rzodkiewek, dokładnie je myjemy i szorujemy.
  3. Na dnie czystego i wyparzonego słoika układamy kolejno rzodkiewki, ząbki czosnku i przyprawy.
  4. Zalewamy zawartość słoika przestudzoną solanką. Przykrywamy go gazą. Jeżeli rzodkiewki pływają po powierzchni, dociskamy je za pomocą małego talerzyka. 
  5. Odstawiamy rzodkiewki do kiszenia, np. na stole kuchennym na ok. trzy dni. Po tym czasie powinny być gotowe do spożycia.

Z czym podawać kiszone rzodkiewki: do kanapek, do sałatek, do dań mięsnych, np. zrazów.

Sadzenie rzodkiewki - ważne wskazówkiWyjaśniamy, co się dzieje, kiedy spożywasz rzodkiewkę. Cenne właściwości

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: