Przepis na kiszone rzodkiewki należy do łatwiejszych w przygotowaniu. W smaku są one lekko kwaskowe, choć łagodniejsze niż kiszone ogórki. Do ukiszenia nadają się różne odmiany rzodkiewek: zarówno te delikatniejsze, jak i ostrzejsze. Można zjeść je nawet po dwóch dniach od przygotowania, jak i poczekać cały tydzień - smakują równie dobrze w każdym stadium kiszenia.
Zobacz wideo Rzodkiewka to prawdziwa królowa nowalijek. Rewelacyjnie sprawdzi się... podczas upałów
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Kiszone rzodkiewki: prosty przepis z kilku składników
- 2 pęczki rzodkiewki;
- litr wody;
- łyżka soli;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 liście laurowe;
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- zawartość łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach.
Przepis na kiszone rzodkiewki: przygotowanie w kilku krokach
- Zagotowujemy wodę, mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się soli. Po tym czasie zostawiamy wodę do przestudzenia.
- Usuwamy łodygi i liście z rzodkiewek, dokładnie je myjemy i szorujemy.
- Na dnie czystego i wyparzonego słoika układamy kolejno rzodkiewki, ząbki czosnku i przyprawy.
- Zalewamy zawartość słoika przestudzoną solanką. Przykrywamy go gazą. Jeżeli rzodkiewki pływają po powierzchni, dociskamy je za pomocą małego talerzyka.
- Odstawiamy rzodkiewki do kiszenia, np. na stole kuchennym na ok. trzy dni. Po tym czasie powinny być gotowe do spożycia.
Z czym podawać kiszone rzodkiewki: do kanapek, do sałatek, do dań mięsnych, np. zrazów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.