Zupa pieczarkowa - przepis na błyskawiczny obiad. Uzyskasz najlepszy smak, stosując łatwą sztuczkę

Zupa pieczarkowa bardzo często gości na naszych stołach, czemu nie można się dziwić - jest pyszna, łatwa i łaskawa dla portfela. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę pieczarkową, która będzie kremowa, aromatyczna i absolutnie przepyszna. Wszystko za sprawą sztuczki z masłem.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na zupę pieczarkową to przepis na najlepszy domowy obiad. Wykonanie jest banalne, ale należy się do tego przyłożyć. Zazwyczaj dodajemy pieczarki do wywaru razem z innymi warzywami - to jest całkowicie ok. Jednak, żeby zupa była bardziej aromatyczna, a pieczarki oddały maksimum smaku, warto je podsmażyć na maśle. To nie żadna magia, ale smak jest naprawdę bajkowy.

Fasolka po bretońsku (zdjęcie ilustracyjne)Fasolka po bretońsku. Przepis babci na prosty i sycący obiad

Zupa pieczarkowa - przepis 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu lub rosołu
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie serka topionego o smaku śmietankowym
  • śmietana 18 proc.
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy
  • natka pietruszki
  • masło
  • do podania: makaron nitki

Zupa pieczarkowa - sposób wykonania

  1. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulkę i zeszklij ją. Następnie dodaj pokrojone pieczarki (w kostkę lub plastry) i podsmażaj, aż odparuje z nich woda. Pod koniec dodaj sól. Duś na średnim ogniu kilka minut.
  2. Podduszone pieczarki zalej gorącym bulionem i dodaj kilka listków laurowych i kilka kule ziela angielskiego.  Gotuj na średnim ogniu 10 minut, następnie dodaj pokrojony serek topiony. Kiedy się rozpuści, dopraw zupę do smaku według swoich preferencji. W międzyczasie ugotuj makaron.
  3. Kiedy serek się rozpuścił, dodaj zahartowaną śmietanę (3-4 łyżki) i całość zamieszaj. Zupę podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki.

Ciasto francuskie to baza do wielu pysznych przekąsek - tych na słodki o tych na słonoSzybkie i wytrawne przekąski z ciasta francuskiego od Karola Okrasy

Wskazówka: Jeśli chcesz, by twoja zupa była nieco delikatniejsza, zamiast cebuli użyj białej części pora. Możesz także dodać do zupy kulki z mięsa mielonego, wówczas taka zupa stanie się pełnowymiarowym daniem obiadowym na duży (albo średni) głód.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: