Botwinka - przepis babci. Użyj odpowiedniego mięsa, a wywar nabierze charakteru

Botwinka to jedna z naszych ulubionych letnich zup. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a najlepszy przepis na botwinkę pochodzi oczywiście z babcinego zeszytu. Dziś podpowiemy, jak z niewielu składników wyczarować boski smak. Najważniejszy jest wywar, użyj do niego żeberek i ciesz się treściwym i aromatycznym daniem.

Więcej przepisów na wiosenne i letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli mówimy o najlepszej wiosennej zupie, od razu przychodzi nam na myśl botwinka. To smaczna i prosta zupa zrobiona z liści i bulw młodych buraków. Żeby zupa nabrała charakteru, warto zadbać o wywar. Najlepszy do botwinki będzie wywar z żeberek. Niektórzy się pewnie zdziwią, że takie "mocne" mięso idzie do tak lekkiej zupy. Gwarantujemy, że mięsny smak nie zdominuje warzyw, a jedynie świetnie "wyciągnie" wszystkie ukryte w nich smaki i aromaty.

Racuszki z truskawkamiPrzepis na racuchy z truskawkami. Szybkie i rozpływające się w ustach

Botwinka - przepis

Składniki:

  • 300-500 g żeberek wieprzowych
  • 2 pęczki botwinki razem z buraczkami
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por
  • śmietana 18 proc.
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • natka pietruszki
  • koperek

Botwinka - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od wykonania wywaru. Mięso opłucz i zalej je wodą (ok. 1,5-2 l). Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  2. Włoszczyznę obierz i pokrój w drobne talarki. Pora możesz wcześniej podsmażyć na maśle (polecam taki trik) i dodaj wszystko do wywaru. 
  3. Botwinkę odkładnie opłucz, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Następnie drobno posiekaj liście, a młode buraczki pokrój w kostkę. Kiedy warzywa w wywarze będą miękkie, dodaj całą botwinkę. Gotuj przez 15-20 minut.
  4. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj także posiekaną natkę i trochę koperku. Następnie dodaj kilka łyżek zahartowanej śmietany. Gotuj jeszcze 5 minut.

Czy można mrozić jajka ?Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki

Taką botwinkę możesz podawać z pieczywem, jajkiem na twardo lub w towarzystwie młodych ziemniaczków z masłem i koperkiem. Bez względu, jaką wersję wybierzesz, każda z pewnością będzie smaczna. Babcie jednak wiedzą, co dobre.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: