Więcej przepisów na wiosenne i letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli mówimy o najlepszej wiosennej zupie, od razu przychodzi nam na myśl botwinka. To smaczna i prosta zupa zrobiona z liści i bulw młodych buraków. Żeby zupa nabrała charakteru, warto zadbać o wywar. Najlepszy do botwinki będzie wywar z żeberek. Niektórzy się pewnie zdziwią, że takie "mocne" mięso idzie do tak lekkiej zupy. Gwarantujemy, że mięsny smak nie zdominuje warzyw, a jedynie świetnie "wyciągnie" wszystkie ukryte w nich smaki i aromaty.
Przepis na racuchy z truskawkami. Szybkie i rozpływające się w ustach
Botwinka - przepis
Składniki:
- 300-500 g żeberek wieprzowych
- 2 pęczki botwinki razem z buraczkami
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por
- śmietana 18 proc.
- sok z cytryny
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- natka pietruszki
- koperek
Botwinka - sposób wykonania:
- Zacznij oczywiście od wykonania wywaru. Mięso opłucz i zalej je wodą (ok. 1,5-2 l). Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
- Włoszczyznę obierz i pokrój w drobne talarki. Pora możesz wcześniej podsmażyć na maśle (polecam taki trik) i dodaj wszystko do wywaru.
- Botwinkę odkładnie opłucz, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Następnie drobno posiekaj liście, a młode buraczki pokrój w kostkę. Kiedy warzywa w wywarze będą miękkie, dodaj całą botwinkę. Gotuj przez 15-20 minut.
- Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj także posiekaną natkę i trochę koperku. Następnie dodaj kilka łyżek zahartowanej śmietany. Gotuj jeszcze 5 minut.
Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
Taką botwinkę możesz podawać z pieczywem, jajkiem na twardo lub w towarzystwie młodych ziemniaczków z masłem i koperkiem. Bez względu, jaką wersję wybierzesz, każda z pewnością będzie smaczna. Babcie jednak wiedzą, co dobre.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.