Zupa ogórkowa - przepis wiosenny. Dzięki trikowi z cukinią będzie aksamitna i kremowa

Zupę ogórkową znamy i kochamy chyba wszyscy. A co, gdyby zrobić ją w inny, wiosenny sposób? Wiosenna ogórkowa smakuje obłędnie, a dzięki dodatkowi podduszonej cukinii będzie delikatnie kremowa. Właśnie takiego obiadu nam dzisiaj trzeba.

Więcej przepisów na wiosenne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa ogórkowa to jedna z najczęstszych propozycji obiadowych w polskich domach, czemu absolutnie nie powinniśmy się dziwiić - jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i składa się z łatwodostępnych składników. Dziś jednak mamy dla ciebie nieco odmienioną, wiosenną odsłonę zupy ogórkowej. Jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje taka zupa, zerknij na przepis poniżej.

Zupa ogórkowa - przepis w wersji wiosennej

Potrzebne składniki:

  • 1,5-2 l bulionu (warzywnego, drobiowego) lub lekkiego rosołu
  • 1 duży por
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 pełna szklanka startych kiszonych ogórków
  • 2 ziemniaki
  • śmietana 18 proc.
  • masło
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek
  • do podania: grzanki lub chrupiąca bagietka

Wiosenna zupa ogórkowa - sposób wykonania

  1. Pora drobno posiekaj. Cukinię oraz ziemniaki zatrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  2. Przygotuj garnek z szeroki dnem i rozpuść na nim porządną łyżkę masła. Następie, dodaj pokrojonego pora i zeszklij go. Kiedy widocznie zmniejszy swoją objętość, dodaj cukinię i całość duś razem, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodaj starte ziemniaki i smaż jeszcze chwilę.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie dodaj starte ogórki i gotuj kolejne 5 minut. Następnie dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku wedle swoich preferencji.
  4. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietankę, ponownie doprowadź do wrzenia i zupa gotowa.

Taką zupę ogórkową podawaj z grzankami lub chrupiącą bagietką. Jedno jest pewne - wiosenna zupa ogórkowa smakuje wyjątkowo i nasyci cię na długie godziny, a ty wcale się nie napracujesz. Czy to pomysł na twój dzisiejszy obiad?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.