Więcej przepisów na wiosenne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa ogórkowa to jedna z najczęstszych propozycji obiadowych w polskich domach, czemu absolutnie nie powinniśmy się dziwiić - jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i składa się z łatwodostępnych składników. Dziś jednak mamy dla ciebie nieco odmienioną, wiosenną odsłonę zupy ogórkowej. Jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje taka zupa, zerknij na przepis poniżej.
Zupa ogórkowa - przepis w wersji wiosennej
Potrzebne składniki:
- 1,5-2 l bulionu (warzywnego, drobiowego) lub lekkiego rosołu
- 1 duży por
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 1 pełna szklanka startych kiszonych ogórków
- 2 ziemniaki
- śmietana 18 proc.
- masło
- sól, pieprz
- posiekany koperek
- do podania: grzanki lub chrupiąca bagietka
Wiosenna zupa ogórkowa - sposób wykonania
- Pora drobno posiekaj. Cukinię oraz ziemniaki zatrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przygotuj garnek z szeroki dnem i rozpuść na nim porządną łyżkę masła. Następie, dodaj pokrojonego pora i zeszklij go. Kiedy widocznie zmniejszy swoją objętość, dodaj cukinię i całość duś razem, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodaj starte ziemniaki i smaż jeszcze chwilę.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie dodaj starte ogórki i gotuj kolejne 5 minut. Następnie dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku wedle swoich preferencji.
- Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietankę, ponownie doprowadź do wrzenia i zupa gotowa.
Taką zupę ogórkową podawaj z grzankami lub chrupiącą bagietką. Jedno jest pewne - wiosenna zupa ogórkowa smakuje wyjątkowo i nasyci cię na długie godziny, a ty wcale się nie napracujesz. Czy to pomysł na twój dzisiejszy obiad?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.