-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na ciasto Kinder Country. Smakuje zupełnie jak uwielbiany batonik. Jak je przygotować?
Przepis na ciasto Kinder Country. Smakuje zupełnie jak uwielbiany batonik. Jak je przygotować?
Przepis na ciasto Kinder Country warto wypróbować, jeśli lubimy lekkie ciasta z dodatkiem czekolady. Ten deser świetnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach i z pewnością zasmakuje także najmłodszym gościom.
Przepis na idealne ciasto, stworzone z myślą o dzieciach? Takie, które smakuje zupełnie jak ulubiony batonik! Deser Kinder Country to jeden z tych specjałów, który nie wymaga pieczenia i wymaga użycia tylko kilku łatwo dostępnych składników. Jak go przygotować?
Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na domowe ciasto Kinder Country. Wykonasz je z tych składników
- śmietanka słodka 30 procent: 350 ml;
- serek mascarpone: 250 g;
- herbatniki: 250 g;
- biała czekolada: 2 tabliczki;
- mleczna czekolada: 2 tabliczki;
- płatki czekoladowe: trzy szklanki plus garść na wierzch.
Jak zrobić ciasto Kinder Country w domu?
- Zacznij od roztopienia dwóch tabliczek białej czekolady w miseczce nad lekko wrzącą wodą. Zrób to w taki sposób, aby naczynie się z nią nie stykało. Zostaw rozpuszczoną czekoladę do ostudzenia.
- 200 ml śmietany ubij na sztywną masę. Dodaj serek mascarpone, zmiksuj na wolnych obrotach w blenderze, dolewając stopniowo ostudzoną białą czekoladę. Dosyp płatki czekoladowe, a całość wymieszaj łyżką.
- Roztop dwie tabliczki mlecznej czekolady w taki sam sposób jak wcześniej białą czekoladę. Pozostałą część śmietany (czyli 50 ml) również ubij na sztywno, dodaj do ostudzonej mlecznej czekolady i mieszaj do momentu połączenia się składników.
- Przygotuj formę do pieczenia lub tortownicę: wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie ułóż herbatniki jeden obok drugiego, wlej jasną masę i wyrównaj powierzchnię. Powtórz czynność z użyciem ciemnej masy.
- Wierzch ciasta posyp garścią płatków czekoladowych.
- Wstaw ciasto do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie będzie gotowe do podania.