Przepis na ciasto Kinder Country. Smakuje zupełnie jak uwielbiany batonik. Jak je przygotować?

Przepis na ciasto Kinder Country warto wypróbować, jeśli lubimy lekkie ciasta z dodatkiem czekolady. Ten deser świetnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach i z pewnością zasmakuje także najmłodszym gościom.

Przepis na idealne ciasto, stworzone z myślą o dzieciach? Takie, które smakuje zupełnie jak ulubiony batonik! Deser Kinder Country to jeden z tych specjałów, który nie wymaga pieczenia i wymaga użycia tylko kilku łatwo dostępnych składników. Jak go przygotować?

Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na domowe ciasto Kinder Country. Wykonasz je z tych składników

  • śmietanka słodka 30 procent: 350 ml;
  • serek mascarpone: 250 g; 
  • herbatniki: 250 g;
  • biała czekolada: 2 tabliczki;
  • mleczna czekolada: 2 tabliczki;
  • płatki czekoladowe: trzy szklanki plus garść na wierzch.

Jak zrobić ciasto Kinder Country w domu?

  1. Zacznij od roztopienia dwóch tabliczek białej czekolady w miseczce nad lekko wrzącą wodą. Zrób to w taki sposób, aby naczynie się z nią nie stykało. Zostaw rozpuszczoną czekoladę do ostudzenia.
  2. 200 ml śmietany ubij na sztywną masę. Dodaj serek mascarpone, zmiksuj na wolnych obrotach w blenderze, dolewając stopniowo ostudzoną białą czekoladę. Dosyp płatki czekoladowe, a całość wymieszaj łyżką.
  3. Roztop dwie tabliczki mlecznej czekolady w taki sam sposób jak wcześniej białą czekoladę. Pozostałą część śmietany (czyli 50 ml) również ubij na sztywno, dodaj do ostudzonej mlecznej czekolady i mieszaj do momentu połączenia się składników.
  4. Przygotuj formę do pieczenia lub tortownicę: wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie ułóż herbatniki jeden obok drugiego, wlej jasną masę i wyrównaj powierzchnię. Powtórz czynność z użyciem ciemnej masy.
  5. Wierzch ciasta posyp garścią płatków czekoladowych. 
  6. Wstaw ciasto do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie będzie gotowe do podania.
Więcej o: