Ciasto jogurtowe według włoskich babć. Poleca Nigella Lawson. Będziesz potrzebować opakowania po jogurcie

"Jeśli jest rodzina we Włoszech, która nie ma swojego przepisu na ciasto jogurtowe, to jeszcze takiej nie spotkałam" - pisze na swojej stronie Nigella Lawson. Jak tłumaczy, zapach tego wypieku jest wybitnie włoski - to połączenie soczystej cytryny i aromatycznej wanilii. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe, a doskonałą miarką będzie zwykły kubeczek po jogurcie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciambella to włoskie ciasto jogurtowe w kształcie pierścienia. Jest niezwykle puszyste i aromatyczne, przypomina nieco nasz biszkopt. Swoją recepturę Nigella oparła na przepisie, który przeczytała kiedyś z pożółkłej kartki znalezionej we włoskim domu, który wynajmowała. Jako miarka służy natomiast kubeczek po jogurcie o pojemności 150 ml. 

Włoskie ciasto jogurtowe. Składniki

  • kubeczek jogurtu (150 ml),
  • 2 kubeczki cukru pudru,
  • kubeczek mąki ziemniaczanej,
  • 2 kubeczki mąki pszennej,
  • kubeczek oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • skórka z połówki cytryny,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka cukru pudru (do posypania).

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik w trybie góra-dół do 180 st. C. Wysmaruj formę (okrągłą, z dziurką w środku) olejem lub sprayem do pieczenia,

2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno i odstaw,

3. Do dużej miski z żółtkami przełóż jogurt. Kubeczka użyj do odmierzenia pozostałych składników. Dodaj cukier i ubij z żółtkami i jogurtem na gładką masę,

4. Do masy dodaj olej i cały czas ubijając, dolej ekstrakt waniliowy i dorzuć skórkę z cytryny,

5. Na koniec dodaj mąkę i stopniowo ubite białka,

6. Przygotowaną wcześniej foremkę wypełnij ciastem i piecz przez 30-35 minut,

7. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw jeszcze na 10 min w foremce. Następnie obróć ją, wyjmując ciasto i posyp je cukrem pudrem. 

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Nigelli Lawson. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.