Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Ciambella to włoskie ciasto jogurtowe w kształcie pierścienia. Jest niezwykle puszyste i aromatyczne, przypomina nieco nasz biszkopt. Swoją recepturę Nigella oparła na przepisie, który przeczytała kiedyś z pożółkłej kartki znalezionej we włoskim domu, który wynajmowała. Jako miarka służy natomiast kubeczek po jogurcie o pojemności 150 ml.
1. Rozgrzej piekarnik w trybie góra-dół do 180 st. C. Wysmaruj formę (okrągłą, z dziurką w środku) olejem lub sprayem do pieczenia,
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno i odstaw,
3. Do dużej miski z żółtkami przełóż jogurt. Kubeczka użyj do odmierzenia pozostałych składników. Dodaj cukier i ubij z żółtkami i jogurtem na gładką masę,
4. Do masy dodaj olej i cały czas ubijając, dolej ekstrakt waniliowy i dorzuć skórkę z cytryny,
5. Na koniec dodaj mąkę i stopniowo ubite białka,
6. Przygotowaną wcześniej foremkę wypełnij ciastem i piecz przez 30-35 minut,
7. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw jeszcze na 10 min w foremce. Następnie obróć ją, wyjmując ciasto i posyp je cukrem pudrem.