Więcej trików przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane najlepsze są wtedy, kiedy z zewnątrz apetycznie chrupią, a w środku są miękkie i delikatne. Dziś zdradzimy wam sekret szefa kuchni na bosko chrupiące placki ziemniaczane. Cały myk polega na wcześniejszym podgotowaniu ziemniaków.
Chrupiące placki ziemniaczane - przepis
Lista składników:
- 4 ziemniaki
- 1 cebula starta na tarce lub drobno posiekana
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- kilka łyżek tłuszczu (można użyć tłuszczu wytopionego z boczku, to zapewni wspaniały smak)
Chrupiące placki ziemniaczane - sposób wykonania:
- Ziemniaki oczyść, ale nie obieraj ich. Włóż je do garnka i zalej wodą. Włącz duży ognień i zagotuj ziemniaki. Następnie od razu wyłącz palnik i pozostaw ziemniaki w gorącej wodzie na ok. 10 minut.
- Ziemniaki obierz z łupin i zetrzyj je na tarce. Następnie odciśnij nadmiar wody za pomocą gazy.
- Starte ziemniaki przełóż do miski. Dodaj startą cebulę oraz przyprawy i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu i na środek połóż porcję ziemniaków i delikatnie je spłaszcz, by uzyskać ładny kształt. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą przyrumienione. Przed odwróceniem na drugą stronę, możesz dodać odrobinę oleju.
- Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.
Takie placki smakują jak w najlepszej restauracji. Dzięki wcześniejszemu podgotowaniu, placki ziemniaczane będą bosko chrupiące, a za sprawą starcia ziemniaków na tarce o grubych oczkach, środek pozostanie delikatny. Dodaj do tego swoje ulubione dodatki i ciesz się najlepszymi plackami ziemniaczanymi, jakie jadłeś.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.