Placki ziemniaczane chrupiące na zewnątrz. Ten sekret zna niewiele osób

Placki ziemniaczane kochamy wszyscy i możemy jeść je na okrągło, co dzień z innym dodatkiem. Tylko co zrobić, by placki ziemniaczane były bosko chrupiące na zewnątrz? Istnieje prosty trik, o którym nie każdy słyszał. Chodzi o wcześniejsze podgotowanie ziemniaków.

Więcej trików przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki ziemniaczane najlepsze są wtedy, kiedy z zewnątrz apetycznie chrupią, a w środku są miękkie i delikatne. Dziś zdradzimy wam sekret szefa kuchni na bosko chrupiące placki ziemniaczane. Cały myk polega na wcześniejszym podgotowaniu ziemniaków.

Kanapka z pastą jajeczną (zdjęcie ilustracyjne)Pasta jajeczna - przepis. Dodatek fit owocu zapewni zastrzyk energii

Chrupiące placki ziemniaczane - przepis

Lista składników:

  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula starta na tarce lub drobno posiekana
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • kilka łyżek tłuszczu (można użyć tłuszczu wytopionego z boczku, to zapewni wspaniały smak)

Chrupiące placki ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki oczyść, ale nie obieraj ich. Włóż je do garnka i zalej wodą. Włącz duży ognień i zagotuj ziemniaki. Następnie od razu wyłącz palnik i pozostaw ziemniaki w gorącej wodzie na ok. 10 minut.
  2. Ziemniaki obierz z łupin i zetrzyj je na tarce. Następnie odciśnij nadmiar wody za pomocą gazy. 
  3. Starte ziemniaki przełóż do miski. Dodaj startą cebulę oraz przyprawy i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu i na środek połóż porcję ziemniaków i delikatnie je spłaszcz, by uzyskać ładny kształt. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą przyrumienione. Przed odwróceniem na drugą stronę, możesz dodać odrobinę oleju.
  5. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.

Ogórki małosolne - najlepsze na kanapkiOgórki małosolne: przepis, który warto znać. Wybór soli jest istotny

Takie placki smakują jak w najlepszej restauracji. Dzięki wcześniejszemu podgotowaniu, placki ziemniaczane będą bosko chrupiące, a za sprawą starcia ziemniaków na tarce o grubych oczkach, środek pozostanie delikatny. Dodaj do tego swoje ulubione dodatki i ciesz się najlepszymi plackami ziemniaczanymi, jakie jadłeś.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: