Więcej przepisów na pyszne zupy krem znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa krem z kalafiora to raj dla wielbicieli warzyw i dobrego jedzenia. Przepis jest banalny, ale postanowiliśmy go nieco ulepszyć. Warto wcześniej podsmażyć warzywa na maśle - wówczas wszystkie składniki uwolnią wszystkie swoje aromaty, nawet te głęboko skrywane.
Zupa krem z kalafiora - przepis
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być także drobiowy lub lekki rosół)
- masło
- 0,5 l mleka
- ok. 150 ml śmietanki kremówki
- do podania: szczypiorek i grzanki
Zupa krem z kalafiora - sposób wykonania
- Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozpuść w nim porządną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Kiedy cebula będzie już złota, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i kiedy uwolni swój aromat, dorzuć ziemniaki posiekane w kostkę. Podsmażaj całość ok. 5 minut.
- Do podsmażonych warzyw dodaj różyczki kalafiora, dopraw odrobiną soli i dalej podsmażaj, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną, zalej całość gorącym bulionem. Kiedy zawrze, wlej mleko i zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj śmietankę. Ponownie zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać odrobinę curry, by zupa nabrała pięknego koloru i głębszego smaku.
- Na sam koniec zmiksuj całość, by uzyskać delikatny krem. Podawaj z ziołowymi grzankami lub ze szczypiorkiem.
Wykonanie tej zupy zajmuje chwile, a smak jest godny najlepszej restauracji. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, zainspiruj się naszym przepisem na zupę krem z kalafiora - domownicy będą zachwyceni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.