Ciasto Marcinek - tak samo słodkie, jak się nazywa. Świetnie zastąpi tort

Ciasto Marcinek to deser, obok którego nie sposób przejść obojętnie. To okrągłe, warstwowe ciasto ze śmietanowym kremem jest charakterystyczne dla wschodniej części Polski, ale jest tak pyszne, że znają i kochają je wszyscy od Bałtyku po Tatry. Jak zatem zrobić ciasto Marcinek, które skutecznie zastąpi tort? Smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Więcej przepisów na warstwowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto Marcinek, oprócz tego, że świetnie smakuje, to pięknie prezentuje się na sole za sprawą wielu warstw. Przepis wbrew pozorom nie jest skomplikowany, ale z całą pewnością nie jest to ciasto, które zrobisz w 5 minut. Jednak jeśli jesteś entuzjastą kremowych deserów, lub zbliża ci się rodzinna impreza i chcesz zaskoczyć gości czymś mniej banalnym niż zwykły tort, koniecznie wypróbuj nasz przepis na najlepsze warstwowe ciasto na świecie.

Ciasto Marcinek - przepis tak słodki, jak nazwa

Składniki potrzebne do wykonania ok. 15 cienkich blatów:

  • 125 g masła
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 90 g drobnego cukru
  • 400 g maki tortowej
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli

Składniki na krem śmietankowy:

  • 1200 ml śmietanki kremówki (powinna być dobrze schłodzona)
  • ok. 400 g kwaśnej śmietany 18 proc. (także powinna być schłodzona)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru (możesz dodać mniej, jeśli nie chcesz, by twój krem był za słodki)
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo do dekoracji: pokruszone biszkopty, herbatniki lub ciasteczka

Ciasto Marcinek - sposób wykonania:

  1. Śmietanę wlej do rondelka i dodaj sodę. Wymieszaj i pozostaw na chwilę, aż soda "spulchni" śmietanę. Powinna znacznie zwiększyć swoją objętość.
  2. Do miski włóż masło, cukier waniliowy i cukier do wypieków i utrzyj całość na jasną i puszystą masę. Następnie wbij jajko i dodaj żółtko, cały czas miksując. Dodaj śmietanę z sodą oraz mąkę, a na koniec sól. Ciasto najpierw wyrób mikserem, następnie zagnieć ręcznie.
  3. Kulę ciasta podziel na 13-15 równych części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Przygotuj tortownicę (potrzebny będzie jedynie spód) i wyłóż dno papierem. Na spodzie ułóż rozwałkowane kawałki ciasta i dociągnij je do krawędzi tak, by były idealnie okrągłe. Każdy kawałek nakłuj widelcem. Każdy z blatów piecz przez ok. 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  4. Kiedy blaty się pieką, przygotuj aksamitny krem śmietankowy. Po prostu obie śmietany umieść w misce, dodaj cukier waniliowy i cukier puder i wbij całość na gładki krem. 
  5. Kiedy wszystkie blaty już się upiekły i ostygły, zacznij składanie ciasta. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i połóż pierwszy blat. Następnie cienko rozsmaruj na nim krem. Czynność powtarzaj, aż skończą się blaty, a ostatnią warstwą będzie krem - postaraj się, by zostało trochę kremu do dekoracji. Ciasto włóż do lodówki na 2 godziny, by blaty przyjęły trochę wilgoci.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki i ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Następnie wyrównaj nierówne krawędzie blatów i całość posmaruj resztką kremu. Udekoruj pokruszonymi herbatnikami lub ciasteczkami. 

Takie ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości podczas kolejnego spotkania, koniecznie zrób to pyszne i kremowe ciasto - zaufaj mi, Marcinek nie ma sobie równych.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: