Młoda kapusta - przepis na letni obiad. Wystarczą trzy składniki, aby smakowała jak u babci

To jedno z moich ulubionych dań. W sezonie letnim ląduje na moim talerzu systematycznie. Jestem zwolennikiem jadania sezonowo to o wiele zdrowsze. Dlatego jeśli jest lato nie mogę się rozstać z młodą kapustą na gęsto.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kojarzy mi się z obiadami u babci i mamy. Najbardziej lubię w połączeniu z młodymi ziemniaczkami, schabowym lub jajkiem sadzonym. W moim przepisie wystarczą 3 składniki, aby ją stworzyć. Kapusta, koper i śmietanka 30% plus przyprawy do smaku. Czasem jeśli mam nadmiar szczypiorku również do dorzucam. Jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie zajmuje więcej niż dwa- trzy kwadranse. Do dzieła!

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Składniki:

  • Główka kapusty
  • Śmietana 30 % (100 ml)
  • Koper (pęczek lub dwa)
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Na samym początku umyj kapustę. Pokrój ją w drobne paski.
  2. Pokrojoną wrzuć do dużego garnka i posól, gotuj na najmniejszym ogniu. Dzięki soli kapusta puści soki, więc nie będziesz musiał dodawać wody. Dodaj pokrojony drobno koper.
  3. Po kilku minutach kapusta powinna puścić soki i opaść. Gotuj ją na małym ogniu aż będzie miękka i delikatna.
  4. Na sam koniec dopraw przyprawami i zalej śmietanką.

Domowa kapusta na gęsto to jak sam widzisz banalny pomysł na obiad. Jeśli jeszcze nigdy jej nie robiłeś to czas to zmienić. Smakuje wyśmienicie z dodatkami w postaci ziemniaczków, ale równie dobrze ze świeżym pieczywem lub samodzielnie. To słodkie wspomnienie z dzieciństwa, które nie opuszcza mnie od wielu lat. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: