• Link został skopiowany

Ciasto ucierane z owocami. Błyskawiczny deser na lato, który udaje się każdemu

Ciasto ucierane z owocami to smak letniego popołudnia. Przepis na ten smakowity deser z owocami jest banalny, jednak by ciasto wyszło pulchne i wyrośnięte, nie należy się spieszyć. Zajrzyj poniżej i dowiedz się, jak zrobić najlepsze ciasto ucierane z owocami.
Szybkie ciasto z owocami. Zdjęcie ilustracyjne
matka_Wariatka/shutterstock

Więcej przepisów na desery z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto ucierane z owocami to deser, z którym poradzi sobie każdy, nawet cukierniczy nowicjusz. Przepis jest banalny, ale ma jeszcze jedną zaletę - możesz dodać wszystkie owoce, które kochasz. Dzięki temu stworzysz swoje własne, niepowtarzalne ciasto, które zniknie z blachy w kilka minut.

Ciasto ucierane z owocami - przepis na najlepszy letni deser

Składniki:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (możesz także użyć ksylitolu, efekt będzie równie smaczny)
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się tortowa)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • odrobina soli
  • 600 g ulubionych owoców w dowolnych proporcjach

Ciasto ucierane z owocami - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka odłóż, a z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana już się ubije, stopniowo dodawaj cukier razem z cukrem waniliowym i miksuj, aż uzyskasz lśniącą, sztywną bezę. To może potrwać nawet 15 minut - uzbrój się w cierpliwość.
  2. Do białek ubitych z cukrem dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej olej, cały czas miksując.
  3. Do masy partiami dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łącząc składniki szpatułką. Należy robić to bardzo ostrożnie i delikatnie, by nie uszkodzić struktury białek.
  4. Przygotuj formę do pieczenia lub tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia, lub nasmaruj masłem. Ostrożnie wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ciasto ułóż swoje ulubione owoce (wcześniej możesz pokroić je na kawałki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-60 minut lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.

Takie ciasto nie dość, że jest proste do zrobienia, to jeszcze smakuje jak marzenie. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis i ciesz się najlepszym smakiem lata.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: