Ciasto ucierane z owocami. Błyskawiczny deser na lato, który udaje się każdemu

Ciasto ucierane z owocami to smak letniego popołudnia. Przepis na ten smakowity deser z owocami jest banalny, jednak by ciasto wyszło pulchne i wyrośnięte, nie należy się spieszyć. Zajrzyj poniżej i dowiedz się, jak zrobić najlepsze ciasto ucierane z owocami.

Więcej przepisów na desery z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto ucierane z owocami to deser, z którym poradzi sobie każdy, nawet cukierniczy nowicjusz. Przepis jest banalny, ale ma jeszcze jedną zaletę - możesz dodać wszystkie owoce, które kochasz. Dzięki temu stworzysz swoje własne, niepowtarzalne ciasto, które zniknie z blachy w kilka minut.

ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem i kruszonką słodkie wspomnienie z dzieciństwa

Ciasto ucierane z owocami - przepis na najlepszy letni deser

Składniki:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (możesz także użyć ksylitolu, efekt będzie równie smaczny)
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się tortowa)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • odrobina soli
  • 600 g ulubionych owoców w dowolnych proporcjach

Ciasto ucierane z owocami - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka odłóż, a z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana już się ubije, stopniowo dodawaj cukier razem z cukrem waniliowym i miksuj, aż uzyskasz lśniącą, sztywną bezę. To może potrwać nawet 15 minut - uzbrój się w cierpliwość.
  2. Do białek ubitych z cukrem dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej olej, cały czas miksując.
  3. Do masy partiami dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łącząc składniki szpatułką. Należy robić to bardzo ostrożnie i delikatnie, by nie uszkodzić struktury białek.
  4. Przygotuj formę do pieczenia lub tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia, lub nasmaruj masłem. Ostrożnie wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ciasto ułóż swoje ulubione owoce (wcześniej możesz pokroić je na kawałki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-60 minut lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.

szarlotkaSzarlotka. Przedstawiamy przepisy na najlepsze szarlotki na świecie!

Takie ciasto nie dość, że jest proste do zrobienia, to jeszcze smakuje jak marzenie. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis i ciesz się najlepszym smakiem lata.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: