Więcej porad przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Płukanie truskawek jest konieczne, jeśli chcemy cieszyć się smakiem ulubionego owocu bez zanieczyszczeń i pozostałości po opryskach czy nawozach. Niestety wielu z nas popełnia kilka błędów, przez które truskawki tracą swój smak i właściwości, a dodatkowo szybciej się psują. Poznaj kilka zasad dotyczących mycia truskawek, które pozwolą ci się dłużej cieszyć soczystymi owocami.
- Zawsze płuczemy w zimnej wodzie. Ciepła woda sprawi, że owoc straci swoją jędrność i po kilku godzinach nie będzie już tak apetyczny. Inną ważną rzeczą jest woda, jakiej używamy - najlepiej użyć przefiltrowanej i dobrze schłodzonej wody, która nadaje się bezpośrednio do picia. Możemy też posłużyć się niegazowaną wodą mineralną.
- Lepiej zrezygnujmy z płukania pod bieżącą wodą. Kiedy płuczemy owoce na sicie, strumień wody spłukuje zanieczyszczenia z owoców na wierzchu, przenosząc je na owoce ze spodu. Aby płukanie truskawek było efektywne, lepiej moczyć je w misce z wodą - namoczyć przez 2-3 minuty, dokładnie zamieszać ręką i zmienić wodę. Czynność tę warto powtórzyć co najmniej dwukrotnie.
- Jeśli nie chcemy zepsuć smaku truskawek, nie odrywajmy szypułek. Jeśli opłuczemy truskawki pozbawione szypułek, woda może dostać się do środka owocu i skutecznie "wypłukać" smak. Wówczas owoce staną się wodniste i zwyczajnie nie apetyczne. Szypułki także zapobiegną zbyt szybkiemu psuciu się owoców - najlepiej odrywać je tuż przed zjedzeniem.
- Jeśli kupujemy truskawki ze źródła, które nie jest nam znane, warto przygotować dla nich "specjalną kąpiel". Na litr zimnej i przefiltrowanej wody, dodajemy jedną łyżkę sody oczyszczonej. W takim roztworze moczymy truskawki przez 5 minut. Można także namoczyć je w wodzie z odrobiną octu - oba te zabiegi skutecznie oczyszczą truskawki z pozostałości nawozów oraz innych zanieczyszczeń. Jednak po takiej "kąpieli" należy ponownie opłukać truskawki, tym razem już w czystej wodzie, bez dodatków (chyba że dodasz kilka kostek lodu).
Kiedy myjemy truskawki, musimy mieć jednak w pamięci, że owoce, które miały kontakt z wodą, mogą szybciej się psuć. Aby maksymalnie przedłużyć żywot naszych ukochanych truskawek, nie należy ich suszyć, ani wycierać. Kiedy woda lekko odcieknie, po prostu włóż je do pojemnika i trzymaj w lodówce. Ważne jest także, by nie trzymać owoców w plastikowych siatkach - najlepiej użyć szklanych lub wiklinianych pojemników.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.