Jak myć truskawki? Jedna czynność może pozbawić je smaku

Prawie wszystkie owoce przed spożyciem warto jest umyć, lub chociaż opłukać. Tak samo jest z naszymi ukochanymi truskawkami - nie lubimy przecież piachu zgrzytającego między zębami i nie chcemy ryzykować zatruciem, gdy kupujemy truskawki z niepewnego źródła. Jednak ważny jest sposób, w jaki myjemy truskawki - jedna czynność skutecznie pozbawia je smaku i sprawia, że szybciej się psują.

Więcej porad przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Płukanie truskawek jest konieczne, jeśli chcemy cieszyć się smakiem ulubionego owocu bez zanieczyszczeń i pozostałości po opryskach czy nawozach. Niestety wielu z nas popełnia kilka błędów, przez które truskawki tracą swój smak i właściwości, a dodatkowo szybciej się psują. Poznaj kilka zasad dotyczących mycia truskawek, które pozwolą ci się dłużej cieszyć soczystymi owocami.

Białe szparagiBiałe szparagi - afrodyzjak wśród warzyw. Jak długo je gotować?

  1. Zawsze płuczemy w zimnej wodzie. Ciepła woda sprawi, że owoc straci swoją jędrność i po kilku godzinach nie będzie już tak apetyczny. Inną ważną rzeczą jest woda, jakiej używamy - najlepiej użyć przefiltrowanej i dobrze schłodzonej wody, która nadaje się bezpośrednio do picia. Możemy też posłużyć się niegazowaną wodą mineralną. 
  2. Lepiej zrezygnujmy z płukania pod bieżącą wodą. Kiedy płuczemy owoce na sicie, strumień wody spłukuje zanieczyszczenia z owoców na wierzchu, przenosząc je na owoce ze spodu. Aby płukanie truskawek było efektywne, lepiej moczyć je w misce z wodą - namoczyć przez 2-3 minuty, dokładnie zamieszać ręką i zmienić wodę. Czynność tę warto powtórzyć co najmniej dwukrotnie.
  3. Jeśli nie chcemy zepsuć smaku truskawek, nie odrywajmy szypułek. Jeśli opłuczemy truskawki pozbawione szypułek, woda może dostać się do środka owocu i skutecznie "wypłukać" smak. Wówczas owoce staną się wodniste i zwyczajnie nie apetyczne. Szypułki także zapobiegną zbyt szybkiemu psuciu się owoców - najlepiej odrywać je tuż przed zjedzeniem.
  4. Jeśli kupujemy truskawki ze źródła, które nie jest nam znane, warto przygotować dla nich "specjalną kąpiel". Na litr zimnej i przefiltrowanej wody, dodajemy jedną łyżkę sody oczyszczonej. W takim roztworze moczymy truskawki przez 5 minut. Można także namoczyć je w wodzie z odrobiną octu - oba te zabiegi skutecznie oczyszczą truskawki z pozostałości nawozów oraz innych zanieczyszczeń. Jednak po takiej "kąpieli" należy ponownie opłukać truskawki, tym razem już w czystej wodzie, bez dodatków (chyba że dodasz kilka kostek lodu).

Kompot z rabarbaru (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić kompot z rabarbaru? Najlepsze przepisy na orzeźwiający napój na upalne dni

Kiedy myjemy truskawki, musimy mieć jednak w pamięci, że owoce, które miały kontakt z wodą, mogą szybciej się psuć. Aby maksymalnie przedłużyć żywot naszych ukochanych truskawek, nie należy ich suszyć, ani wycierać. Kiedy woda lekko odcieknie, po prostu włóż je do pojemnika i trzymaj w lodówce. Ważne jest także, by nie trzymać owoców w plastikowych siatkach - najlepiej użyć szklanych lub wiklinianych pojemników.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: