Tradycyjny krupnik - przepis. Trik z cebulą zmienia życie

Są takie zupy, które nieodłącznie kojarzą się nam z dzieciństwem. Wśród nich niewątpliwie znajduje się krupnik. W tradycyjnej wersji serwuje się go z ziemniakami, kaszą jęczmienną, marchewką i ulubionym mięsem. Warto zastosować też sztuczkę z cebulą, która zdecydowanie pogłębi smak i nada wyjątkowego, maślanego aromatu.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Choć sam smak krupniku kojarzy większość z nas, nie wszyscy wiedzą, że to jedna z najstarszych polskich zup. Co ciekawe, jej popularność była podyktowana niegdyś względami ekonomicznymi - składniki na krupnik były ogólnodostępne i przede wszystkim tanie. 

Sposobów na przygotowanie tego dania jest kilka. Można postawić na intensywność i dodać do niego wędzone żeberka, lub na delikatność - w tym celu warto użyć kurczaka. Niezależnie od upodobań mięsnych, warto bazować na warzywach i podsmażonej na maśle cebuli. Nasz krupnik będzie dzięki temu wyjątkowo smaczny i pożywny. 

Przetestowałyśmy przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Jest lekkie, wilgotne i przygotujesz je w 15 minutPrzetestowałyśmy przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Obowiązkowe na lato

Przepis na krupnik. Składniki

  • 3 duże ziemniaki,
  • 80 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • 800 g żeberek z kością lub kurczaka (skrzydełka lub udka),
  • 5 liści laurowych,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • garść suszonych grzybów,
  • sól do smaku,
  • natka pietruszki,
  • 2,5 l wody.

Jajecznica ze szczypiorkiemPrzepis na jajecznicę idealną. "Zaimponuje nawet teściowej"

Sposób przygotowania

1. Przygotuj wywar. Mięso dokładnie umyj, a następnie włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny,

2. Dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotuj pół godziny,

3. Przygotuj warzywa: ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę w słupki, por i seler w plasterki. Dorzuć do garnka razem z suszonymi grzybami i kaszą jęczmienną. Gotuj jeszcze 15 min,

4. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż cebulę na złoto. Dodaj razem z tłuszczem do zupy i gotuj jeszcze 5 min,

5. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Krupnik serwuj posypany świeżym koperkiem. 

Więcej o: