Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Choć sam smak krupniku kojarzy większość z nas, nie wszyscy wiedzą, że to jedna z najstarszych polskich zup. Co ciekawe, jej popularność była podyktowana niegdyś względami ekonomicznymi - składniki na krupnik były ogólnodostępne i przede wszystkim tanie.
Sposobów na przygotowanie tego dania jest kilka. Można postawić na intensywność i dodać do niego wędzone żeberka, lub na delikatność - w tym celu warto użyć kurczaka. Niezależnie od upodobań mięsnych, warto bazować na warzywach i podsmażonej na maśle cebuli. Nasz krupnik będzie dzięki temu wyjątkowo smaczny i pożywny.
1. Przygotuj wywar. Mięso dokładnie umyj, a następnie włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny,
2. Dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotuj pół godziny,
3. Przygotuj warzywa: ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę w słupki, por i seler w plasterki. Dorzuć do garnka razem z suszonymi grzybami i kaszą jęczmienną. Gotuj jeszcze 15 min,
4. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż cebulę na złoto. Dodaj razem z tłuszczem do zupy i gotuj jeszcze 5 min,
5. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Krupnik serwuj posypany świeżym koperkiem.