Więcej przepisów na śniadania na słodko znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi i najlepsze śniadanie na słodko, pierwsze miejsce na podium zajmują racuchy. Przepis na racuchy jest prosty, ale my dziś go jeszcze uprościmy - zrezygnujemy z dodatku drożdży i tym samym długiego oczekiwania, aż ciasto wyrośnie.
Racuchy - przepis idealny na śniadanie
Składniki:
- 200 ml mleka
- ok. 150 g maki pszennej
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka sody
- opcjonalnie: 2 jabłka lub inne owoce
- olej do smażenia
Racuchy na szybko - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj także cukier, cukier waniliowy oraz sodę i wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj mleko i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach lub rózgą kuchenną. Na tym etapie dodaj także jabłko pokrojone w plastry lub inne owoce, jeśli chcesz ich użyć.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta na racuchy. Smaż na wolnym ogniu z obu stron, aż się podniosą i zezłocą. Podawaj z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.
Tak przygotowane racuchy i prosty i szybki sposób na pyszny początek dnia. Zrób je i spraw, że poniedziałek będzie najlepszym dniem w tym tygodniu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.