Racuchy - przepis na idealne śniadanie. Nie potrzebujesz drożdży, żeby wyszły puszyste

Idealne śniadanie na słodko? Racuchy to najlepszy wybór! Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie - przepyszne racuchy zrobisz bez drożdży, będą puszyste i mięciutkie. Idę o zakład, że wszystkie potrzebne składniki masz w swojej w kuchni.

Więcej przepisów na śniadania na słodko znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi i najlepsze śniadanie na słodko, pierwsze miejsce na podium zajmują racuchy. Przepis na racuchy jest prosty, ale my dziś go jeszcze uprościmy - zrezygnujemy z dodatku drożdży i tym samym długiego oczekiwania, aż ciasto wyrośnie.

Chłodnik - przepis na orzeźwiającą zupęHit na upały - chłodnik. Przepis Ewy Wachowicz ma dodatkowy składnik

Racuchy - przepis idealny na śniadanie

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • ok. 150 g maki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka sody
  • opcjonalnie: 2 jabłka lub inne owoce
  • olej do smażenia

Racuchy na szybko - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj także cukier, cukier waniliowy oraz sodę i wymieszaj.
  2. Do suchych składników dodaj mleko i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach lub rózgą kuchenną. Na tym etapie dodaj także jabłko pokrojone w plastry lub inne owoce, jeśli chcesz ich użyć.
  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta na racuchy. Smaż na wolnym ogniu z obu stron, aż się podniosą i zezłocą. Podawaj z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

kotlety mielonePrzepis Magdy Gessler na wyraziste mielone. Trik z cebulką podkręci smak

Tak przygotowane racuchy i prosty i szybki sposób na pyszny początek dnia. Zrób je i spraw, że poniedziałek będzie najlepszym dniem w tym tygodniu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: