Zupa z botwinki może mieć głębszy smak. Dodaj składnik, którego używasz do małosolnych, efekt rewelacja

Zupa z botwinki to chyba najlepszy pomysł na letni obiad. Przepis jest prosty, ale z łatwością możesz go podrasować. Oprócz świeżych liści i młodych buraków warto dodać jeszcze jeden dodatek, którego dodajesz do małosolnych i kiszonych ogórków. Mowa o chrzanie - ten dodatek jest rewelacyjny.

Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa z botwinki smakuje polskim latem. Przepis jest bardzo prosty i nikomu nie sprawi problemu. Istnieje prosty sposób, by nieco ją podrasować. Chrzan jest najlepszym przyjacielem buraków - połączenia zupy z botwinki i odrobiny chrzanu nie da się nie pokochać.

Zupa z botwinki - przepis w wersji wow

Składniki:

  • 2 l dowolnego bulionu lub lekkiego rosołu
  • 2 pęczki botwinki 
  • pęczek koperku
  • kilka młodych ziemniaków
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • śmietana 18 proc.

Botwinka - sposób wykonania:

  1. Młode ziemniaczki obierz lub dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Następnie dodaj je do bulionu i zagotuj. Na wolnym ogniu gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
  2. Buraczki odetnij od liści. Dokładnie opłucz, buraczki zetrzyj na tarce, natomiast liście drobno posiekaj. Dodaj do gotującego się bulionu.
  3. Dopraw do smaku sola oraz pieprzem. Dodaj także 2 łyżki soku z cytryny oraz starty chrzan. Gotuj przez 10 minut. 
  4. Pod koniec gotowania dodaj kilka łyżek zahartowanej śmietany. Podawaj z kromką świeżego pieczywa lub z jajkiem na twardo.

Botwinka to najlepszy pomysł na obiad z okazji rozpoczęcia wakacji. Ten przepis zasmakuje każdemu entuzjaście letnich pyszności. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA