Jak zrobić masło? Zdziwisz się, jakie to proste. To tylko dwa składniki

Domowe masło. Nie ma nic pyszniejszego, niż pajda świeżego chleba posmarowana masełkiem własnej roboty. Jak zrobić masło w swojej kuchni? Dwa składniki i chwila miksowania, a smak nieporównywalny z niczym innym.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak zrobić domowe masło? Receptura jest prosta, jednak należy zadbać o czas i uzbroić się w cierpliwość. Jeśli domowe masło kojarzy ci się jedynie z drewnianymi zagrodami i kołem gospodyń wiejskich, pora odczarować to skojarzenie - każdy z nas bez problemu wyczaruje pyszne smarowidło do chleba. Potrzebna jest tylko śmietana, sól i mikser oraz 15 minut wolnego czasu.

Mrożone truskawkiJak mrozić truskawki, by zachowały swoje właściwości? Poznaj trzy kluczowe zasady

Jak zrobić masło?

Składniki:

  • 600 g śmietany 30 proc
  • szczypta soli
  • mikser lub robot kuchenny
  • gaza lub drobne sito
  • woda to wypłukania maślanki

Domowe masło - sposób wykonania:

  1. Śmietanę wlej do miski. Zacznij miksować ją na średnich obrotach. Kiedy zacznie zmieniać swoją konsystencję, dodaj odrobinę soli.
  2. Po kilku minutach bita  śmietana powinna zmieniać swoją konsystencję - zacznie oddzielać się płynna maślanka i żółte kawałki tłuszczu. Kiedy grudek będzie już dużo, zakończ ubijanie.
  3. Teraz należy odcisnąć masło. Całość przełóż na gazę i mocno ściśnij dłońmi. Powstałą maślankę odlej i użyj do np. naleśników. Z kolei tłuszcz uformuj w dłoniach tak, by powstał jeden, zwarty kawałek.
  4. Powstałe masło włóż do zimnej wody, by wypłukać pozostałości maślanki. Następnie ugniataj je w wodzie i wymieniaj ją do momentu, aż woda będzie czysta.
  5. Wypłukane masło uformuj w wybrany kształt. Teraz masło jest już gotowe i możesz posmarować nim chleb.

Drożdże doskonale nadadzą się do oprysku pomidorówDrożdże do podlewania pomidorów. Najlepszy sposób na zdrowe warzywa

Domowe, czyli najlepsze. Takiego masła nie dostaniesz w żadnym sklepie ani na regionalnym jarmarku. Gorąco polecamy ten przepis na masło, dodaj do niego świeże zioła lub czosnek i ciesz się smakiem, którego nie sposób podmienić.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: