Kwas chlebowy na upały. Orzeźwia i gasi pragnienie, a przepis jest banalny

Kwas chlebowy to trochę zapomniany napój, który powstaje w wyniku fermentacji dobrej jakości chleba, wody, drożdży oraz cukru. Świetnie gasi pragnienie, nawadnia i orzeźwia, idealnie sprawdzi się więc w czasie upałów. Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga nieco cierpliwości.

Więcej przepisów na orzeźwiające napoje znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kwas chlebowy to napój popularny w różnych częściach świata, coraz częściej spotykany także w polskich domach. To bardzo zdrowy i smaczny napój, który bywa prawdziwym wybawianiem podczas upalnych dni. Jeśli więc zastanawiasz się, jak skutecznie ugasić pragnienie, koniecznie sięgnij po domowy kwas chlebowy, a my poniżej wyjaśnimy ci, jak go zrobić.

Zupa owocowa. Zdjęcie ilustracyjneZupa owocowa - poznaj przepisy na zupy w "letniej odsłonie"

Domowy kwas chlebowy - idealny, kiedy za oknem żar się leje z nieba

Potrzebne składniki:

  • 8-10 l wody (najlepiej dobrej jakości mineralnej)
  • 1,5 kg razowego chleba, żytniego lub np. orkiszowego (możesz połączyć dwa rodzaje, ale pieczywo musi być dobrej jakości, na naturalnym zakwasie)
  • 5 dag drożdży
  • 35 dag cukru
  • 1 łyżka suchego ryżu
  • do smaku: kilka rodzynek, starta skórka z cytryny

Kwas chlebowy - sposób wykonania:

  1. Chleb pokrój w kostkę i przełóż do dużego słoja lub kamionki. Następnie zalej wrzątkiem i przykryj gazą. Odstaw na 24 godziny i od czasu do czasu zamieszaj.
  2. Po upływie doby odcedź kawałki chleba, dodaj cukier oraz drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Dodaj także rodzinki i skórkę z cytryny, jeśli używasz tych dodatków. Zamieszaj i odstaw na kolejną dobę. 
  3. Kiedy na górze pojawi się piana, możesz już przelewać kwas do szklanych butelek. Do każdej z nich dodaj odrobinę ryżu. Trzymaj w chłodnym miejscu.

Taki kwas jest lepszy niż lemoniada i nawodni szybciej niż woda. Warta jednak pamiętać, by ostrożnie otwierać butelki - dobry kwas jest mocno gazowany i czasem "wybucha".

Kotlety mielone z tartym ziemniakiem. Mięciutki i pulchny przysmak prosto z PodlasiaKotlety mielone z tartym ziemniakiem. Przysmak prosto z Podlasia

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: