Zupa owocowa - poznaj przepisy na zupy w letniej odsłonie. Nietypowy makaron odmieni smak zupy

Zupa owocowa to jeden z najlepszych pomysłów na obiad podczas upalnego dnia. Owocowa wersja jest lekka, ale jednocześnie pożywna. Daje nam mnóstwo witamin i wartości odżywczy. Dowiedz się, jak zrobić smaczną zupę owocową.

Zupa owocowa z kluskami - lekki posiłek na upalne popołudnie

Zupa owocowa z kluskami to danie, które jest proste, szybkie i uwielbiane przez wiele osób. Zapewne każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł zupę wykonaną na bazie owoców. Zwłaszcza w okresie dzieciństwa. Mimo że zupa owocowa jest lekkostrawna, to jest bardzo odżywcza. W głównej mierze dzieje się to za sprawą owoców i witamin w nich zawartych. Zupę tego typu możemy wykonać praktycznie z każdego gatunku owocu. Jednakże najlepsze w tym celu będą:

  • wiśnie
  • śliwki
  • maliny
  • jagody
  • borówki
  • truskawki

Zupę możemy podawać z makaronem, ryżem. Dobrym rozwiązaniem jest łączenie jej ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Zyskuje ona wówczas pełniejszą konsystencję. Wykonuje się ją na bazie świeżych owoców, ale i w postaci przetworzonej. Oczywiście, aby zupa była smaczna, warto wybierać owoce bezpośrednio z naszego sadu lub od rolnika, który zajmuje się ekologiczną uprawą. 

Zupa owocowa z truskawkami - właściwości i przepis

Zupa owocowa z truskawkami to numer 1 na czerwiec. Sezon na truskawki już powoli się kończy. Warto więc poznać ich właściwości:

  • Truskawki posiadają bardzo dużą zawartość witaminy C.
  • Podnoszą odporność naszego organizmu.
  • Działają oczyszczająco na nasze ciało
  • Wzmacniają serce i jednocześnie zmniejszają ryzyko chorób.
  • Truskawki wspomagają odchudzanie.
  • Działają na układ immunologiczny.
  • Owoce wykazują działanie przeciwzapalne.
  • Regulują ciśnienie krwi.

Oto prosty babciny przepis na zupę truskawkową:

Składniki na zupę:

  • około kilograma truskawek
  • 125 gramów cukru białego - jeżeli nie lubisz słodkich zup zmniejsz ilość
  • około 2 łyżek mąki typu ziemniaczanego
  • około 1/3 szklanki śmietany (standardowa szklanka ma 250 ml)
  • 500 gramów makaronu - rodzaj jaki preferujesz
  • około 2 litrów wody (na zupę) + woda na makaron - tak jak na opakowaniu
  • sól 

Wykonanie:

  1. Na początku zajmiemy się truskawkami. Dokładnie je myjemy i usuwamy szypułki. Możemy je pokroić, ale nie jest to konieczne.
  2. Dalej możemy ugotować makaron. Pamiętajmy o posoleniu wody oraz o to, by makaron nie był rozgotowany.
  3. Do drugiego garnka wlewamy wodę i gotujemy w niej truskawki. Proces ten powinien trwać tyle, aby zdążyły się one rozgotować. Utworzy się w ten sposób owocowa masa.
  4. Wykonujemy zaprawkę. Mieszamy mąkę z wodą. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dodajemy śmietanę. Wyrównujemy temperaturę i dolewamy całość do zupy.
  5. Zupa jest gotowa. Przed podaniem można ją schłodzić.

*Ważna uwaga: Jeżeli nie lubisz stosować zagęszczaczy do zupy, możesz z tego zrezygnować i dodać więcej owoców.

Zobacz wideo

Zupa wiśniowa z niecodziennym makaronem

Zupa wiśniowa nie musi być nudna. Zazwyczaj zupy owocowe kojarzą nam się przede wszystkim z klasycznym makaronem i słodkim musem. Jednak okazuje się, że alternatyw wykonania jest znacznie więcej. Na przykład zupa z naleśnikowym domowym makaronem. Co doskonale obrazuje poniższy przepis:

Składniki na bazę zupy:

  • około pół kilograma wiśni
  • około 1 litra wody
  • cukier o smaku wanilii
  • 1 łyżka stołowa soku cytrynowego
  • około 3 dużych łyżek cukru - tu wedle upodobania smakowego
  • odrobina soli
  • 2 opakowania kisielu wiśniowego

Produkty na naleśniki:

  • półtorej szklanki mleka
  • 2-3 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej lub wysokozmineralizowanej
  • około 2- 3 dużych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • około 4 łyżek oleju
  • sól - do smaku

Przyrządzenie:

  1. W pierwszym etapie pozbywamy się pestek z wiśni.
  2. Następnie wsypujemy je do garnka. Dolewamy około 1 litra wody.
  3. Całość doprawiamy za pomocą cukru waniliowego, cytryny, soli oraz cukru białego.
  4. Wszystko gotujemy przez kilkanaście minut.
  5. W piątym kroku zajmujemy się wyrobieniem kisielu. Do miski wsypujemy 2 opakowania, dolewamy szklankę wody i wszystko dokładnie mieszamy, aż masa będzie bez grudek. Następnie wlewamy do zupy i gotujemy. Gdy zupa zacznie bulgotać, odstawiamy.
  6. Dalej przechodzimy do wykonania ciasta naleśnikowego. W tym celu mieszamy składniki na placki razem i ucieramy na gładką konsystencję. Następnie smażymy na patelni tak jak standardowe placki. Dalej zwijamy je i kroimy na plasterki. Po rozwinięciu otrzymamy długi makaron.
  7. Do misek nakładamy zupę z makaronem. Na wierzchu możemy polać śmietaną.
  8. Danie jest gotowe.

Z pewnością powyższy przepis spodoba się każdemu. Dzieciom ze względu na smak, rodzicom z powodu właściwości. Oto kilka z nich:

  • Wiśnie wpływają pozytywnie na układ moczowy.
  • Wykazują działanie antyrakowe.
  • Wspierają pracę serca.
  • Pomagają w odchudzaniu. Posiadają niską zawartość cukru, a przy tym są bogate w błonnik.

Zupa jagodowa - wersja dla zabieganych

Zupa jagodowa to jedna z tych rodzajów zup, które możemy zaliczyć do bardzo zdrowych. Dzieje się to za sprawą jej licznych właściwości. Są to na przykład:

  • zapobieganie biegunkom
  • walka z bakteriami
  • działanie przeciwnowotworowe
  • duża obecność witamin: A, B, C, PP
  • poprawa wzroku
  • regulacja poziomu cukru

Wykonanie zupy jest banalne, a co najważniejsze bardzo szybkie. Dlatego bez trudu możesz przygotować ją na chwilę przed przybyciem rodziny, przyjaciół.

Przepis na zupę znajdziesz poniżej:

Składniki:

  • kilogram jagód
  • 2,5 litrów wody + wodę na makaron
  • śmietana
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, cukier, wanilia, cynamon - do smaku
  • makaron

Wykonanie:

  1. Myjemy dokładnie jagody i zasypujemy je cukrem, aby puściły sok. Odstawiamy.
  2. Potem gotujemy makaron. Według instrukcji na opakowaniu.
  3. Dalej wrzucamy jagody z sokiem do wody, całość doprawiamy i gotujemy.
  4. Wykonujemy zaprawę. Łączymy mąkę z wodą i śmietaną. Wyrabiamy. Wyrównujemy temperaturę i dolewamy do zupy. Całość gotujemy.
  5. Zupę można podawać ze śmietaną kremówką i kardamonem.

Zupy owocowe to wspaniała alternatywa na dodatkową porcję witamin. Są błyskawiczne, pożywne. Pasują w każdej sytuacji. Niezależnie od tego czy jest to oficjalne przyjęcie rodzinne, czy też luźne spotkanie towarzyskie. Letnia zupa na tarasie z bliskimi to gwarancja udanego popołudnia.

Zobacz też: Zupa gulaszowa - przepis na pyszny obiad. Sycąca zupa dla całej rodziny, którą musisz spróbować

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.