Zupa owocowa z kluskami - lekki posiłek na upalne popołudnie
Zupa owocowa z kluskami to danie, które jest proste, szybkie i uwielbiane przez wiele osób. Zapewne każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł zupę wykonaną na bazie owoców. Zwłaszcza w okresie dzieciństwa. Mimo że zupa owocowa jest lekkostrawna, to jest bardzo odżywcza. W głównej mierze dzieje się to za sprawą owoców i witamin w nich zawartych. Zupę tego typu możemy wykonać praktycznie z każdego gatunku owocu. Jednakże najlepsze w tym celu będą:
- wiśnie
- śliwki
- maliny
- jagody
- borówki
- truskawki
Zupę możemy podawać z makaronem, ryżem. Dobrym rozwiązaniem jest łączenie jej ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Zyskuje ona wówczas pełniejszą konsystencję. Wykonuje się ją na bazie świeżych owoców, ale i w postaci przetworzonej. Oczywiście, aby zupa była smaczna, warto wybierać owoce bezpośrednio z naszego sadu lub od rolnika, który zajmuje się ekologiczną uprawą.
Zupa owocowa z truskawkami - właściwości i przepis
Zupa owocowa z truskawkami to numer 1 na czerwiec. Sezon na truskawki już powoli się kończy. Warto więc poznać ich właściwości:
- Truskawki posiadają bardzo dużą zawartość witaminy C.
- Podnoszą odporność naszego organizmu.
- Działają oczyszczająco na nasze ciało
- Wzmacniają serce i jednocześnie zmniejszają ryzyko chorób.
- Truskawki wspomagają odchudzanie.
- Działają na układ immunologiczny.
- Owoce wykazują działanie przeciwzapalne.
- Regulują ciśnienie krwi.
Oto prosty babciny przepis na zupę truskawkową:
Składniki na zupę:
- około kilograma truskawek
- 125 gramów cukru białego - jeżeli nie lubisz słodkich zup zmniejsz ilość
- około 2 łyżek mąki typu ziemniaczanego
- około 1/3 szklanki śmietany (standardowa szklanka ma 250 ml)
- 500 gramów makaronu - rodzaj jaki preferujesz
- około 2 litrów wody (na zupę) + woda na makaron - tak jak na opakowaniu
- sól
Wykonanie:
- Na początku zajmiemy się truskawkami. Dokładnie je myjemy i usuwamy szypułki. Możemy je pokroić, ale nie jest to konieczne.
- Dalej możemy ugotować makaron. Pamiętajmy o posoleniu wody oraz o to, by makaron nie był rozgotowany.
- Do drugiego garnka wlewamy wodę i gotujemy w niej truskawki. Proces ten powinien trwać tyle, aby zdążyły się one rozgotować. Utworzy się w ten sposób owocowa masa.
- Wykonujemy zaprawkę. Mieszamy mąkę z wodą. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dodajemy śmietanę. Wyrównujemy temperaturę i dolewamy całość do zupy.
- Zupa jest gotowa. Przed podaniem można ją schłodzić.
*Ważna uwaga: Jeżeli nie lubisz stosować zagęszczaczy do zupy, możesz z tego zrezygnować i dodać więcej owoców.
Zupa wiśniowa z niecodziennym makaronem
Zupa wiśniowa nie musi być nudna. Zazwyczaj zupy owocowe kojarzą nam się przede wszystkim z klasycznym makaronem i słodkim musem. Jednak okazuje się, że alternatyw wykonania jest znacznie więcej. Na przykład zupa z naleśnikowym domowym makaronem. Co doskonale obrazuje poniższy przepis:
Składniki na bazę zupy:
- około pół kilograma wiśni
- około 1 litra wody
- cukier o smaku wanilii
- 1 łyżka stołowa soku cytrynowego
- około 3 dużych łyżek cukru - tu wedle upodobania smakowego
- odrobina soli
- 2 opakowania kisielu wiśniowego
Produkty na naleśniki:
- półtorej szklanki mleka
- 2-3 jajka
- 1 szklanka wody gazowanej lub wysokozmineralizowanej
- około 2- 3 dużych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany
- około 4 łyżek oleju
- sól - do smaku
Przyrządzenie:
- W pierwszym etapie pozbywamy się pestek z wiśni.
- Następnie wsypujemy je do garnka. Dolewamy około 1 litra wody.
- Całość doprawiamy za pomocą cukru waniliowego, cytryny, soli oraz cukru białego.
- Wszystko gotujemy przez kilkanaście minut.
- W piątym kroku zajmujemy się wyrobieniem kisielu. Do miski wsypujemy 2 opakowania, dolewamy szklankę wody i wszystko dokładnie mieszamy, aż masa będzie bez grudek. Następnie wlewamy do zupy i gotujemy. Gdy zupa zacznie bulgotać, odstawiamy.
- Dalej przechodzimy do wykonania ciasta naleśnikowego. W tym celu mieszamy składniki na placki razem i ucieramy na gładką konsystencję. Następnie smażymy na patelni tak jak standardowe placki. Dalej zwijamy je i kroimy na plasterki. Po rozwinięciu otrzymamy długi makaron.
- Do misek nakładamy zupę z makaronem. Na wierzchu możemy polać śmietaną.
- Danie jest gotowe.
Z pewnością powyższy przepis spodoba się każdemu. Dzieciom ze względu na smak, rodzicom z powodu właściwości. Oto kilka z nich:
- Wiśnie wpływają pozytywnie na układ moczowy.
- Wykazują działanie antyrakowe.
- Wspierają pracę serca.
- Pomagają w odchudzaniu. Posiadają niską zawartość cukru, a przy tym są bogate w błonnik.
Zupa jagodowa - wersja dla zabieganych
Zupa jagodowa to jedna z tych rodzajów zup, które możemy zaliczyć do bardzo zdrowych. Dzieje się to za sprawą jej licznych właściwości. Są to na przykład:
- zapobieganie biegunkom
- walka z bakteriami
- działanie przeciwnowotworowe
- duża obecność witamin: A, B, C, PP
- poprawa wzroku
- regulacja poziomu cukru
Wykonanie zupy jest banalne, a co najważniejsze bardzo szybkie. Dlatego bez trudu możesz przygotować ją na chwilę przed przybyciem rodziny, przyjaciół.
Przepis na zupę znajdziesz poniżej:
Składniki:
- kilogram jagód
- 2,5 litrów wody + wodę na makaron
- śmietana
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawy: sól, cukier, wanilia, cynamon - do smaku
- makaron
Wykonanie:
- Myjemy dokładnie jagody i zasypujemy je cukrem, aby puściły sok. Odstawiamy.
- Potem gotujemy makaron. Według instrukcji na opakowaniu.
- Dalej wrzucamy jagody z sokiem do wody, całość doprawiamy i gotujemy.
- Wykonujemy zaprawę. Łączymy mąkę z wodą i śmietaną. Wyrabiamy. Wyrównujemy temperaturę i dolewamy do zupy. Całość gotujemy.
- Zupę można podawać ze śmietaną kremówką i kardamonem.
Zupy owocowe to wspaniała alternatywa na dodatkową porcję witamin. Są błyskawiczne, pożywne. Pasują w każdej sytuacji. Niezależnie od tego czy jest to oficjalne przyjęcie rodzinne, czy też luźne spotkanie towarzyskie. Letnia zupa na tarasie z bliskimi to gwarancja udanego popołudnia.
Zobacz też: Zupa gulaszowa - przepis na pyszny obiad. Sycąca zupa dla całej rodziny, którą musisz spróbować