Kapuśniak z młodej kapusty - przepis w tradycyjnym stylu i kilka słów o właściwościach
Kapuśniak z młodej kapusty - przepis klasyczny. Kapuśniak to zupa, która dostarcza nam mnóstwa witamin i mikroelementów. Jest ona bardzo sycąca, dlatego też nierzadko serwuje się ją jako danie główne. Wiosna to doskonały moment na to, aby wykorzystać walory świeżej kapusty. Posiada ona bowiem wiele zalet, które sprzyjają poprawie naszego zdrowia. Możemy zaliczyć do nich między innymi:
- budowanie właściwej flory bakteryjnej
- zwiększanie odporności układu immunologicznego
- bogata zawartość witaminy C
- wsparcie dla włosów, skóry i paznokci
- wspomaganie procesów trawiennych
- oczyszczanie organizmu
- wsparcie oczu
- przyspieszanie procesu gojenia się ran
- pomocna przy atopii
- polepsza krzepliwość krwi - posiada witaminę K
Przepis na tradycyjny kapuśniak znajdziesz poniżej:
Składniki:
- 1 młoda kapusta mała
- włoszczyzna
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cząber, kminek
- około 350 gramów ziemniaków
- około 250 gramów kiełbasy - najlepiej wiejskiej
- 1 cebula biała
- 1,5 litra bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Kapustę należy dokładnie umyć i pokroić w paski.
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Następnie myjemy i obieramy włoszczyznę. Marchewkę można pokroić lub zetrzeć na tarce, podobnie z pietruszką. W przypadku pora - oberwać pierwsze liście i pokroić w talarki, selera możemy zostawić w kawałku lub zetrzeć na tarce.
- Kiełbasę kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i siekamy na drobno.
- Na patelni dusimy cebulę z kiełbasą.
- Dalej gotujemy bulion. Dodajemy do niego ziemniaki. Gdy się podgotują, dorzucamy kiełbasę z cebulą, włoszczyznę oraz kapustę. Całość doprawiamy.
- Wszystko gotujemy przez około 30 minut, aż kapusta i pozostałe składniki będą miękkie.
Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach - przepis dla miłośników mięsno-warzywnych zup
Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach to bardzo popularny przepis. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że zupa jest prosta w wykonaniu, a w dodatku konkretna. Z pełnym powodzeniem może zastąpić nią dwudaniowy obiad. Oto przepis na kapuśniak na żeberkach:
Składniki:
- około 2 litrów wody
- około 500 gramów żeberek surowych
- 300 gramów boczku wędzonego
- 1 włoszczyzna
- 1 mała kapusta
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek koperku
- około 250 gramów ziemniaków
Przygotowanie:
- Umieszczamy umyte surowe żeberka w dużym garnku. Wcześniej kroimy je na mniejsze partie.
- Gotujemy.
- Następnie zbieramy warstwę wierzchnią łyżką cedzakową.
- Dodajemy 1 dużą łyżkę soli.
- Całość gotujemy na małym ogniu.
- Wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Kiedy wywar będzie gotowy, dodajemy włoszczyznę, dorzucamy przyprawy.
- Następnie wywar gotujemy przez około godzinę.
- W kolejnym kroku myjemy kapustę i szatkujemy ją na mniejsze partie. Możemy wykonać to ręcznie lub użyć kuchennej szatkownicy.
- Zupę gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Na końcu dodajemy koncentrat i lekko podgotowujemy.
Kapuśniak z młodej kiszonej kapusty - zupa o zdecydowanym kwaśnym smaku
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej to propozycja dla osób, które lubią nieco bardziej kwaskowe dania. Kapuśniak z kiszonej kapusty to kolejny z popularnych przepisów. Kiszona kapusta działa na nasz organizm jak probiotyk. Warto podawać tę zupę zwłaszcza osobom z osłabionym układem immunologicznym lub zmagających się z częstymi infekcjami.
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty kiszonej:
Składniki:
- 500 gramów kwaszonej kapusty - możemy wykonać ją samodzielnie lub kupić gotową
- 1 włoszczyzna
- przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, pietruszka
- około 250-300 gramów kiełbasy
- olej - do podsmażenia kiełbasy
- około 6-8 ziemniaków sporej wielkości
- 1,5 bulionu
Przygotowanie:
- Obieramy kartofle, myjemy je oraz kroimy w kostkę.
- Podobnie robimy z kiełbasą. Następnie dusimy ją na patelni.
- Gotujemy bulion, wrzucamy do niego ziemniaki, dodajemy kiełbasę, przyprawy i włoszczyznę.
- Na końcu dokładamy kwaszoną kapustę. Możemy ją podzielić przed włożeniem.
- Całość gotujemy przez około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ważna uwaga: czas może być krótszy.
Zobacz też: Młoda kapusta - przepis na ekspresowy letni obiad. W połączeniu z młodymi ziemniaczkami tworzy duet idealny