Zobacz wideo
Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?
Przepis na gołąbki z młodej kapusty w klasycznej odsłonie
Przepis na gołąbki z młodej kapusty jest niezwykle prosty. Co ważne, możemy modyfikować go na wiele sposobów. Znajdzie się coś tutaj zarówno dla miłośników mięsnej klasyki, jak i dla wegetarian. Gołąbki z młodej kapusty będą znakomitą propozycją dania obiadowego albo ciepłej kolacji. Zaletą gołąbków jest także to, że możemy przechowywać je w zawekowanych słoikach. Poniżej przepis na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem:
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- około 20 dag ryżu białego
- pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego
- około 20 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek i te, które lubisz
- olej roślinny
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się kapustą. Musimy ją dokładnie umyć, obrać z wierzchnich liści. Dalej wykroić środek i utworzyć oddzielne liście, które musimy sparzyć wodą. W taki sposób, aby łatwo nakładać do nich farsz.
- Następnie gotujemy ryż. Pamiętajmy o tym, aby nie był on nazbyt rozgotowany.
- W kolejnym kroku należy przejść do pieczarek i cebuli. Wszystko kroimy w kostkę. Dalej podsmażamy na oleju roślinnym.
- Dalej dodajemy przyprawy i mięso.
- Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu.
- Dalej bierzemy garnek i na jego dnie układamy kilka rozłożonych liści. Dalej nakładamy przygotowany farsz do wyparzonych liści.
- Następnie musimy ciasno zawinąć liście i ułożyć blisko siebie. Dalej zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
- Gołąbki możemy podawać z sosem. Popularnym wyborem jest na przykład sos pomidorowy, aby go zrobić, wystarczy dołożyć do garnka koncentrat pomidorowy i przetarte pomidory.
- Całość doprawić do smaku. Możemy podawać z posiekaną pietruszką, szczypiorkiem.
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty - sprawdź jak je zrobić
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty to bardzo szybka potrawa. Polecana jest zwłaszcza osobom, które cierpią na brak czasu. "Oszukane gołąbki" przygotowuje się niezwykle szybko. Ponadto są proste w przygotowaniu, dlatego też nawet początkujący "kucharze" mogą z pełnym powodzeniem wykonać tę niezwykłą potrawę. Oto przepis:
- pół kilograma mięsa mielonego - rodzaj wedle naszych upodobań smakowych
- 2 duże cebule
- 1 czosnek
- 1 duże jajko
- około 100 gramów ryżu białego
- pół kilograma kapusty młodej
- mąka - posłuży nam jako "panierka" do już uformowanych gołąbków
- olej do smażenia
- ewentualnie: odrobina bułki tartej. Opcjonalnie, gdyby gołąbki zaczęły się rozpadać
- przyprawy: pieprz, sól i te które lubimy
- pietruszka, szczypior do posypania
Wykonanie:
- Kapustę wystarczy posiekać na drobno. Możemy zrobić to ręcznie albo nożem.
- Dalej wsypujemy ją do oddzielnego naczynia.
- Dosypujemy odrobinę soli i po kilku chwilach wyciskamy. Następnie odstawiamy ją na kilkanaście minut. Pod wpływem soli - kapusta powinna zmięknąć.
- W kolejnym kroku przechodzimy do gotowania ryżu. Pamiętajmy o tym, aby go nie rozgotować.
- Teraz czas na cebulę. Obieramy ją i kroimy na bardzo drobną kostkę. Ważna wskazówka: jeżeli nie przepadamy za krojeniem cebuli, wspomóżmy się specjalnym urządzeniem służącym do siekania jej. Z pewnością pozbędziemy się łez.
- To samo robimy z czosnkiem.
- Kiedy już będziemy mieć gotowe wszystkie półprodukty, musimy je ze sobą połączyć i odpowiednio przyprawić. Co do ilości przypraw to jest to kwestia indywidualna. Musimy przyprawiać do smaku.
- Kiedy mięsna masa będzie wyrobiona, możemy przejść do formowania "oszukanych gołąbków", a następnie zacząć smażyć.
- Gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu na oleju.
- Możemy podawać je z sosem albo same. Na końcu możemy posypać je szczypiorkiem lub koperkiem.
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika - prosty przepis w kilku etapach
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to propozycja dla osób, które szukają tradycyjnych smaków, ale nieco w innym wymiarze. To, co charakteryzuje gołąbki tego typu to przede wszystkim chrupiąca skórka kapusty, która powstaje w wyniku przygotowywania jej w piekarniku. Przepis znajdziesz poniżej:
Składniki, które będą nam potrzebne do wykonania "chrupiących gołąbków" to:
- młoda kapusta
- półtora kilograma mięsa - gatunek, taki jak lubisz
- 150 g ryżu
- 2-3 cebule
- 1 czosnek
- przyprawy - Twoje ulubione
Wykonanie:
- Gołąbki z piekarnika wykonujemy podobnie jak te w wersji klasycznej. Zatem kapustę dzielimy, oddzielamy od niej liście. Potem standardowo je sparzamy. Zabieg ten ma pomóc, w późniejszym modelowaniu ich podczas tworzenia gołąbków.
- W drugim kroku zajmujemy się farszem. W tym celu wszystkie składniki ze sobą łączymy. Cebulę i czosnek należy posiekać na drobno i zeszklić. Całość dokładnie mieszamy, w taki sposób, aby uzyskać jednolitą masę.
- Następnie przechodzimy do głównej czynności. Nakładamy farsz do każdego liścia i ciasno zawijamy. Gotowe gołąbki układamy na wcześniej przygotowanej blaszce. Ważna uwaga: zwróć uwagę na to, aby gołąbki nie ''rozchodziły się". Układaj je blisko jeden przy drugim. Wszystko polewamy delikatnie wodą. Gołąbki możemy posypać przyprawami.
- Pieczemy je około godziny w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też: Wiosenna młoda kapusta. Pamiętaj o maśle, żeby wyszła idealnie kremowa