Gołąbki z młodej kapusty - pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Kilka wersji smakowych

Gołąbki z młodej kapusty to danie, które od zawsze jest w naszej kulinarnej tradycji. Zazwyczaj kojarzymy je tylko i wyłącznie z mięsem, kapustą i ryżem. Jednak gołąbki możemy zaserwować w nieco innym wydaniu. Poznaj wyjątkowe przepisy na gołąbki.
Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Przepis na gołąbki z młodej kapusty w klasycznej odsłonie

Przepis na gołąbki z młodej kapusty jest niezwykle prosty. Co ważne, możemy modyfikować go na wiele sposobów. Znajdzie się coś tutaj zarówno dla miłośników mięsnej klasyki, jak i dla wegetarian. Gołąbki z młodej kapusty będą znakomitą propozycją dania obiadowego albo ciepłej kolacji. Zaletą gołąbków jest także to, że możemy przechowywać je w zawekowanych słoikach. Poniżej przepis na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem:

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • około 20 dag ryżu białego
  • pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego 
  • około 20 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek i te, które lubisz
  • olej roślinny 

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się kapustą. Musimy ją dokładnie umyć, obrać z wierzchnich liści. Dalej wykroić środek i utworzyć oddzielne liście, które musimy sparzyć wodą. W taki sposób, aby łatwo nakładać do nich farsz.
  2. Następnie gotujemy ryż. Pamiętajmy o tym, aby nie był on nazbyt rozgotowany.
  3. W kolejnym kroku należy przejść do pieczarek i cebuli. Wszystko kroimy w kostkę. Dalej podsmażamy na oleju roślinnym.
  4. Dalej dodajemy przyprawy i mięso.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu.
  6. Dalej bierzemy garnek i na jego dnie układamy kilka rozłożonych liści. Dalej nakładamy przygotowany farsz do wyparzonych liści.
  7. Następnie musimy ciasno zawinąć liście i ułożyć blisko siebie. Dalej zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
  8. Gołąbki możemy podawać z sosem. Popularnym wyborem jest na przykład sos pomidorowy, aby go zrobić, wystarczy dołożyć do garnka koncentrat pomidorowy i przetarte pomidory.
  9. Całość doprawić do smaku. Możemy podawać z posiekaną pietruszką, szczypiorkiem.

Kapuśniak z młodej kapustyMłoda kapusta: kulinarne klasyki w nowej odsłonie [bigos, surówka, gołąbki, kapuśniak]

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty - sprawdź jak je zrobić

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty to bardzo szybka potrawa. Polecana jest zwłaszcza osobom, które cierpią na brak czasu. "Oszukane gołąbki" przygotowuje się niezwykle szybko. Ponadto są proste w przygotowaniu, dlatego też nawet początkujący "kucharze" mogą z pełnym powodzeniem wykonać tę niezwykłą potrawę. Oto przepis:

  • pół kilograma mięsa mielonego - rodzaj wedle naszych upodobań smakowych
  • 2 duże cebule
  • 1 czosnek
  • 1 duże jajko
  • około 100 gramów ryżu białego
  • pół kilograma kapusty młodej
  • mąka - posłuży nam jako "panierka" do już uformowanych gołąbków
  • olej do smażenia
  • ewentualnie: odrobina bułki tartej. Opcjonalnie, gdyby gołąbki zaczęły się rozpadać
  • przyprawy: pieprz, sól i te które lubimy
  • pietruszka, szczypior do posypania

Wykonanie: 

  1. Kapustę wystarczy posiekać na drobno. Możemy zrobić to ręcznie albo nożem.
  2. Dalej wsypujemy ją do oddzielnego naczynia.
  3. Dosypujemy odrobinę soli i po kilku chwilach wyciskamy. Następnie odstawiamy ją na kilkanaście minut. Pod wpływem soli - kapusta powinna zmięknąć.
  4. W kolejnym kroku przechodzimy do gotowania ryżu. Pamiętajmy o tym, aby go nie rozgotować.
  5. Teraz czas na cebulę. Obieramy ją i kroimy na bardzo drobną kostkę. Ważna wskazówka: jeżeli nie przepadamy za krojeniem cebuli, wspomóżmy się specjalnym urządzeniem służącym do siekania jej. Z pewnością pozbędziemy się łez.
  6. To samo robimy z czosnkiem.
  7. Kiedy już będziemy mieć gotowe wszystkie półprodukty, musimy je ze sobą połączyć i odpowiednio przyprawić. Co do ilości przypraw to jest to kwestia indywidualna. Musimy przyprawiać do smaku.
  8. Kiedy mięsna masa będzie wyrobiona, możemy przejść do formowania "oszukanych gołąbków", a następnie zacząć smażyć.
  9. Gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu na oleju.
  10. Możemy podawać je z sosem albo same. Na końcu możemy posypać je szczypiorkiem lub koperkiem.

ŁazankiŁazanki - przepis. Młoda kapusta to niezbędny składnik, ale jest coś jeszcze

Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika - prosty przepis w kilku etapach

Szybkie gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to propozycja dla osób, które szukają tradycyjnych smaków, ale nieco w innym wymiarze. To, co charakteryzuje gołąbki tego typu to przede wszystkim chrupiąca skórka kapusty, która powstaje w wyniku przygotowywania jej w piekarniku. Przepis znajdziesz poniżej:

Składniki, które będą nam potrzebne do wykonania "chrupiących gołąbków" to:

  • młoda kapusta
  • półtora kilograma mięsa - gatunek, taki jak lubisz
  • 150 g ryżu
  • 2-3 cebule
  • 1 czosnek
  • przyprawy - Twoje ulubione

Wykonanie:

  1. Gołąbki z piekarnika wykonujemy podobnie jak te w wersji klasycznej. Zatem kapustę dzielimy, oddzielamy od niej liście. Potem standardowo je sparzamy. Zabieg ten ma pomóc, w późniejszym modelowaniu ich podczas tworzenia gołąbków.
  2. W drugim kroku zajmujemy się farszem. W tym celu wszystkie składniki ze sobą łączymy. Cebulę i czosnek należy posiekać na drobno i zeszklić. Całość dokładnie mieszamy, w taki sposób, aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Następnie przechodzimy do głównej czynności. Nakładamy farsz do każdego liścia i ciasno zawijamy. Gotowe gołąbki układamy na wcześniej przygotowanej blaszce. Ważna uwaga: zwróć uwagę na to, aby gołąbki nie ''rozchodziły się". Układaj je blisko jeden przy drugim. Wszystko polewamy delikatnie wodą. Gołąbki możemy posypać przyprawami.
  4. Pieczemy je około godziny w temperaturze 180 stopni.

Zobacz też: Wiosenna młoda kapusta. Pamiętaj o maśle, żeby wyszła idealnie kremowa

Więcej o: