Kapuśniak - przepis na wersję z młodej kapusty. Sprawdź jak przygotować tą tradycyjną i pyszną zupę

Kapuśniak - przepis na tradycyjną polską zupę, która smakuje idealnie przygotowania z młodej kapusty. Sezonowe warzywo pasuje i wzbogaca recepturę, jednak ważne ą odpowiednio dobrane składniki. Popularnym dodatkiem jest wkładka mięsna, jednak można z niej zrezygnować, by powstało lżejsze danie wegetariańskie.

Więcej ciekawych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na świeże i smaczne warzywa trwa, więc jest to dobra okazja, by wprowadzić do swojego menu wiosenne produkty. Jednym z nich jest młoda kapusta, która gości w wielu przepisach. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych jest kapuśniak - aromatyczna i sycąca zupa

Kapuśniak - przepis na danie z młodej kapusty

W tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje sezonowych warzyw i prostych produktów, z których można przygotować bardzo smaczne dania. Młoda kapusta jest jednym z najbardziej lubianych i najczęściej kupowanych warzyw w okresie wiosenno - letnim. Można z niej stworzyć wiele ciekawych i smacznych dań. Jedną z iście polskich zup jest kapuśniak, w którego skład wchodzi kapusta. To pyszne danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i wymaga łatwodostępnych składników. Efekt niemal zawsze jest gwarantowany, jednak by go uzyskać, warto pamiętać o prostych zasadach i dodatkach. 

Poza walorami smakowymi to także świetne źródło witamin - dzięki dodatkowi kapusty dostarczamy organizmowi dużą dawkę witaminy C, a także wspieramy układ odpornościowy, dostarcza błonnika, ponadto ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. 

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Kapuśniak - przepis na pyszną, tradycyjną zupę

Składniki: 

  • główka młodej kapusty,
  • 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 300 g kiełbasy,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • olej roślinny,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • płaska łyżeczka cząbru,
  • opcjonalnie: 100 ml białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, kroimy na cztery części, usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy i drobno kroimy. 
  2. Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy na złoty kolor. Po około 7 minutach dodajemy ziemniaki i marchew. Kiedy całość się zarumieni, dodajemy kapustę, sól, pieprz i cząber. 
  3. Całość podlewamy białym winem i podduszamy aż płyn trochę odparuje. Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. 
  4. Dodajemy drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy. 
  5. Kapuśniak jest gotowy -  pod koniec gotowania warto doprawić zupę według własnych upodobań.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.