Młoda kapusta - przepis na idealny dodatek do schabowego. Nietypowy składnik zamieni ją w arcydzieło

Młoda kapusta to dowód na to, że matka natura nas kocha. Bo czy istnieje coś pyszniejszego wiosną, niż delikatna, młoda kapusta z koperkiem? Tak! I dziś właśnie mamy dla ciebie przepis na najlepszą młodą kapustę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Sekretem jest pewien składnik, którego zazwyczaj używamy do sałatek - ser feta.

Więcej przepisów na wiosenne specjały znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli masz wrażenie, że twoje życie ostatnio wygląda ponuro i mało rzeczy cię cieszy, idź do sklepu, kup młodą kapustę i kilka innych składników, a my podpowiemy, co dalej robić, by wyczarować najlepszą rzecz do jedzenia. Naprawdę, tak dobrej młodej kapusty z pewnością nie jedliście. Niektórzy pewnie pomyślą "Eee, ser feta na pewno zabije delikatny smak młodej kapusty..." Właśnie, że nie, przeciwnie - świetnie go podkreśli. Nie ma na co czekać, zapraszamy do prostego przepisu na wiosenny rarytas.

RacuchyRacuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki

Młoda kapusta - przepis z serem feta

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • ok. 100-120 g sera feta (najlepiej użyć półtłustego)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • masło
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, opcjonalnie łyżka octu

Młoda kapusta z serem feta - sposób wykonania

  1. Z główki kapusty usuń wierzchnie liście. Następnie przekrój główkę na pół i drobno ją poszatkuj.
  2. W dużym garnku roztop łyżkę masła i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj startą na tarce marchewkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe. Całość zalej szklanką wody (możesz także użyć bulionu). Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu.
  3. Ser feta pokrój i dodaj do kapusty, kiedy będzie już miękka. Kiedy ser się rozpuści, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną octu, jeśli uważasz, że to konieczne. 
  4. Na koniec gotowania dodaj posiekany koperek.

Pyszne pulpety w sosie koperkowym polecają się na obiad dla całej rodzinySos koperkowy do pulpetów - przepis, który łatwo zmodyfikujesz

Taka kapusta to niebo w gębie. Nie ukrywam, że najlepiej smakuje mi jedzona bezpośrednio z garnka, ale świetnie dopełni także każdą porcję niedzielnego obiadu. Jeśli lubisz wiosenne smaki, ten przepis na młodą kapustę z pewnością cię oczaruje.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: