Młoda kapusta - przepis na wiosenny obiad ze świeżych warzyw. Zrobisz go w niecałą godzinę

Sezon na świeże, młode warzywa trwa w najlepsze. Coraz więcej nowalijek pojawia się na bazarkach. Dziś przepis na moje ulubione danie o tej porze roku. Młoda kapusta, którą najbardziej lubię w połączeniu z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Nie sposób się jej oprzeć. Ma delikatny kremowy smak i wspaniale pachnie koperkiem.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Idealny pomysł na obiad? Wiosną nasze talerze zmieniają się diametralnie. Pojawia się na nich więcej świeżych warzyw i owoców. Chętniej sięgamy po dania, które są lżejsze. Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego dziś mamy dla ciebie pyszny pomysł na obiad. Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś tego dania, to najwyższy czas, aby to zmienić. Gwarantujemy, że twoi bliscy z chęcią wyciągną talerze po dokładkę.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Młoda kapusta - przepis na wiosenny obiad

Młoda kapusta. Składniki:

  • Młoda kapusta (1 duża lub 2 mniejsze)
  • Koper (1 duży pęczek)
  • Woda
  • Śmietana 30 % (250ml)
  • Sól, pieprz
  • Mąką pszenna (1 łyżka)
  • Masło
  • Cebula

Młoda kapusta - przygotowanie:

  1. Na samym początku poszatkuj kapustę. Następnie wrzuć ją do dużego garnka i zalej wodą (2-3 szklanki). Gotuj na małym ogniu do miękkości kapusty (20 min). Dodaj sól i pieprz.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij na patelni z odrobiną masła. Koperek również drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozpuść masło (4 łyżki) i zasyp łyżką mąki. Wymieszaj i zalej szklanką wywaru z kapusty. Następnie dodaj zasmażkę do garnka z kapustą.
  4. Na sam koniec dodaj koperek oraz śmietankę.

Domowa młoda kapusta to jedno z tych dań, którym nie sposób się oprzeć. W połączeniu z młodymi ziemniakami smakuje wręcz wybitnie, jak obiad z najlepszej restauracji. Śmiało możesz podać kapustę jako dodatek do mięsa lub jako danie główne. Sam widzisz, że jej zrobienie jest banalne i wcale nie wymaga dużych umiejętności oraz czasu w kuchni. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: