Więcej przepisów z wykorzystaniem wiosennych warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Młoda kapusta to zdecydowanie coś, na co czekamy cały rok. Wiosna nieodłącznie kojarzy nam się z tym smakiem a wykonanie młodej kapusty jest naprawdę łatwe - szatkujesz, dusisz, doprawiasz i gotowe. Dziś mamy jednak dla ciebie przepis na młodą kapustę z dodatkiem zasmażki - będzie pyszna, sycąca i wspaniale sprawdzi się jako warzywny dodatek np. do schabowego.
Młoda kausta - przepis
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 większa cebula
- 2 średnie marchewki
- pęczek koperku
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- masło
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, liście laurowe
Młoda kapusta - sposób wykonania:
- Z kapusty oderwij zewnętrzne liście. Następnie opłucz ją i drobno poszatkuj.
- Przygotuj garnek z szerokim dnem. Rozgrzej w nim 2 łyżki masła i dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij ją i następnie dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Podduszaj ok. 7 minut.
- Dodaj poszatkowaną kapustę oraz szklankę bulionu. Przypraw do smaku solą, pieprzem, wrzuć 3-4 listki laurowe i opcjonalnie płaską łyżeczkę kminku. Zmniejsz ogień i duś kapustę pod przykryciem ok. 15 minut, aż będzie miękka. W połowie duszenia dodaj posiekany koperek.
- Kiedy kapusta będzie już miękka, przygotuj zasmażkę. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła. Kiedy maso się rozpuści, dodaj łyżkę mąki i drewnianą szpatułką energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj chochelkę wywaru z kapusty i kiedy zasmażka będzie gotowa, dodaj ją do garnka. Dokładnie wymieszaj całość i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Taka młoda kapusta świetnie smakuje także solo jedzona ze świeżym pieczywem. Jeśli szukasz wiosennych inspiracji na obiad, młoda kapusta będzie strzałem w 10. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.