Młoda kapusta - najprostszy przepis na wiosenny przysmak. Potrzebne będzie masło i odrobina mąki

Sezon na młodą kapustę już w pełni, dlatego każdy miłośnik zielonych warzyw może cieszyć się ulubionymi smakami. Przepis na młodą kapustę jest banalny, dziś jednak podpowiemy ci, jak ją przygotować, by była idealnym dodatkiem do obiadu lub też obiadem samym w sobie. Chodzi o zasmażkę - taka kapusta smakuje jak u babci.

Więcej przepisów z wykorzystaniem wiosennych warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Młoda kapusta to zdecydowanie coś, na co czekamy cały rok. Wiosna nieodłącznie kojarzy nam się z tym smakiem a wykonanie młodej kapusty jest naprawdę łatwe - szatkujesz, dusisz, doprawiasz i gotowe. Dziś mamy jednak dla ciebie przepis na młodą kapustę z dodatkiem zasmażki - będzie pyszna, sycąca i wspaniale sprawdzi się jako warzywny dodatek np. do schabowego

Młoda kausta - przepis

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 większa cebula
  • 2 średnie marchewki
  • pęczek koperku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • masło
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, liście laurowe

Młoda kapusta - sposób wykonania:

  1. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście. Następnie opłucz ją i drobno poszatkuj. 
  2. Przygotuj garnek z szerokim dnem. Rozgrzej w nim 2 łyżki masła i dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij ją i następnie dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Podduszaj ok. 7 minut.
  3. Dodaj poszatkowaną kapustę oraz szklankę bulionu. Przypraw do smaku solą, pieprzem, wrzuć 3-4 listki laurowe i opcjonalnie płaską łyżeczkę kminku. Zmniejsz ogień i duś kapustę pod przykryciem ok. 15 minut, aż będzie miękka. W połowie duszenia dodaj posiekany koperek.
  4. Kiedy kapusta będzie już miękka, przygotuj zasmażkę. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła. Kiedy maso się rozpuści, dodaj łyżkę mąki i drewnianą szpatułką energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj chochelkę wywaru z kapusty i kiedy zasmażka będzie gotowa, dodaj ją do garnka. Dokładnie wymieszaj całość i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

Taka młoda kapusta świetnie smakuje także solo jedzona ze świeżym pieczywem. Jeśli szukasz wiosennych inspiracji na obiad, młoda kapusta będzie strzałem w 10. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.