Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli mówimy o najlepszych zupach na lato, od razu przychodzi nam na myśl botwinka. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty, wystarczy mięsny wywar i kilka warzyw. Jednak żeby nieco podrasować tę smaczną zupę, przyda się odrobina chrzanu. Przecież chrzan wręcz kocha się z burakami, nawet tymi młodymi.
Przepis kucharzy z "Masterchefa" na smaczną "patelnię rolnika"
Botwinka - przepis
Składniki:
- 1 l bulionu drobiowego lub lekkiego rosołu
- 1 duży pęczek botwinki
- mały pęczek koperku
- 3 łyżki startego chrzanu
- kilka młodych ziemniaków
- sól, pieprz, opcjonalnie odrobina soku z cytryny
- kilka łyżek śmietany 18 proc.
- oliwa do podsmażenia
Botwinka - sposób wykonania:
- Botwinkę opłucz. Liście drobno pokrój a buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Zagotuj bulion. W drugim, większym garnku rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj pokrojone ziemniaki. Podsmażaj je do momentu, aż się zezłocą.
- Do odsmażonych ziemniaków wlej gorący bulion. Następnie dorzuć buraczki i liście botwinki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj starty chrzan. Najpierw dodaj 2 łyżki i sprawdź, czy smak ci odpowiada. W razie potrzeby dodaj więcej. Później dopraw o smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj 2-3 łyżki zahartowanej śmietany. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Młoda kapusta zasmażana - najlepszy wiosenny dodatek. Boczek podkręci smak
Tak przygotowana botwinka to prawdziwe niebo w gębie. Podawaj koniecznie z jajkiem ugotowanym na twardo. Niepozorny dodatek chrzanu naprawdę robi robotę, a smak zupy jest dużo bardziej wyrazisty. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad, wypróbuj nasz przepis na botwinkę z chrzanem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.