Botwinka - przepis na letnią ucztę. Ostre warzywo podkręci smak

Botwinka to jedna z najlepszych letnich zup. Przygotowanie jest proste, ale żeby ją nieco podkręcić, warto dodać warzywo, które pomaga w kiszeniu ogórków. Chodzi oczywiście o chrzan - ten dodatek sprawi, że botwinka będzie przepyszna.

Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli mówimy o najlepszych zupach na lato, od razu przychodzi nam na myśl botwinka. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty, wystarczy mięsny wywar i kilka warzyw. Jednak żeby nieco podrasować tę smaczną zupę, przyda się odrobina chrzanu. Przecież chrzan wręcz kocha się z burakami, nawet tymi młodymi.

Botwinka - przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego lub lekkiego rosołu
  • 1 duży pęczek botwinki
  • mały pęczek koperku
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • kilka młodych ziemniaków
  • sól, pieprz, opcjonalnie odrobina soku z cytryny
  • kilka łyżek śmietany 18 proc.
  • oliwa do podsmażenia 

Botwinka - sposób wykonania:

  1. Botwinkę opłucz. Liście drobno pokrój a buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Zagotuj bulion. W drugim, większym garnku rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj pokrojone ziemniaki. Podsmażaj je do momentu, aż się zezłocą. 
  3. Do odsmażonych ziemniaków wlej gorący bulion. Następnie dorzuć buraczki i liście botwinki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj starty chrzan. Najpierw dodaj 2 łyżki i sprawdź, czy smak ci odpowiada. W razie potrzeby dodaj więcej. Później dopraw o smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj 2-3 łyżki zahartowanej śmietany. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Tak przygotowana botwinka to prawdziwe niebo w gębie. Podawaj koniecznie z jajkiem ugotowanym na twardo. Niepozorny dodatek chrzanu naprawdę robi robotę, a smak zupy jest dużo bardziej wyrazisty. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad, wypróbuj nasz przepis na botwinkę z chrzanem.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.