Zupa szparagowa krem - właściwości. Dlaczego warto ją spożywać?
Zupa szparagowa krem jest nie tylko smaczna, szybka w wykonaniu, prosta, ale przede wszystkim posiada szereg właściwości, które sprzyjają poprawie naszego zdrowia. Tak więc na przykład:
- Szparagi są bogatym źródłem witamin: A, C, E
- Wzmacniają układ odpornościowy - dlatego poleca się je osobom, które mają zaburzenia związane z układem immunologicznym.
- Poprawiają wzrok.
- Działają korzystnie na nasze nerki.
- Posiadają wiele cennych składników, w tym: fosfor, potas czy też wapń.
- Szparagi są polecane osobom, które zmagają się z problemami jelitowymi.
- Pomagają w przebiegu procesów trawiennych.
- Szparagi wspierają naszą skórę, włosy, paznokcie.
- Uważane są za afrodyzjak.
Krem szparagowy - wykwintna zupa na codziennym stole
Krem szparagowy to dobry wariant posiłku, zwłaszcza dla osób, które zmagają się z problemami żołądkowymi. Możemy podać go zarówno na wystawnym obiedzie, jak i wtedy kiedy chcemy spożyć coś zdrowego i lekkiego. Przepis na krem szparagowy z serem feta znajduje się poniżej:
Składniki:
- około 10 sztuk szparagów
- pół kilograma ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu, który wcześniej przygotujemy - tutaj jest dowolność, może być drobiowy, warzywny, wołowy
- kurkuma - wedle uznania
- koper, szczypior - im więcej, tym zdrowiej
- jedna mała śmietana
- ser typu feta
Wykonanie:
- Obieramy ziemniaki i myjemy je. Następnie kroimy w kostkę. Dalej dusimy je na maśle. Najlepiej jest to zrobić w garnku z grubym dnem.
- Dalej dodajemy posiekany czosnek.
- Wszystko zalewamy gorącym bulionem.
- Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą gotowe.
- Dalej zajmujemy się szparagami. Myjemy je, obieramy, kroimy w grube kawałki.
- Następnie dokładamy je do całości i wszystko gotujemy, aż będzie miękkie.
- Całość blendujemy.
- W dalszym kroku zaprawiamy zupę śmietaną. Śmietanę mieszamy z częścią kremu i dolewamy do całości.
- Dalej wkładamy do miseczek pokrojony ser feta w kostkę i nalewamy krem.
- Posypujemy szczypiorkiem.
- Zupa - krem jest gotowa do spożycia.
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami
Krem z białych szparagów - sprawdzony przepis
Krem z białych szparagów to kolejna wersja szparagowej delikatnej zupy, tym razem w barwie białej. Jest ona mniej popularna od zupy z zielonych szparagów.
Składniki na zupę szparagową białą:
- około 10 sztuk białych szparagów
- 2 duże cebule białe
- 4 duże łyżki masła
- 3 ziemniaki duże
- przyprawy: pieprz, sól, ewentualnie gałka muszkatołowa
- ponad litr bulionu, który wcześniej przygotowaliśmy
- około połowy szklanki śmietany
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się szparagami. Myjemy je, odcinamy końcówki.
- Dalej kroimy je na sporej wielkości kawałki - później je zmiksujemy.
- Następnie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i dusimy na maśle.
- Obieramy ziemniaki, myjemy je.
- Kroimy w kostkę i dorzucamy do masła.
- Doprawiamy przyprawami.
- Całość zalewamy bulionem.
- Wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Miksujemy. Dodajemy śmietanę, ale wcześniej musimy pamiętać o wyrównaniu temperatury. W przeciwnym razie się zważy.
- Danie jest gotowe.
Krem z zielonych szparagów - sprawdź, jak go wykonać
Krem z zielonych szparagów to klasyczna zupa, która jest dobra na każdą okazję. Sposób przyrządzania jest następujący:
Składniki na zieloną zupę szparagową:
- około 8 -10 sztuk szparagów
- 4 duże łyżki masła prawdziwego
- 2 cebule
- czosnek - 1-2 ząbki
- 3 duże ziemniaki
- litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego
- przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, bazylia
- śmietana mała
- dodatkowo: ser parmezan
Wykonanie:
- Myjemy szparagi i kroimy na kawałki.
- Następnie dusimy cebulę na maśle. Wcześniej kroimy ją w kostkę.
- Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone.
- Doprawiamy przyprawami.
- Całość zalewamy wywarem warzywnym.
- Gotujemy, miksujemy i dodajemy śmietanę.
- Nakładamy do misek i posypujemy serem.
Zobacz też: Kiszone szparagi to konkurencja dla ogórków i surówek. Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek