Zupa krem ze szparagów, czyli lekkie danie gotowe w kilka chwil! Zupa idealna na upały

Zupa krem ze szparagów to znakomita propozycja na wiosenny obiad. Kiedy na dworze królują wysokie temperatury, warto wybierać lekkie dania, które nie wymagają od nas stania przy kuchni. Sprawdź, jak zrobić najlepszą zupę ze szparagów.

Zupa szparagowa krem - właściwości. Dlaczego warto ją spożywać?

Zupa szparagowa krem jest nie tylko smaczna, szybka w wykonaniu, prosta, ale przede wszystkim posiada szereg właściwości, które sprzyjają poprawie naszego zdrowia. Tak więc na przykład:

  • Szparagi są bogatym źródłem witamin: A, C, E
  • Wzmacniają układ odpornościowy - dlatego poleca się je osobom, które mają zaburzenia związane z układem immunologicznym.
  • Poprawiają wzrok.
  • Działają korzystnie na nasze nerki.
  • Posiadają wiele cennych składników, w tym: fosfor, potas czy też wapń.
  • Szparagi są polecane osobom, które zmagają się z problemami jelitowymi.
  • Pomagają w przebiegu procesów trawiennych.
  • Szparagi wspierają naszą skórę, włosy, paznokcie.
  • Uważane są za afrodyzjak.

Czy można jeść surowe szparagi?Czy można jeść surowe szparagi bez obaw? Rozwiewamy wątpliwości

Krem szparagowy - wykwintna zupa na codziennym stole

Krem szparagowy to dobry wariant posiłku, zwłaszcza dla osób, które zmagają się z problemami żołądkowymi. Możemy podać go zarówno na wystawnym obiedzie, jak i wtedy kiedy chcemy spożyć coś zdrowego i lekkiego. Przepis na krem szparagowy z serem feta znajduje się poniżej:

Składniki:

  • około 10 sztuk szparagów
  • pół kilograma ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu, który wcześniej przygotujemy - tutaj jest dowolność, może być drobiowy, warzywny, wołowy
  • kurkuma - wedle uznania
  • koper, szczypior - im więcej, tym zdrowiej
  • jedna mała śmietana
  • ser typu feta

Wykonanie:

  1. Obieramy ziemniaki i myjemy je. Następnie kroimy w kostkę. Dalej dusimy je na maśle. Najlepiej jest to zrobić w garnku z grubym dnem.
  2. Dalej dodajemy posiekany czosnek.
  3. Wszystko zalewamy gorącym bulionem.
  4. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą gotowe.
  5. Dalej zajmujemy się szparagami. Myjemy je, obieramy, kroimy w grube kawałki.
  6. Następnie dokładamy je do całości i wszystko gotujemy, aż będzie miękkie.
  7. Całość blendujemy.
  8. W dalszym kroku zaprawiamy zupę śmietaną. Śmietanę mieszamy z częścią kremu i dolewamy do całości.
  9. Dalej wkładamy do miseczek pokrojony ser feta w kostkę i nalewamy krem.
  10. Posypujemy szczypiorkiem.
  11. Zupa - krem jest gotowa do spożycia.
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Krem z białych szparagów - sprawdzony przepis

Krem z białych szparagów to kolejna wersja szparagowej delikatnej zupy, tym razem w barwie białej. Jest ona mniej popularna od zupy z zielonych szparagów. 

Składniki na zupę szparagową białą:

  • około 10 sztuk białych szparagów
  • 2 duże cebule białe
  • 4 duże łyżki masła
  • 3 ziemniaki duże
  • przyprawy: pieprz, sól, ewentualnie gałka muszkatołowa
  • ponad litr bulionu, który wcześniej przygotowaliśmy
  • około połowy szklanki śmietany

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się szparagami. Myjemy je, odcinamy końcówki.
  2. Dalej kroimy je na sporej wielkości kawałki - później je zmiksujemy.
  3. Następnie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i dusimy na maśle.
  4. Obieramy ziemniaki, myjemy je.
  5. Kroimy w kostkę i dorzucamy do masła.
  6. Doprawiamy przyprawami.
  7. Całość zalewamy bulionem.
  8. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  9. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, ale wcześniej musimy pamiętać o wyrównaniu temperatury. W przeciwnym razie się zważy.
  10. Danie jest gotowe.

Białe szparagiBiałe szparagi - afrodyzjak wśród warzyw. Jak długo je gotować?

Krem z zielonych szparagów - sprawdź, jak go wykonać

Krem z zielonych szparagów to klasyczna zupa, która jest dobra na każdą okazję. Sposób przyrządzania jest następujący:

Składniki na zieloną zupę szparagową:

  • około 8 -10 sztuk szparagów
  • 4 duże łyżki masła prawdziwego
  • 2 cebule
  • czosnek - 1-2 ząbki
  • 3 duże ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego 
  • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, bazylia
  • śmietana mała
  • dodatkowo: ser parmezan

Wykonanie:

  1. Myjemy szparagi i kroimy na kawałki.
  2. Następnie dusimy cebulę na maśle. Wcześniej kroimy ją w kostkę.
  3. Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone.
  4. Doprawiamy przyprawami.
  5. Całość zalewamy wywarem warzywnym.
  6. Gotujemy, miksujemy i dodajemy śmietanę.
  7. Nakładamy do misek i posypujemy serem.

Zobacz też: Kiszone szparagi to konkurencja dla ogórków i surówek. Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek

Więcej o: