Wartości odżywcze szparagów, czyli dlaczego warto sięgać po te warzywa? Nie tylko dla mocnych kości

Trwa sezon na szparagi, warto więc spożywać te warzywa, nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Również wartości odżywcze szparagów przemawiają za tym, by włączyć je do wiosennego jadłospisu. Niesie to za sobą szereg korzyści. Jakich?

Dlaczego warto sięgać po szparagi? Te warzywa są nie tylko smaczne, lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo zdrowe. Mimo to nie należy zapominać o ich odpowiednim przechowywaniu, gdyż pod wpływem światła i wysokich temperatur łatwo tracą swoje cenne właściwości.

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Wartości odżywcze szparagów. Są prawdziwą "bombą" witaminową 

Szparagi to przede wszystkim bardzo dobre źródło witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają mnóstwo mikro i makroelementów, kwasów organicznych oraz aminokwasów. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B, C, E oraz A.

Szparagi - źródło zdrowia. Wspomagają odporność i działają przeciwnowotworowo

Warzywa te stosuje się między innymi jako środki moczopędne, przeciwkaszlowe i przeczyszczające. Ponadto ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Warto jeść je, jeśli chcemy wzmocnić swoją odporność i zapobiegać przeziębieniom i grypie.

W naszym serwie nie brakuje przepisów z wykorzystaniem szparagów. Zachęcamy do wypróbowania szparagów z grilla z przepisu Ewy Wachowicz, czy szparagów z boczkiem. Świetnym pomysłem jest także przygotowanie zupy z tych warzyw. Warto wykorzystać sprawdzony przepis na krem z dodatkiem francuskiego sera.

Więcej o: