Dlaczego warto sięgać po szparagi? Te warzywa są nie tylko smaczne, lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo zdrowe. Mimo to nie należy zapominać o ich odpowiednim przechowywaniu, gdyż pod wpływem światła i wysokich temperatur łatwo tracą swoje cenne właściwości.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi to przede wszystkim bardzo dobre źródło witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają mnóstwo mikro i makroelementów, kwasów organicznych oraz aminokwasów. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B, C, E oraz A.
Warzywa te stosuje się między innymi jako środki moczopędne, przeciwkaszlowe i przeczyszczające. Ponadto ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Warto jeść je, jeśli chcemy wzmocnić swoją odporność i zapobiegać przeziębieniom i grypie.
W naszym serwie nie brakuje przepisów z wykorzystaniem szparagów. Zachęcamy do wypróbowania szparagów z grilla z przepisu Ewy Wachowicz, czy szparagów z boczkiem. Świetnym pomysłem jest także przygotowanie zupy z tych warzyw. Warto wykorzystać sprawdzony przepis na krem z dodatkiem francuskiego sera.