Po czym rozpoznać świeże szparagi? Najprościej przyjrzeć się ich łodyżkom. Jeżeli są jędrne, a jednocześnie sprawiają wrażenie, jakby można było je złamać nawet pod lekkim naciskiem, są zdatne do użytku. Inny sposób na sprawdzenie, czy szparagi nadają się do konsumpcji, jest równie prosty. Wystarczy przełamać łodygę i sprawdzić, czy pojawia się w nich sok. Jeśli tak, jest to również dobry sygnał (według: zamrazarka.com).
Niestety zdarza się, że już następnego dnia miękną i tracą swoje walory smakowe. Kiedy pojawia się na nich pleśń, jest to jasny sygnał, że należy je bezwzględnie wyrzucić (według: kuchnia.wp.pl). Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na to, by cieszyć się ich właściwościami na dłużej.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Szparagów nie należy przetrzymywać na blacie kuchennym i wystawiać na działanie wysokich temperatur - w przeciwnym razie szybko tracą jędrność. Oprócz tego należy pamiętać o poniższych zasadach:
Mrożenie warzyw to uniwersalna metoda na przedłużenie ich świeżości. Nie inaczej jest ze szparagami - mogą być przechowywane w zamrażarce nawet przez 10 miesięcy. Najlepiej mrozi się szparagi zielone - te o białym kolorze mają więcej wody. Aby prawidłowo przygotować je do zamrożenia, należy pozbyć się zdrewniałych końcówek i obrać ze skórki jakieś 1/3 dolnej części łodygi. Najlepiej mrozi się zblanszowane warzywa, czyli zanurzone na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund we wrzątku i natychmiast schłodzone po zanurzeniu w zimnej wodzie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.