Jak należy przechowywać szparagi, by na dłużej zachowały świeżość? Sprawdzone sposoby

Szparagi to popularne sezonowe rośliny jadalne dostępne na straganach i w sklepach. Sezon na nie trwa krótko, mniej więcej od maja do końca czerwca, dlatego, gdy tylko pojawiają się na rynku, są kupowane we wręcz hurtowych ilościach. Choć szparagi są pożywne i smaczne, szybko tracą świeżość. Dzieje się tak z powodu oddziaływania warunków zewnętrznych: głównie temperatury i światła.

Po czym rozpoznać świeże szparagi? Najprościej przyjrzeć się ich łodyżkom. Jeżeli są jędrne, a jednocześnie sprawiają wrażenie, jakby można było je złamać nawet pod lekkim naciskiem, są zdatne do użytku. Inny sposób na sprawdzenie, czy szparagi nadają się do konsumpcji, jest równie prosty. Wystarczy przełamać łodygę i sprawdzić, czy pojawia się w nich sok. Jeśli tak, jest to również dobry sygnał (według: zamrazarka.com).

Niestety zdarza się, że już następnego dnia miękną i tracą swoje walory smakowe. Kiedy pojawia się na nich pleśń, jest to jasny sygnał, że należy je bezwzględnie wyrzucić (według: kuchnia.wp.pl). Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na to, by cieszyć się ich właściwościami na dłużej.

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Szparagi z boczkiem są prostą w przygotowaniu przystawką. Zdjęcie ilustracyjneSzparagi z boczkiem - pieczona przekąska, którą musisz zjeść tej wiosny

Jak przechowywać szparagi, by zachowały świeżość na dłużej? Czego należy unikać?

Szparagów nie należy przetrzymywać na blacie kuchennym i wystawiać na działanie wysokich temperatur - w przeciwnym razie szybko tracą jędrność. Oprócz tego należy pamiętać o poniższych zasadach:

  • Przechowujmy te warzywa sezonowe w lodówce w dolnej półce w drzwiach maksymalnie 3 dni.
  • Pamiętajmy o odpowiednim naczyniu: powinno przede wszystkim być wysokie. Każdy pęczek należy przechowywać oddzielnie. Końcówki muszą być obcięte, a naczynie (może być to słoik) napełnione zimną wodą w takiej ilości, aby końcówki były zanurzone.
  • Szparagi nie muszą być przechowywane wyłącznie w pozycji stojącej. Można położyć je do lodówki owinięte w wilgotną ściereczkę.

Zielone szparagi z sosem ziołowymZielone szparagi

Czy można mrozić szparagi? Nie wszystkie się nadają w równym stopniu

Mrożenie warzyw to uniwersalna metoda na przedłużenie ich świeżości. Nie inaczej jest ze szparagami - mogą być przechowywane w zamrażarce nawet przez 10 miesięcy. Najlepiej mrozi się szparagi zielone - te o białym kolorze mają więcej wody. Aby prawidłowo przygotować je do zamrożenia, należy pozbyć się zdrewniałych końcówek i obrać ze skórki jakieś 1/3 dolnej części łodygi. Najlepiej mrozi się zblanszowane warzywa, czyli zanurzone na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund we wrzątku i natychmiast schłodzone po zanurzeniu w zimnej wodzie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: