Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasta bez pieczenia to świetne rozwiązanie dla osób, które nie czują się komfortowo w towarzystwie piekarnika i nie są przekonane do swoich umiejętności kulinarnych. Równie dobrze tego typu desery sprawdzają się, gdy za oknem skwar. Nikt nie lubi przecież spędzać zbyt dużo czasu w nagrzanej kuchni. Jeżeli więc macie ochotę na ciasto w upał, a odstrasza was wizja rozgrzanego piekarnika, przetestujecie przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkami. Trzeba co prawda uzbroić się w cierpliwość i dać mu trochę czasu w lodówce, aby stężało, ale naprawdę warto zaczekać.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto bez pieczenia z truskawkami jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Dwie galaretki zalewamy gorącą wodą. Czekamy, aż wystygną. Następnie ubijamy śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem, aż powstanie sztywna masa. Dodajemy wystudzone galaretki i nie przestajemy miksować.
Formę do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na spód wykładamy przygotowaną wcześniej masę. Wkładamy do lodówki, żeby stężała. Truskawki kroimy na kawałki i przygotowujemy trzecią galaretkę. Czekamy, aż wystygnie.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy nim pokrojone truskawki, a następnie wylewamy galaretkę. Wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta można udekorować jeszcze kilkoma truskawkami przekrojonymi na pół, miętą i bitą śmietaną. Jeśli nie chcecie korzystać ze sklepowej bitej śmietany, możecie wypróbować nasz przepis.