Ciasto bez pieczenia z truskawkami. Lekki deser, dzięki któremu lepiej zniesiesz upały

Latem, kiedy temperatura sięga ponad 30 stopni Celsjusza, nie za bardzo chce nam się stać w gorącej kuchni przy nagrzanym piekarniku. Deserów jednak często nie potrafimy sobie odmówić i tutaj może pojawić się impas. Na szczęście są ciasta, które można zrobić bez użycia piekarnika - takie jak to ciasto bez pieczenia z truskawkami. Mamy nadzieję, że ułatwi wam przetrwanie tych upalnych dni.

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasta bez pieczenia to świetne rozwiązanie dla osób, które nie czują się komfortowo w towarzystwie piekarnika i nie są przekonane do swoich umiejętności kulinarnych. Równie dobrze tego typu desery sprawdzają się, gdy za oknem skwar. Nikt nie lubi przecież spędzać zbyt dużo czasu w nagrzanej kuchni. Jeżeli więc macie ochotę na ciasto w upał, a odstrasza was wizja rozgrzanego piekarnika, przetestujecie przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkami. Trzeba co prawda uzbroić się w cierpliwość i dać mu trochę czasu w lodówce, aby stężało, ale naprawdę warto zaczekać.

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Ciasto bez pieczenia z truskawkami - przepis na lekki deser na upały

Składniki:

  • herbatniki do wyłożenia spodu blachy (mogą być kakaowe, jeśli ktoś woli)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.

GazpachoGazpacho - przepis na zupę w upał. Nie wymaga gotowania, a smakuje obłędnie

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia z truskawkami jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Dwie galaretki zalewamy gorącą wodą. Czekamy, aż wystygną. Następnie ubijamy śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem, aż powstanie sztywna masa. Dodajemy wystudzone galaretki i nie przestajemy miksować. 

Formę do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na spód wykładamy przygotowaną wcześniej masę. Wkładamy do lodówki, żeby stężała. Truskawki kroimy na kawałki i przygotowujemy trzecią galaretkę. Czekamy, aż wystygnie.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy nim pokrojone truskawki, a następnie wylewamy galaretkę. Wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta można udekorować jeszcze kilkoma truskawkami przekrojonymi na pół, miętą i bitą śmietaną. Jeśli nie chcecie korzystać ze sklepowej bitej śmietany, możecie wypróbować nasz przepis. 

Bita śmietana to doskonały dodatek do wszelkiej maści deserów - od tortów, przez ciasta, aż po napoje, np. gorącą czekoladęJak zrobić bitą śmietanę? Domowe sposoby, by wyszła idealna

Więcej o: