• Link został skopiowany

Szybki obiad dla leniwych - przepis. Zrobisz go w mgnieniu oka, a smakuje obłędnie

Szybki obiad dla leniwych - brzmi świetnie. Przepis ten idealnie sprawdzi się na obecnie panujące upały. Aby go przygotować, potrzebujesz tylko trzech składników i kilka minut wolnego czasu.
Ziemniaki (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Pixabay

Gotowanie w czasie upałów nie należy do ulubionych czynności wielu z nas. Warto więc wybierać takie przepisy, które nie będą wymagały od nas zbyt wiele zaangażowania, czy długiego czasu spędzonego w kuchni. Zachęcamy do przetestowania naszej propozycji.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem

Szybki obiad dla leniwych - przepis. Wystarczy kilka składników

Szybki obiad dla leniwych, jak sama nazwa wskazuje, przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że kupisz trochę warzyw, dokładnie je umyjesz i… koniec! Przepis jest niezwykle prosty, ale obiad będzie smakował obłędnie. Jeśli chcesz wzbogacić posiłek o dodatkowe źródło białka, wystarczy, że na patelni usmażysz kilka jajek. 

Składniki:

  • kilogram młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypioru,
  • pół kilograma fasolki szparagowej,
  • kilka jajek,
  • mrożony szpinak,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Obiad dla leniwych - sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wybierając opcję góra-dół.
  2. Następnie dokładnie umyj młode ziemniaki. Nie obieraj ich, ale przekrój na mniejsze kawałki - na ćwiartki.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ziemniaki. Skrop je oliwą i posól.
  4. Ziemniaki piecz w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny.
  5. Fasolkę szparagową dokładnie umyj i odetnij końcówki. Następnie włóż je do garnka i zalej wodą. Nie zapomnij dodać łyżki soli. Uwaga. Czas gotowania żółtej fasolki to 5-12 min, a zielonej 8-18 min (od czasu zagotowania się wody).
  6. Patelnię delikatnie posmaruj oliwą i wbij jajka. Dopraw je solą i pieprzem.
  7. Podawaj z upieczonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.
  8. Danie warto wzbogacić o mrożony szpinak. Wystarczy podgrzać go na patelni z dodatkiem ząbku czosnku.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Danie możesz podawać z sosem tzatziki. Jego główne składniki to ogórek, jogurt grecki i czosnek. Aromatyczny sos będzie doskonale pasował do ugotowanej fasolki. Smacznego!

Więcej o: