Gotowanie w czasie upałów nie należy do ulubionych czynności wielu z nas. Warto więc wybierać takie przepisy, które nie będą wymagały od nas zbyt wiele zaangażowania, czy długiego czasu spędzonego w kuchni. Zachęcamy do przetestowania naszej propozycji.
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem
Szybki obiad dla leniwych - przepis. Wystarczy kilka składników
Szybki obiad dla leniwych, jak sama nazwa wskazuje, przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że kupisz trochę warzyw, dokładnie je umyjesz i… koniec! Przepis jest niezwykle prosty, ale obiad będzie smakował obłędnie. Jeśli chcesz wzbogacić posiłek o dodatkowe źródło białka, wystarczy, że na patelni usmażysz kilka jajek.
Składniki:
- kilogram młodych ziemniaków,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypioru,
- pół kilograma fasolki szparagowej,
- kilka jajek,
- mrożony szpinak,
- sól i pieprz,
- łyżka oliwy z oliwek.
Obiad dla leniwych - sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wybierając opcję góra-dół.
- Następnie dokładnie umyj młode ziemniaki. Nie obieraj ich, ale przekrój na mniejsze kawałki - na ćwiartki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ziemniaki. Skrop je oliwą i posól.
- Ziemniaki piecz w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny.
- Fasolkę szparagową dokładnie umyj i odetnij końcówki. Następnie włóż je do garnka i zalej wodą. Nie zapomnij dodać łyżki soli. Uwaga. Czas gotowania żółtej fasolki to 5-12 min, a zielonej 8-18 min (od czasu zagotowania się wody).
- Patelnię delikatnie posmaruj oliwą i wbij jajka. Dopraw je solą i pieprzem.
- Podawaj z upieczonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.
- Danie warto wzbogacić o mrożony szpinak. Wystarczy podgrzać go na patelni z dodatkiem ząbku czosnku.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Danie możesz podawać z sosem tzatziki. Jego główne składniki to ogórek, jogurt grecki i czosnek. Aromatyczny sos będzie doskonale pasował do ugotowanej fasolki. Smacznego!