Jak ugotować bób? Zastosuj się do tych kilku zasad, a wyjdzie idealny

Bób to uwielbiane warzywo strączkowe. Można przygotować je na wiele sposobów, na przykład ugotować na parze lub upiec. Niestety, w żadnym z tych przypadków nie unikamy błędów, które sprawiają, że bób nie jest smaczny.

Bób to letnia, zdrowa przekąska, która zawiera dużo błonnika i białka. Sezon na strączkowe warzywo trwa krótko, dlatego każdy jego fan spieszy się z kupowaniem. Przepisów na dania z nim w roli głównej jest mnóstwo - możemy na przykład przygotować sałatkę, pastę do smarowania lub ugotować zupę. 

Najbardziej popularne jest gotowanie bobu w wodzie. Mimo że przygotowanie warzywa jest proste, to często zdarza nam się popełnić kilka uchybień, które psują jego wyjątkowy smak.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej. Zdjęcie ilustracyjneSkrzydełka na grilla - najlepsze przepisy na weekend. Kluczowy jest czas przygotowania

Bób jest twardy i nie smakuje dobrze? Oto lista najczęściej popełnianych błędów

Gotowanie bobu musimy zacząć od opłukania go pod bieżącą wodą. Dzięki temu zmyjemy potencjalne zanieczyszczenia. Strączki wrzucamy do zimnej i nieosolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu do pomarszczenia skórki. Czas obróbki termicznej zależy od tego, czy bób jest świeży. Starsze ziarna potrzebują 30-50 minut, młode — maksymalnie 15 minut. Po ugotowaniu bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Warto także pamiętać o kilku zasadach, które usprawnią ten proces:

  • bób należy wrzucać do zimnej wody (błędem jest wrzucanie go do wrzątku),
  • zbyt krótkie gotowanie sprawi, że bób będzie twardy,
  • za długi czas gotowania spowoduje, że warzywo się rozgotuje i będzie miało formę papki,
  • nieodpowiednie przechowywanie, na przykład w foliowym woreczku, sprawi, że warzywo szybciej się zepsuje.

Należy także pamiętać, aby nie kupować bobu z ciemnymi plamkami (ziarenka powinny być zielone).

Jeśli chcemy, by bób nie stracił witamin i minerałów, możemy ugotować go na parze. W ten sposób będzie gotowy w około 9-12 minut. 

Z poniższego tekstu dowiecie się też, jak gotować bób, żeby uniknąć problemów z brzuchem. Pomóc mogą m.in. niektóre przyprawy czy soda oczyszczona. 

Jak gotować bób i fasolęKminek i majeranek zniwelują skutki jedzenia warzyw strączkowych. Co jeszcze?

Więcej o: