Bób to letnia, zdrowa przekąska, która zawiera dużo błonnika i białka. Sezon na strączkowe warzywo trwa krótko, dlatego każdy jego fan spieszy się z kupowaniem. Przepisów na dania z nim w roli głównej jest mnóstwo - możemy na przykład przygotować sałatkę, pastę do smarowania lub ugotować zupę.
Najbardziej popularne jest gotowanie bobu w wodzie. Mimo że przygotowanie warzywa jest proste, to często zdarza nam się popełnić kilka uchybień, które psują jego wyjątkowy smak.
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Gotowanie bobu musimy zacząć od opłukania go pod bieżącą wodą. Dzięki temu zmyjemy potencjalne zanieczyszczenia. Strączki wrzucamy do zimnej i nieosolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu do pomarszczenia skórki. Czas obróbki termicznej zależy od tego, czy bób jest świeży. Starsze ziarna potrzebują 30-50 minut, młode — maksymalnie 15 minut. Po ugotowaniu bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Warto także pamiętać o kilku zasadach, które usprawnią ten proces:
Należy także pamiętać, aby nie kupować bobu z ciemnymi plamkami (ziarenka powinny być zielone).
Jeśli chcemy, by bób nie stracił witamin i minerałów, możemy ugotować go na parze. W ten sposób będzie gotowy w około 9-12 minut.
Z poniższego tekstu dowiecie się też, jak gotować bób, żeby uniknąć problemów z brzuchem. Pomóc mogą m.in. niektóre przyprawy czy soda oczyszczona.