warzywa strączkowe
-
Gotowanie bobu to łatwizna. Babcia zdradziła mi trik. Rarytas zjesz ze smakiem, a brzuch będzie płaski
Sezon na bób nie jest długi, dlatego nie ma co odkładać tego pysznego smaku na później! Jak zatem ugotować zielony rarytas, by nie wzdymał i pozostał apetyczny? Babcia ma na to sprawdzony sposób, wystarczy pamiętać o kilku szczegółach. Dzięki nim...
-
Sałatka z bobem to świetny sposób na wykorzystanie sezonowego przysmaku. Potrzebne będzie tylko 5 składników!
Sałatka z bobem to wyjątkowe połączenie smaków na jednym talerzu. Ta orzeźwiająca i sycąca sałatka jest idealnym sposobem na dodanie zdrowych składników do naszego klasycznego menu. Zielony bób, mieszanka świeżych warzyw i aromatyczne zioła to...
-
Grochówka z młodego groszku. Zupa kusi kolorem i z klasykiem ma niewiele wspólnego. Smak zaskakuje
Grochówka z młodego groszku wcale nie przypomina klasycznej zupy, która gości na stołach zimą i podczas świąt. Danie w tej wersji jest znacznie lżejsze, kusi kolorem, prostym składem i przede wszystkim obłędnym smakiem. Przepis to kulinarny banał ...
-
Jak ugotować bób? Zastosuj się do tych kilku zasad, a wyjdzie idealny
Bób to uwielbiane warzywo strączkowe. Można przygotować je na wiele sposobów, na przykład ugotować na parze lub upiec. Niestety, w żadnym z tych przypadków nie unikamy błędów, które sprawiają, że bób nie jest smaczny.
-
Cena bobu 2022. Po ile bób w tym roku? Ceny przyprawiają o zawrót głowy
W sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się polskie owoce i warzywa. Od niedawna można dostać bób, jednak jego cena nie zachęca do zakupu. Sezon na bób przypada na połowę czerwca i trwa do sierpnia. Pod koniec maja już pojawiły się na targac...
-
Pierwszy bób jest już na bazarkach. Na razie cena odstrasza. Kiedy zaczyna się sezon i jak przygotować bób, jeśli już się skusiliście?
Na straganach zaczyna się już pojawiać bób, a jego ceny są na razie wysokie. Ile wynoszą i kiedy można spodziewać się spadków? Podpowiadamy także, co przygotować z bobu, gdy skusimy się na zakup.
-
Warzywa na grilla, czyli majówka bez mięsa. Nie uwierzysz, że te produkty też można wrzucić na ruszt!
Warzywa na grilla zamiast mięsa (albo jako dodatek) to świetny pomysł na urozmaicenie majówkowej imprezy z rodziną i przyjaciółmi. Są wyjątkowo proste do przygotowania, a także pyszne i zdrowe.
-
Sezon na bób w pełni. Podpowiadamy, co z niego wyczarować [PRZEPISY]
Gdy tylko na straganach pojawiają się pierwsze paczuszki z bobem, większość z nas nie może sobie ich odmówić. Można go jeść solo (co jest bardzo wciągające), ale istnieje też cała masa inspirujących potraw z jego wykorzystaniem. Oto niektóre z nich.
-
Jak ugotować bób? Podpowiadamy, jak najlepiej przyrządzić to pyszne, letnie warzywo
Bób to pyszna baza wielu letnich dań, w tym przede wszystkim świetny składnik sałatek. Doskonale smakuje również solo, gotowany na przykład z dodatkiem kilku gałązek świeżego koperku. Bób to również źródło wielu cennych składników odżywczych....
-
Jak ugotować bób? Mamy garść porad i przepisów
Bób wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. To m.in. dobry dodatek do sałatek, dań z makaronem i pierogów. Jak ugotować bób, by był najlepszy? Ile czasu gotować bób? Podpowiadamy
-
Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik
-
Babka wielkanocna na oranżadzie. Tak pyszna i wilgotna, że oszalejesz
-
Mięciutkie i pyszniejsze od racuchów. Te placuszki zrobisz w kwadrans
-
Na Podkarpaciu robią pierogi srokate. Sekretem jest niecodzienny farsz
-
Istniała od 1937 roku. Zamyka się popularna cukiernia spod Warszawy
- Będzie pyszny do jajek, wędlin i kanapek. Ten sos bije na głowę tatarski i każdy inny
- Czas na sadzenie malin. Chwyć łopatę i pamiętaj o kilku rzeczach
- Koniec zagadkowych etykiet. Liczby na słoikach z miodem zdradzą wszystko
- Te pierogi to szok i rozkosz w jednym. Weź jabłka, cynamon i ciasteczka
- Przechowywanie ziemniaków bez ich przemiany w mutanta. Jest kilka zasad