• Link został skopiowany

Fasolka szparagowa może być toksyczna. Nigdy nie jedz jej w ten sposób

Jest znana od ponad siedmiu tysięcy lat. Ma wiele cennych witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, dlatego poleca się ją na diecie odchudzającej. Czy można więc jeść ją bez ograniczeń? Na pewno warto sięgać po nią regularnie, zwłaszcza w sezonie. Należy jednak pamiętać, by odpowiednio ją przygotować. Inaczej może być toksyczna.
Fasolka szparagowa
Fot. Tomasz Wiech / Agencja Wyborcza.pl

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych. Latem, gdy trwa sezon, często gości na stołach w polskich domach. Zazwyczaj podajemy ją jako dodatek do obiadu hojnie okraszoną zasmażką z bułki tartej. Z fasolki szparagowej można też jednak zrobić pyszną carbonarę (tak, dobrze czytasz, przepis znajdziesz tutaj), zapiekankę i zupę. Nadaje się do szakszuki, klusek leniwych oraz różnorodnych sałatek. Ale czy smak to jedyna zaleta tego warzywa? Czy fasolka szparagowa jest zdrowa i jak często można ją jeść?

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Czy fasolka szparagowa jest zdrowa?

Zacznijmy od tego, że fasolka szparagowa jest warzywem niskokalorycznym - w 100 g ma ok. 37 kcal - i sycącym. Dzięki temu idealnie nadaje się jako składnik diety odchudzającej. Ponadto zawiera dużo błonnika (jego rolą jest m.in. zapewnienie uczucia sytości), który usprawnia pracę jelit i obniża cholesterol. Jest źródłem białka i węglowodanów. Ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją jeść diabetycy. 

W fasolce szparagowej znajdziemy ponadto witaminy. Jedną z nich jest witamina A, która utrzymuje wzrok w dobrej kondycji. Poza tym wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, pomaga organizmowi walczyć z infekcjami, przyspiesza gojenie ran oraz pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek.

Z kolei witaminy z grupy B, które także znajdują się w fasolce, dbają o funkcjonowanie układu nerwowego. Pomagają łagodzić stres, regulują nastrój oraz regulują metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów. Jedną z ważniejszych witamin z grupy B jest B9, czyli kwas foliowy. O jej odpowiednią dawkę powinny zadbać szczególnie kobiety w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój płodu. 

Fasolka to także źródło takich składników mineralnych, jak:

  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo.

Pierwszy z nich również ma wpływ na zdrowie układu nerwowego. Z kolei potas uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi. Wapń wzmacnia kości, a żelazo zapewnia prawidłową produkcję czerwonych krwinek.

Fasolka szparagowa po bolońsku
Fasolka szparagowa po bolońskuFot. Shutterstock, teleginatania

Jak przygotować fasolkę szparagową? Źle zrobiona jest toksyczna

Żeby jednak fasolka była w 100 procentach zdrowa, trzeba wiedzieć, jak ją przyrządzić. Na pewno nie wolno jej jeść na surowo lub niedogotowanej, bo wówczas staje się toksyczna. Dlatego trzeba zadbać o odpowiednią obróbkę.

Fasolka z zasmażką z bułki tartej jest pyszna, ale by była nieco lżejsza i mniej kaloryczna, warto ugotować ją na parze. Wtedy zachowa najwięcej cennych składników odżywczych. Wystarczy 4-6 minut, by była odpowiednio chrupka i jędrna.

Jeśli chcesz ugotować ją tradycyjnie w wodzie, uważaj, by fasolki nie rozgotować. Powinno to trwać nie więcej niż 5 minut. Do wody należy dodać sól oraz sodę oczyszczoną, by później fasolkę łatwiej było strawić. By zmniejszyć ryzyko wzdęć, można dodać do niej kminek, majeranek lub koper włoski (tak samo jak do młodej kapusty). Odpowiednio zrobioną fasolkę szparagową można jeść nawet kilka razy w tygodniu.

Więcej o: