Fasolka szparagowa nie jest warzywem bardzo wymagającym, warto jednak znać podstawowe zasady dotyczące gotowania, by później cieszyć się jak najlepszym smakiem. Przede wszystkim trzeba podkreślić, że występuje w trzech kolorach: żółtym, zielonym oraz fioletowym. Każdy z nich gotuje się w różnym czasie, na który wpływ ma też, to czy strączki są młode. Starszą fasolę gotuje się dłużej.
Innym pytaniem, które często powtarza się w internecie, jest to, do jakiej wody wkładać fasolkę szparagową. Ktoś może pomyśleć, że nie ma to znaczenia, skoro woda za chwilę i tak się zagotuje. Otóż nie do końca tak jest. Poniżej wyjaśniamy wszystkie wątpliwości związane z tym, jak gotować fasolkę szparagową.
W zależności od rodzaju fasolki szparagowej (czyli jej koloru) gotowanie powinno zająć odpowiednio:
Jak gotować fasolkę szparagową? W zimnej wodzie czy we wrzątku? Oto podstawowy przepis:
Gotowanie fasolki krok po kroku:
Co zrobić, aby zielona i fioletowa fasolka szparagowa nie straciła koloru podczas gotowania? Aby strąki zachowały swój apetyczny kolor, musisz je zblanszować. Należy przerwać gotowanie i zanurzyć fasolkę na dwie minuty w bardzo zimnej (wręcz lodowatej) wodzie. Może to być woda z kostkami lodu.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!