• Link został skopiowany

Fasolkę szparagową wrzucać do zimnej czy gorącej wody? To ma większe znaczenie, niż myślisz

Wiele osób zastanawia się, jak ugotować fasolkę szparagową, żeby nie była twarda i łykowata. Padają pytania m.in. o to, ile gotować fasolkę oraz do jakiej wody ją wkładać - zimnej czy gorącej. Ta z pozoru błaha kwestia ma jednak spore znaczenie i tylko jeden wybór jest dobry.
Fasolka szparagowa
Fot. Kaan Uluer / iStock

Fasolka szparagowa nie jest warzywem bardzo wymagającym, warto jednak znać podstawowe zasady dotyczące gotowania, by później cieszyć się jak najlepszym smakiem. Przede wszystkim trzeba podkreślić, że występuje w trzech kolorach: żółtym, zielonym oraz fioletowym. Każdy z nich gotuje się w różnym czasie, na który wpływ ma też, to czy strączki są młode. Starszą fasolę gotuje się dłużej

Innym pytaniem, które często powtarza się w internecie, jest to, do jakiej wody wkładać fasolkę szparagową. Ktoś może pomyśleć, że nie ma to znaczenia, skoro woda za chwilę i tak się zagotuje. Otóż nie do końca tak jest. Poniżej wyjaśniamy wszystkie wątpliwości związane z tym, jak gotować fasolkę szparagową.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale bywa trująca

Ile gotuje się fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa

W zależności od rodzaju fasolki szparagowej (czyli jej koloru) gotowanie powinno zająć odpowiednio:

  • fioletowa - od pięciu minut do kwadransa,
  • żółta - podobnie jak fioletowa, od pięciu do 15 minut,
  • zielona - gotuje się najdłużej, około 15-20 minut,
  • na parze - gotowanie fasolki szparagowej w ten sposób powinno zająć mniej więcej 10-20 minut.

Gotowanie fasolki szparagowej. Przepis na sprawdzoną fasolę

Jak gotować fasolkę szparagową? W zimnej wodzie czy we wrzątku? Oto podstawowy przepis:

Gotowanie fasolki krok po kroku:

  1. Fasolkę szparagową dokładnie umyj, odetnij końce (jeden lub oba), ewentualnie usuń włókno (łyko);
  2. Zagotuj wodę z solą i cukrem. Gdy zawrze, wrzuć strąki. Wtedy fasolka zachowa odpowiednią chrupkość.
  3. Gotuj warzywo przez około kwadrans (lub dłużej bądź krócej, w zależności od koloru). Sprawdzaj miękkość, strąki powinny być al dente, czyli półmiękkie.

Co zrobić, aby zielona i fioletowa fasolka szparagowa nie straciła koloru podczas gotowania? Aby strąki zachowały swój apetyczny kolor, musisz je zblanszować. Należy przerwać gotowanie i zanurzyć fasolkę na dwie minuty w bardzo zimnej (wręcz lodowatej) wodzie. Może to być woda z kostkami lodu.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: