Sałatka z bobem to świetny sposób na wykorzystanie sezonowego przysmaku. Potrzebne będzie tylko 5 składników!

Sałatka z bobem to wyjątkowe połączenie smaków na jednym talerzu. Ta orzeźwiająca i sycąca sałatka jest idealnym sposobem na dodanie zdrowych składników do naszego klasycznego menu. Zielony bób, mieszanka świeżych warzyw i aromatyczne zioła to połączenie kolorów i smaku w jednym! Spróbuj sałatki i zakochaj się w jej smaku!

Sałatka z bobu: odkryj nowość w sam raz na lato!

Sałatka z bobem to niezwykła eksplozja smaków, łącząca w sobie soczysty bób z chrupiącymi warzywami. Niezależnie czy jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, czy po prostu poszukujemy nowych i oryginalnych smaków wykorzystując sezonowe produkty, sałatka z bobu otworzy zmysły na nowe smaki. Jak przygotować bób, by był idealny do sałatki?

  1. Umyj i oczyść świeży bób.
  2. Wlej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj odrobinę soli do wrzącej wody, a następnie wrzuć do niej ziarna bobu. Gotuj je przez około 3-5 minut lub do momentu, gdy staną się miękkie, ale wciąż lekko chrupiące.
  3. Odcedź bób i natychmiast zanurz go w misce z zimną wodą lub lodem. To pomoże zatrzymać proces gotowania i zachować piękny, intensywny kolor.
  4. Osusz bób. Po schłodzeniu bobu delikatnie osusz go za pomocą papierowego ręcznika lub czystej ściereczki.

Sałatka z bobem i fetą: wyrazistość smaków w każdym kęsie

Świeży bób nadaje sałatce chrupkości, a feta dodaje słonego akcentu. W połączeniu z innymi warzywami tworzy pyszne kompozycje.

Składniki:

  • szklanka bobu, ugotowanego i ostudzonego
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • pomidor, pokrojony w kostkę
  • ogórek, obrany i pokrojony w plasterki
  • 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W dużej misce połącz ugotowany i ostudzony bób, pokruszoną fetę, pokrojony pomidor, plasterki ogórka oraz cienkie piórka czerwonej cebuli. Dodaj posiekaną bazylię i delikatnie wymieszaj składniki, aby równomiernie się rozłożyły. W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i ponownie delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Zobacz wideo

Sałatka z bobem i jajkiem: nieoczywista kombinacja

Ta wyjątkowa kompozycja zapewnia zbalansowane połączenie chrupiącego bobu, kremowych jajek i świeżych warzyw, które rozkwitają w wyrazistym dressingiem.

Składniki: szklanka bobu, 2 jajka ugotowane na twardo, ogórek pokrojony w kostkę, papryka pokrojona w kostkę, mała cebula pokrojona w drobną kostkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: W małej misce przygotowujemy dressing z jogurtu naturalnego, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Resztę składników dodajemy do dużej miski, a następnie polewamy przygotowanym sosem. Mieszamy delikatnie, a na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.

Sałatka z bobem
Sałatka z bobem Slawomir Fajer /Shutterstock

Sałatka z bobem i boczkiem, czyli coś dla mięsożerców

Ciepły, chrupiący boczek nadaje sałatce wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z delikatnym bobem, soczystą cebulą i słodką papryką. Sałatka z bobem i boczkiem dodatkowo wzbogacona jest przez dressing z octu balsamicznego, który nadaje aromatu. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • szklanka gotowanego bobu, 
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki
  • papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności na patelni podsmażamy boczek do momentu, kiedy stanie się chrupiący i złocisty. W małej misce mieszamy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, pieprz i sól, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby przeszły smakiem. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki razem z dressingiem. Na koniec dekorujemy posiekaną miętą. To danie może być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i urozmaiceniem grillowanych dań. Przygotuj tę sałatkę, aby cieszyć się smakiem lata w każdym kęsie.

Sałatka z bobem i pomidorami to pomysł na błyskawiczną przekąskę

By przygotować sałatkę z bobem i pomidorami nie potrzebujemy dużej ilości składników:

  • 1,5 szklanki bobu, ugotowanego i ostudzonego
  • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki, a następnie mieszamy razem. Zostawiamy w lodówce na godzinę, aby wszystkie składniki mogły przesiąknąć swoim smakiem.

Ewa Wachowicz: sałatka z bobem wprost z telewizyjnego ekranu

Ewa Wachowicz jest znaną polską celebrytką i autorką książek kucharskich. Prowadzi własne programy o tematyce kulinarnej, które swoją emisję mają na różnych kanałach telewizyjnych. Oto jedna z receptur na sałatkę wzorowaną na przepisach kulinarnej znawczyni.

Składniki:

  • garść mixu sałat
  • 1/3 szklanki ugotowanego i ostudzonego bobu
  • 6 sztuk podsmażonych na maśle boczniaków
  • 2 sztuki ogórków konserwowych, pokrojonych w talarki
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Na talerz wykładamy mix sałat, a następnie układamy na nim kolejno: pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe oraz podsmażone boczniaki. Wrzucamy na talerz ugotowany i ostudzony bób. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki. W małym pojemniku mieszamy: musztardę, miód oraz sok z cytryny. Stawiamy go obok naszej sałatki, by móc dozować sobie odpowiednią porcję sosu!

Zobacz też: Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Dodaj jeden prosty składnik i po kłopocie

Więcej o: