Sałatka z bobem to niezwykła eksplozja smaków, łącząca w sobie soczysty bób z chrupiącymi warzywami. Niezależnie czy jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, czy po prostu poszukujemy nowych i oryginalnych smaków wykorzystując sezonowe produkty, sałatka z bobu otworzy zmysły na nowe smaki. Jak przygotować bób, by był idealny do sałatki?
Świeży bób nadaje sałatce chrupkości, a feta dodaje słonego akcentu. W połączeniu z innymi warzywami tworzy pyszne kompozycje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz ugotowany i ostudzony bób, pokruszoną fetę, pokrojony pomidor, plasterki ogórka oraz cienkie piórka czerwonej cebuli. Dodaj posiekaną bazylię i delikatnie wymieszaj składniki, aby równomiernie się rozłożyły. W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i ponownie delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Ta wyjątkowa kompozycja zapewnia zbalansowane połączenie chrupiącego bobu, kremowych jajek i świeżych warzyw, które rozkwitają w wyrazistym dressingiem.
Składniki: szklanka bobu, 2 jajka ugotowane na twardo, ogórek pokrojony w kostkę, papryka pokrojona w kostkę, mała cebula pokrojona w drobną kostkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: W małej misce przygotowujemy dressing z jogurtu naturalnego, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Resztę składników dodajemy do dużej miski, a następnie polewamy przygotowanym sosem. Mieszamy delikatnie, a na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.
Ciepły, chrupiący boczek nadaje sałatce wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z delikatnym bobem, soczystą cebulą i słodką papryką. Sałatka z bobem i boczkiem dodatkowo wzbogacona jest przez dressing z octu balsamicznego, który nadaje aromatu. Czego chcieć więcej?
Składniki:
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności na patelni podsmażamy boczek do momentu, kiedy stanie się chrupiący i złocisty. W małej misce mieszamy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, pieprz i sól, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby przeszły smakiem. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki razem z dressingiem. Na koniec dekorujemy posiekaną miętą. To danie może być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i urozmaiceniem grillowanych dań. Przygotuj tę sałatkę, aby cieszyć się smakiem lata w każdym kęsie.
By przygotować sałatkę z bobem i pomidorami nie potrzebujemy dużej ilości składników:
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki, a następnie mieszamy razem. Zostawiamy w lodówce na godzinę, aby wszystkie składniki mogły przesiąknąć swoim smakiem.
Ewa Wachowicz jest znaną polską celebrytką i autorką książek kucharskich. Prowadzi własne programy o tematyce kulinarnej, które swoją emisję mają na różnych kanałach telewizyjnych. Oto jedna z receptur na sałatkę wzorowaną na przepisach kulinarnej znawczyni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na talerz wykładamy mix sałat, a następnie układamy na nim kolejno: pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe oraz podsmażone boczniaki. Wrzucamy na talerz ugotowany i ostudzony bób. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki. W małym pojemniku mieszamy: musztardę, miód oraz sok z cytryny. Stawiamy go obok naszej sałatki, by móc dozować sobie odpowiednią porcję sosu!
Zobacz też: Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Dodaj jeden prosty składnik i po kłopocie