Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Dodaj jeden prosty składnik i po kłopocie

W przypadku sezonowych warzyw często zapominasz, jak je właściwie przyrządzić. Nic w tym dziwnego, w końcu kiedy robisz coś sporadycznie, zwyczajnie przepisy wylatują z głowy. Jeśli jednak zastanawiasz się jak ugotować bób, tak by nie wywoływał wzdęć i kłopotliwych gazów, wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Niektórzy zastanawiają się jak długo gotować bób, a inni, jak to zrobić, aby warzywo nie fundowało po zjedzeniu nieprzyjemnych dolegliwości. Znamy odpowiedź na te pytania i chętnie pomożemy ci przyrządzić zdrową przekąskę.

Jak ugotować bób? Żeby nie wzdymał potrzebna jest przyprawa

Bób jest bombą witaminową często niedocenianą ze względu na wzdęcia i gazy, które pojawiają się po jego spożyciu. Jeśli jednak przyrządzisz to warzywo we właściwy sposób, dostarczysz do organizmu wiele wartości odżywczych i nie tylko. Właściwości bobu znane są od lat, te niepozorne nasiona przypominające duży, zielony groch mają wielką moc. Obniżają zły cholesterol, wspierają proces odchudzania, wspierają pracę układu krążenia, regulują ciśnienie krwi oraz pomagają leczyć anemię.

Zdradzimy ci jak ugotować bób, aby nie wzdymał. Dzięki domowym sposobom sięgniesz po sycące warzywo z wielką chęcią i zobaczysz, jak serwowanie go w formie przekąski potrafi wciągać. Podczas gotowania należy dodać pęczek świeżego koperku lub łyżeczkę kminku. W ten sposób bób nie będzie tak ciężkostrawny i nie pojawią się niechciane gazy.

Bób - ile gotować nietypowe warzywo? Przepis krok po kroku

Kolejną kwestią, która zbudza sen z powiek nawet wytrawnym kucharzom, jest to, ile gotować bób. Otóż warto podzielić ten proces na dwa etapy. Po pierwsze na początek należy zalać nasiona gorącą wodą, jej ilość powinna wynosić dwukrotność objętości wsypanego bobu. Dzięki temu nasiąkną równomiernie i nie będą gotować się wieki.

Zalany bób odstaw na dwie godziny. Po tym czasie odlej wodę, wypłucz nasiona i wlej ponownie tyle wody, aby zakryły warzywo ze sporą rezerwą. Dodaj pęczek świeżego kopru lub łyżeczkę kminku. Całość gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, aby sól dodać dopiero pod koniec. To kolejny trik kuchenny, który zapobiega wzdęciom. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA