Latem, gdy z nieba leje się żar, nikt nie ma ochoty na kilkudaniowy obiad, który składa się z tłustych potraw. Miejsce kotletów, pieczeni i gorących zup zastępują chłodniki, lekkie makarony i oczywiście kolorowe sałatki. Ta przygotowana z bobu i młodych ziemniaczków to jednak wakacyjny strzał w dziesiątkę! Zastanawiasz się, jak smakuje? Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.
Nie da się ukryć, że gdy tylko bób pojawił się na straganach, jego zagorzali fani rzucili się na pierwsze łupy. Początki były jednak dla wielu rozczarowaniem - cena za półkilogramowy woreczek tego dobra przerażała. Teraz jest już jednak znacznie lepiej, stawka się unormowała, a warzywo strączkowe sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Co zatem przygotować z tego sezonowego produktu? Pomysłów jest wiele, jednak żaden nie wygra z obłędną sałatką z dodatkiem młodych ziemniaków i świeżych ziół. W roli głównej oczywiście występuje bób, który jednak wcześniej należy odpowiednio ugotować.
Orzeźwiająca sałatka z bobem to danie, które zachwyci nawet Lewandowską, a wszystko to przez niemalże perfekcyjny skład. Danie jest lekkie, ale jednocześnie sycące i pełne orzeźwiających nut. Kluczem do sukcesu jest precyzja i dodatki - bez mięty się nie obejdzie, podobnie jak bez zielonego dressingu ze szczypiorku, majonezu i cytryny. Brzmi banalnie, jednak zapewniamy, że estetycznie podana podbije serca najbardziej wymagających podniebień.
Składniki:
Do dressingu:
Sposób przygotowania: