• Link został skopiowany

Takiej "sałatki mocy" nie powstydziłaby się sama Lewandowska. Patent z sezonowym dodatkiem jest kluczowy

"Sałatka mocy" to idealny wybór na upalne dni, gdy tłuste, kaloryczne dania idą w odstawkę. Przepisu nie powstydziłaby się sama Lewandowska, a wszystko przez niemalże perfekcyjny skład. Połączenie warzyw prosto z lokalnego ryneczku jest prawdziwym hitem tego lata - w roli głównej występują tu bób, młode ziemniaczki i świeże dodatki, m.in. zioła.
Letnia sałatka z bobem i młodymi ziemniakami
Fot. Geo-grafika - Shutterstock.com / Fot. Candice Bell - iStock

Latem, gdy z nieba leje się żar, nikt nie ma ochoty na kilkudaniowy obiad, który składa się z tłustych potraw. Miejsce kotletów, pieczeni i gorących zup zastępują chłodniki, lekkie makarony i oczywiście kolorowe sałatki. Ta przygotowana z bobu i młodych ziemniaczków to jednak wakacyjny strzał w dziesiątkę! Zastanawiasz się, jak smakuje? Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły. 

Sałatka z nutą orzeźwienia, czyli bób i spółka na talerzu 

Nie da się ukryć, że gdy tylko bób pojawił się na straganach, jego zagorzali fani rzucili się na pierwsze łupy. Początki były jednak dla wielu rozczarowaniem - cena za półkilogramowy woreczek tego dobra przerażała. Teraz jest już jednak znacznie lepiej, stawka się unormowała, a warzywo strączkowe sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Co zatem przygotować z tego sezonowego produktu? Pomysłów jest wiele, jednak żaden nie wygra z obłędną sałatką z dodatkiem młodych ziemniaków i świeżych ziół. W roli głównej oczywiście występuje bób, który jednak wcześniej należy odpowiednio ugotować. 

Orzeźwiająca sałatka z bobem to danie, które zachwyci nawet Lewandowską, a wszystko to przez niemalże perfekcyjny skład. Danie jest lekkie, ale jednocześnie sycące i pełne orzeźwiających nut. Kluczem do sukcesu jest precyzja i dodatki - bez mięty się nie obejdzie, podobnie jak bez zielonego dressingu ze szczypiorku, majonezu i cytryny. Brzmi banalnie, jednak zapewniamy, że estetycznie podana podbije serca najbardziej wymagających podniebień. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Przepis na sałatkę mocy. W roli głównej bób i sezonowe rarytasy

Składniki: 

  • 750 g młodych ziemniaków,
  • 500 g bobu,
  • zielony ogórek,
  • garść listków mięty,
  • pół kostki wędzonego tofu.

Do dressingu:

  • łyżka majonezu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • odrobina posiekanego szczypioru,
  • łyżeczka oliwy,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj al dente. Następnie zapiecz je w piekarniku, tak by miały chrupiącą, złotą skórkę.
  2. Wskazówka: bulwy można jedynie podgotować, jednak te pieczone smakują o niebo lepiej. 
  3. Bób ugotuj do miękkości (od 5 do 10 minut), ostudź i obierz ze skórki. 
  4. Kolejny krok to smażenie tofu - rozdrobnij produkt na mniejsze kawałki, podsmaż na złoto na oliwie, przełóż na talerz. 
  5. Ogórka dokładnie umyj i pokrój w na mniejsze kawałki, najlepiej w półksiężyce. 
  6. Pora na sos - majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu. Zmiksuj na gładko ręcznym blenderem.
  7. Przygotuj dużą misę i przełóż do niej wszystkie składniki poza tofu, całość skrop dressingiem, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miętą. Dokładnie wymieszaj. 
  8. Na koniec przełóż sałatkę na talerz, udekoruj kawałkami tofu i listkami mięty. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o: