Sałatka z bobem według przepisu Jakuba Kuronia. Spróbujesz raz i nie będziesz chciała jeść żadnej innej

Początek lata to nie tylko czas wakacji, urlopów i leniwego wypoczynku w cieniu drzew. To również idealny moment na przygotowywanie zdrowych posiłków z wykorzystaniem owoców i warzyw sezonowych, od których roi się na straganach i bazarkach. Z tego powodu warto przygotować sałatkę z bobem. Ta z przepisu Jakuba Kuronia będzie smakować obłędnie i nada się do grilla.

Bób jest bogaty w cenne minerały i składniki odżywcze, a do tego wielu osobom smakuje niczym najlepszy letni przysmak. Czerwiec i lipiec to czas, w którym to warzywo strączkowe jest dostępne na wyciągnięcie ręki i żal z tej okazji nie skorzystać. Jakub Kuroń na swoim blogu pokazał, jak w łatwy sposób przygotować zdrową i pożywną sałatkę z bobem. Zasmakuje każdemu i będzie stanowiła doskonały dodatek do obiadu, czy mięsa z grilla. Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Płaczesz jak bóbr podczas krojenia cebuli? Sprawdź, co zrobić, by tego uniknąć

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • pół pęczka koperku,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 120 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 duży pomidor malinowy,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 20 g parmezanu,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • sól, pieprz.

Sałatka z bobem. Warzywo ugotuj koniecznie w ten sposób

Bób płuczemy pod bieżącą i zimną wodą, a następnie przekładamy do garnka, gdzie również zalewamy nasiona zimną wodą. Powinna ona przykryć bób o 2-3 cm. Klucz znakomitej sałatki polega na ugotowaniu bobu z gałązkami koperku, oliwą, czosnkiem w łupinach i łyżeczką soli. Całość gotujemy około 10 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie odcedzamy bób i obieramy go z łupin. Jeśli jednak jest to młode warzywo, a skórka miękka i delikatna, możemy ją bez obaw zostawić. Zapewni to dodatkową dawkę błonnika w daniu.

Na głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w długie paski boczek i podsmażamy na tłuszczu, który w miarę podgrzewania będzie wytapiał się z mięsa. W międzyczasie kroimy pomidora w kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, a parmezan ścieramy na tarce lub obieramy na cienkie plastry z pomocą obieraczki do ziemniaków. Boczek, pomidory, natkę i bób przekładamy do wspólnej miski i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy wszystko startym parmezanem. Teraz pozostaje przygotowanie sosu. Do osobnego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, oraz dodajemy starty czosnek, sól i pieprz. Taką mieszanką zalewamy gotową sałatkę, tuż przed podaniem. Będzie smakować wyśmienicie z kromką pieczonego pieczywa czosnkowego. Smacznego!

Więcej o: