Bób jest bogaty w cenne minerały i składniki odżywcze, a do tego wielu osobom smakuje niczym najlepszy letni przysmak. Czerwiec i lipiec to czas, w którym to warzywo strączkowe jest dostępne na wyciągnięcie ręki i żal z tej okazji nie skorzystać. Jakub Kuroń na swoim blogu pokazał, jak w łatwy sposób przygotować zdrową i pożywną sałatkę z bobem. Zasmakuje każdemu i będzie stanowiła doskonały dodatek do obiadu, czy mięsa z grilla. Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Bób płuczemy pod bieżącą i zimną wodą, a następnie przekładamy do garnka, gdzie również zalewamy nasiona zimną wodą. Powinna ona przykryć bób o 2-3 cm. Klucz znakomitej sałatki polega na ugotowaniu bobu z gałązkami koperku, oliwą, czosnkiem w łupinach i łyżeczką soli. Całość gotujemy około 10 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie odcedzamy bób i obieramy go z łupin. Jeśli jednak jest to młode warzywo, a skórka miękka i delikatna, możemy ją bez obaw zostawić. Zapewni to dodatkową dawkę błonnika w daniu.
Na głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w długie paski boczek i podsmażamy na tłuszczu, który w miarę podgrzewania będzie wytapiał się z mięsa. W międzyczasie kroimy pomidora w kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, a parmezan ścieramy na tarce lub obieramy na cienkie plastry z pomocą obieraczki do ziemniaków. Boczek, pomidory, natkę i bób przekładamy do wspólnej miski i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy wszystko startym parmezanem. Teraz pozostaje przygotowanie sosu. Do osobnego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, oraz dodajemy starty czosnek, sól i pieprz. Taką mieszanką zalewamy gotową sałatkę, tuż przed podaniem. Będzie smakować wyśmienicie z kromką pieczonego pieczywa czosnkowego. Smacznego!