Amerykańskie placuszki, czyli wyborne pankejki zna niemal każdy, jednak w domowym menu króluje i tak nasza polska wersja. Tymczasem klasyka zza oceanu to kulinarny banał - wystarczy odpowiedni skład, złote proporcje i kolejność dodawanych składników. Reszta dosłownie robi się sama!
Placuszki rodem z amerykańskich barów śniadaniowych - pancakes w roli głównej
Jeśli chcesz zrobić pankejki to jedyne co musisz mieć to kilka składników, idealną patelnię (najlepiej przeznaczoną do naleśników) i zaledwie kilka minut. Tyle w zupełności wystarczy, by stworzyć to kulinarne dzieło sztuki rodem ze Stanów Zjednoczonych. Efekt palce lizać jest gwarantowany, a wszystko tanio, szybko i bez wysiłku.
Amerykańskie placuszki nieco różnią się od klasycznych polskich. W składzie znajdziemy mąkę, jaja, mleko lub np. maślanka, proszek do pieczenia i optymalnie ziarna wanilii lub ekstrakt. Dzięki temu wyjdą pulchne, wyrośnięte i rumiane jak nigdy wcześniej. Podane z owocami, syropem klonowym, serkiem mascarpone lub klasycznie cukrem pudrem ekspresowo znikną z talerzy. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Amerykańskie pankejki - przepis na ekspresową słodycz
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki maślanki lub mleka,
- 2 średnie jajka,
- płaska łyżeczka sody,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki roztopionego masła,
Sposób przygotowania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Nie jest to konieczność, ale na pewno ułatwi pracę.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia oraz cukier. Całość wymieszaj.
- Kolejnym krokiem jest wbicie jajek, wlanie maślanki - zmiksuj całość, stopniowo dodając roztopione masło.
- Tak przygotowane ciasto warto odstawić na kilkanaście minut, by odpoczęło.
- Po tym czasie wystarczy rozgrzać patelnię z niewielkim dodatkiem oleju i kiedy będzie już gorąca, zacznij smażyć pankejki. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na patelnię. Smaż na niewielkiej mocy palnika, a kiedy urosną, przewróć je na drugą stronę.
- Amerykańskie naleśniki są gotowe do podania - serwuj z syropem klonowym, owocami czy płynną czekoladą.