Przepis na amerykańskie naleśniki, czyli puszyste i rumiane pankejki. Sekretem nabiał i proporcje

Pankejki to amerykańskie placuszki, które najczęściej podawane są z syropem klonowym. Słodki sos to jednak niejedyny dodatek, który króluje na talerzu. Warto jednak dużą wagę przyłożyć do samego ciasta - powinno być lekkie i pulchne. Dzięki temu efekt będzie mistrzowski!

Amerykańskie placuszki, czyli wyborne pankejki zna niemal każdy, jednak w domowym menu króluje i tak nasza polska wersja. Tymczasem klasyka zza oceanu to kulinarny banał - wystarczy odpowiedni skład, złote proporcje i kolejność dodawanych składników. Reszta dosłownie robi się sama! 

Placuszki rodem z amerykańskich barów śniadaniowych - pancakes w roli głównej 

Jeśli chcesz zrobić pankejki to jedyne co musisz mieć to kilka składników, idealną patelnię (najlepiej przeznaczoną do naleśników) i zaledwie kilka minut. Tyle w zupełności wystarczy, by stworzyć to kulinarne dzieło sztuki rodem ze Stanów Zjednoczonych. Efekt palce lizać jest gwarantowany, a wszystko tanio, szybko i bez wysiłku. 

Amerykańskie placuszki nieco różnią się od klasycznych polskich. W składzie znajdziemy mąkę, jaja, mleko lub np. maślanka, proszek do pieczenia i optymalnie ziarna wanilii lub ekstrakt. Dzięki temu wyjdą pulchne, wyrośnięte i rumiane jak nigdy wcześniej. Podane z owocami, syropem klonowym, serkiem mascarpone lub klasycznie cukrem pudrem ekspresowo znikną z talerzy. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Amerykańskie pankejki - przepis na ekspresową słodycz 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki maślanki lub mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • płaska łyżeczka sody,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki roztopionego masła,

Sposób przygotowania: 

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Nie jest to konieczność, ale na pewno ułatwi pracę.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia oraz cukier. Całość wymieszaj.
  3. Kolejnym krokiem jest wbicie jajek, wlanie maślanki - zmiksuj całość, stopniowo dodając roztopione masło.
  4. Tak przygotowane ciasto warto odstawić na kilkanaście minut, by odpoczęło.
  5. Po tym czasie wystarczy rozgrzać patelnię z niewielkim dodatkiem oleju i kiedy będzie już gorąca, zacznij smażyć pankejki. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na patelnię. Smaż na niewielkiej mocy palnika, a kiedy urosną, przewróć je na drugą stronę.
  6. Amerykańskie naleśniki są gotowe do podania - serwuj z syropem klonowym, owocami czy płynną czekoladą. 
Więcej o: