Pankejki - przepis. Będą puszyste jak chmurka i jeszcze smaczniejsze, gdy dodasz biały serek. Najlepsze na śniadanie

Pankejki to coś między naleśnikami a racuszkami i trzeba przyznać, że chyba każdy je uwielbia. Oryginalnie dodaje się do nich maślankę, jednak dziś mamy dla was ulepszony przepis na pankejki, które wychodzą puszyste, delikatne i pyszniejsze niż kiedykolwiek. Jaki jest sekret? Połącz mleko z włoskim serkiem, a nie oderwiesz się od talerza.

Więcej przepisów na szybkie śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chcesz zrobić pankejki to jedyne co musisz mieć to składniki, sprawną patelnię i kilka minut czasu. Oczywiście, jeśli odłożysz miskę z ciastem do odpoczęcia, panlejki będą jeszcze lepsze, ale to nie jest warunek konieczny - bez tego zrobisz je w 5 minut. Zamiana maślanki na mleko z mascarpone to naszym zdaniem strzał w 10 i polecamy przekonać się, że smakują lepiej niż oryginalne, amerykańskie pancakes. Oto przepis na szybkie śniadanie lub słodki podwieczorek. 

Pankejki - przepis bez maślanki

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 130 g serka mascarpone
  • 130 ml mleka
  • 2 średnie jajka
  • 1 cukier waniliowy (opakowanie 16 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do podania: ulubione owoce, syrop klonowy, miód, krem czekoladowy itp.

Sposób wykonania:

  1. Najlepiej, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dodaj serek i mleko, oba cukry i zmiksuj całość.
  3. Do miski dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem możesz odstawić na kilka minut.
  4. Patelnię rozgrzej i natłuść masłem lub olejem. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na pankejki i smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż będą złote i trochę urosną.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Wskazówka: Do ciasta na pankejki możesz dodać kawałki ulubionych owoców np. borówek lub malin albo kawałki czekolady - będą jeszcze smaczniejsze.

Więcej o:
Copyright © Agora SA