Pankejki to coś między naleśnikami a racuszkami i trzeba przyznać, że chyba każdy je uwielbia. Oryginalnie dodaje się do nich maślankę, jednak dziś mamy dla was ulepszony przepis na pankejki, które wychodzą puszyste, delikatne i pyszniejsze niż kiedykolwiek. Jaki jest sekret? Połącz mleko z włoskim serkiem, a nie oderwiesz się od talerza.
David P. Smith /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na szybkie śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Jeśli chcesz zrobić pankejki to jedyne co musisz mieć to składniki, sprawną patelnię i kilka minut czasu. Oczywiście, jeśli odłożysz miskę z ciastem do odpoczęcia, panlejki będą jeszcze lepsze, ale to nie jest warunek konieczny - bez tego zrobisz je w 5 minut. Zamiana maślanki na mleko z mascarpone to naszym zdaniem strzał w 10 i polecamy przekonać się, że smakują lepiej niż oryginalne, amerykańskie pancakes. Oto przepis na szybkie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Pankejki - przepis bez maślanki
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej
130 g serka mascarpone
130 ml mleka
2 średnie jajka
1 cukier waniliowy (opakowanie 16 g)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do podania: ulubione owoce, syrop klonowy, miód, krem czekoladowy itp.
Sposób wykonania:
Najlepiej, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dodaj serek i mleko, oba cukry i zmiksuj całość.
Do miski dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem możesz odstawić na kilka minut.
Patelnię rozgrzej i natłuść masłem lub olejem. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na pankejki i smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż będą złote i trochę urosną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Do ciasta na pankejki możesz dodać kawałki ulubionych owoców np. borówek lub malin albo kawałki czekolady - będą jeszcze smaczniejsze.