Szybkie ciasto bez pieczenia na Wielkanoc? Przepis na sernik gotowany z zeszytu mamy przygotujesz w 20 minut

Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią wiele gospodyń czeka przygotowywanie znakomitych ciast i deserów. Co jednak, jeśli nie posiadamy piekarnika lub zepsuł się tuż przed świętami? To nie powód do zmartwień. Ten sernik przygotujesz bez pieczenia.

Gotowany sernik to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które zrobi absolutnie każdy. Największym jego plusem, poza znakomitym smakiem, jest fakt, że nie wymaga pieczenia. To ważne, ponieważ nie każdy go posiada, a nawet jeśli znajduje się w domu, to wiele osób rezygnuje z jego używania ze względu na wzrastające ceny energii. Na szczęście rodzinny przepis na gotowany sernik rozwiązuje ten problem i będzie doskonale nadawał się na wielkanocny stół.

Składniki na ciasto:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów,
  • 1 paczka rodzynek,
  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3/4 szklanki zimnego mleka,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rum do rodzynek.

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki wody lub mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/8 kostki masła.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Gotowany sernik z przepisu mamy. Rodzynki namocz odpowiednio wcześnie

Rodzynki warto zacząć moczyć nawet dwa dni wcześniej. Należy zalać je w głębokim naczyniu rumem tak, by je całkowicie utopić w alkoholu. Rodzynki będą chłonąć rum, dlatego należy kontrolować, czy nie jest go za mało. Wtedy mogą stać się one suche i twarde, dlatego powinniśmy zadbać o to, by przez cały czas moczenia znajdowały się w rumie.

W garnku rozpuszczamy masło, a w nim cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy ser z wiaderka i całość dokładnie mieszamy, stale podgrzewając. Do zimnego mleka dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do garnka z masą serową i pozwalamy się składnikom zagotować. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy odsączone z rumu rodzynki. Całość mieszamy i odstawiamy na pięć minut do ostygnięcia. W międzyczasie w blaszce do pieczenia o wymiarach 25 cm x 36 cm wykładamy na dno biszkopty, tak by pokryć cały spód. W razie potrzeby należy je złamać tak, by wypełniły całą pojedynczą warstwę. Na tak ułożony spód wylewamy bardzo ciepłą masę sernikową i ponownie pokrywamy górę biszkoptami. Wówczas ciasto odkładamy do ostygnięcia.

W mniejszym rondelku podgrzewamy dwie łyżki wody lub mleka i rozpuszczamy cukier wraz z kakao. Gdy składniki się podgrzeją i rozpuszczą, na końcu dodajemy masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści i polewa będzie jednolita, polewamy nią wierzch studzącego się sernika. Teraz należy poczekać do całkowitego ostudzenia się ciasta, a gdy będzie już chłodne, wkładamy je do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie sernik będzie gotowy do jedzenia i niesamowicie pyszny. W niczym nie będzie odbiegał od tradycyjnego pieczonego ciasta. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.