• Link został skopiowany

Szybkie ciasto bez pieczenia na Wielkanoc? Przepis na sernik gotowany z zeszytu mamy przygotujesz w 20 minut

Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią wiele gospodyń czeka przygotowywanie znakomitych ciast i deserów. Co jednak, jeśli nie posiadamy piekarnika lub zepsuł się tuż przed świętami? To nie powód do zmartwień. Ten sernik przygotujesz bez pieczenia.
Sernik gotowany to doskonała alternatywa dla pieczonych ciast.
Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl / Materiały Redakcji

Gotowany sernik to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które zrobi absolutnie każdy. Największym jego plusem, poza znakomitym smakiem, jest fakt, że nie wymaga pieczenia. To ważne, ponieważ nie każdy go posiada, a nawet jeśli znajduje się w domu, to wiele osób rezygnuje z jego używania ze względu na wzrastające ceny energii. Na szczęście rodzinny przepis na gotowany sernik rozwiązuje ten problem i będzie doskonale nadawał się na wielkanocny stół.

Składniki na ciasto:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów,
  • 1 paczka rodzynek,
  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3/4 szklanki zimnego mleka,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rum do rodzynek.

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki wody lub mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/8 kostki masła.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Gotowany sernik z przepisu mamy. Rodzynki namocz odpowiednio wcześnie

Rodzynki warto zacząć moczyć nawet dwa dni wcześniej. Należy zalać je w głębokim naczyniu rumem tak, by je całkowicie utopić w alkoholu. Rodzynki będą chłonąć rum, dlatego należy kontrolować, czy nie jest go za mało. Wtedy mogą stać się one suche i twarde, dlatego powinniśmy zadbać o to, by przez cały czas moczenia znajdowały się w rumie.

W garnku rozpuszczamy masło, a w nim cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy ser z wiaderka i całość dokładnie mieszamy, stale podgrzewając. Do zimnego mleka dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do garnka z masą serową i pozwalamy się składnikom zagotować. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy odsączone z rumu rodzynki. Całość mieszamy i odstawiamy na pięć minut do ostygnięcia. W międzyczasie w blaszce do pieczenia o wymiarach 25 cm x 36 cm wykładamy na dno biszkopty, tak by pokryć cały spód. W razie potrzeby należy je złamać tak, by wypełniły całą pojedynczą warstwę. Na tak ułożony spód wylewamy bardzo ciepłą masę sernikową i ponownie pokrywamy górę biszkoptami. Wówczas ciasto odkładamy do ostygnięcia.

W mniejszym rondelku podgrzewamy dwie łyżki wody lub mleka i rozpuszczamy cukier wraz z kakao. Gdy składniki się podgrzeją i rozpuszczą, na końcu dodajemy masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści i polewa będzie jednolita, polewamy nią wierzch studzącego się sernika. Teraz należy poczekać do całkowitego ostudzenia się ciasta, a gdy będzie już chłodne, wkładamy je do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie sernik będzie gotowy do jedzenia i niesamowicie pyszny. W niczym nie będzie odbiegał od tradycyjnego pieczonego ciasta. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: