-
Haps
-
Jak przygotować
- Pancakes - przepis na puszyste naleśniki po amerykańsku. Kluczem jest połączenie pół na pół mleka i innego napoju
Pancakes - przepis na puszyste naleśniki po amerykańsku. Kluczem jest połączenie pół na pół mleka i innego napoju
Pancakes podbiły serca Polaków nie tylko swoim smakiem, ale także delikatnością. Uwielbiają je szczególnie dzieci, a ich wykonanie jest właśnie dziecinnie proste. Jak zrobić pyszne śniadaniowe placuszki rodem z amerykańskiego baru? Połącz mleko i maślankę - będą palce lizać.
Więcej przepisów na szybkie śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pankejki to po prostu grubsze, dużo bardziej puszyste naleśniki, które przywędrowały do nas zza oceanu i błyskawicznie podbiły serca młodszych i starszych. Przepis na pancakes jest banalny i ich wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Jeśli szukasz przepisu na szybkie śniadanie lub słodki podwieczorek, pancakes sprawdzą się perfekcyjnie.
Pancakes - przepis
Składniki:
- 1 czubata szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 czubata łyżeczka sody
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione dodatki do podania
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj resztę sypkich składników i wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj mleko i maślankę, wbij jajko i zacznij miksować, stopniowo wlewając olej.
- Miskę z ciastem możesz odłożyć na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał.
- Patelnię porządnie rozgrzej i lekko natłuść masłem lub olejem. Za pomocą chochelki wylewaj na patelnię porcje ciasta na pankejki i na umiarkowanej mocy palnika smaż je, aż z obu stron będą złote i lekko urosną.
Tak przygotowane pancakes smakują idealnie z każdym dodatkiem. Szczególnie polecam banany i syrop klonowy lub bitą śmietanę z dżemem albo owocami.