Pancakes - przepis na puszyste naleśniki po amerykańsku. Kluczem jest połączenie pół na pół mleka i innego napoju

Pancakes podbiły serca Polaków nie tylko swoim smakiem, ale także delikatnością. Uwielbiają je szczególnie dzieci, a ich wykonanie jest właśnie dziecinnie proste. Jak zrobić pyszne śniadaniowe placuszki rodem z amerykańskiego baru? Połącz mleko i maślankę - będą palce lizać.

Więcej przepisów na szybkie śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pankejki to po prostu grubsze, dużo bardziej puszyste naleśniki, które przywędrowały do nas zza oceanu i błyskawicznie podbiły serca młodszych i starszych. Przepis na pancakes jest banalny i ich wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Jeśli szukasz przepisu na szybkie śniadanie lub słodki podwieczorek, pancakes sprawdzą się perfekcyjnie.

Pancakes - przepis 

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione dodatki do podania

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj resztę sypkich składników i wymieszaj.
  2. Do suchych składników dodaj mleko i maślankę, wbij jajko i zacznij miksować, stopniowo wlewając olej. 
  3. Miskę z ciastem możesz odłożyć na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. 
  4. Patelnię porządnie rozgrzej i lekko natłuść masłem lub olejem. Za pomocą chochelki wylewaj na patelnię porcje ciasta na pankejki i na umiarkowanej mocy palnika smaż je, aż z obu stron będą złote i lekko urosną. 

Tak przygotowane pancakes smakują idealnie z każdym dodatkiem. Szczególnie polecam banany i syrop klonowy lub bitą śmietanę z dżemem albo owocami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.