Racuchy, przysmak dzieciństwa serwowany przez każdą babcię. Roznoszący się w domu zapach, mięciutkie placuszki posypane cukrem pudrem. Ciepłe i krupiące. Jak je przyrządzić? Wypróbuj szybki przepis, który pokochają także niejadki.
Klasyczne racuchy najczęściej wykonywane są przy użyciu drożdżowego zaczynu. Popularnym rozwiązaniem jest także dodawanie kefiru lub maślanki. Jeśli lubimy kwaśne mleko, to również można z niego skorzystać. Placuszki będą lekkie i delikatne.
Do ciasta możemy dodać ulubione owoce. Najlepiej sprawdzą się jabłka lub borówki. Jednak jeśli mamy pod ręką gruszkę, banany czy maliny śmiało możemy po nie sięgnąć.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Placuszki świetnie smakują z dodatkiem bitej śmietany lub odrobiny cynamonu. Jednak wszystkim miłośnikom owoców polecamy podanie racuchów z zestawem bananów, borówek i malin. To dobry sposób, by zachęcić niejadka do spróbowania czegoś nowego.
Smacznego!