Racuchy na jogurcie. Delikatne, lekkie i wilgotne w środku. Dodaj do ciasta ulubione owoce

Racuchy na jogurcie to przepis na szybką przekąskę, która nie tylko będzie wyjątkowo smaczna, ale także sycąca. Zaletą tej receptury jest brak drożdży. Dzięki temu nie musimy robić zaczynu ani czekać, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Śmiało dorzućcie ulubione dodatki. Mogą to być jabłka, czy borówki.
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Racuchy, przysmak dzieciństwa serwowany przez każdą babcię. Roznoszący się w domu zapach, mięciutkie placuszki posypane cukrem pudrem. Ciepłe i krupiące. Jak je przyrządzić? Wypróbuj szybki przepis, który pokochają także niejadki.

Jajecznica Anny Lewandowskiej (zdjęcie ilustracyjne)Jajecznica Anny Lewandowskiej. Pełna pysznych dodatków

Racuchy na jogurcie naturalnym. Zapomnij o drożdżach

Klasyczne racuchy najczęściej wykonywane są przy użyciu drożdżowego zaczynu. Popularnym rozwiązaniem jest także dodawanie kefiru lub maślanki. Jeśli lubimy kwaśne mleko, to również można z niego skorzystać. Placuszki będą lekkie i delikatne.

Do ciasta możemy dodać ulubione owoce. Najlepiej sprawdzą się jabłka lub borówki. Jednak jeśli mamy pod ręką gruszkę, banany czy maliny śmiało możemy po nie sięgnąć.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • olej rzepakowy,
  • ulubione owoce: jabłka, banany, borówki, gruszki, maliny,
  • cukier puder.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pizza bezglutenowa. Domowa pizza palce lizać! Idealna na obiad dla całej rodziny. Zdjęcie ilustracyjnePizza bezglutenowa. Domowa pizza palce lizać! Idealna na obiad dla całej rodziny

Przepis na racuchy z jogurtem naturalnym. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiej miski przesiewamy mąkę.
  2. Wbijamy jajka i dodajemy jogurt naturalny
  3. Wsypujemy cukier i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Dodajemy do ciasta na racuchy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto. Smażymy racuchy z obu stron, aż będą złociste.
  6. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Placuszki świetnie smakują z dodatkiem bitej śmietany lub odrobiny cynamonu. Jednak wszystkim miłośnikom owoców polecamy podanie racuchów z zestawem bananów, borówek i malin. To dobry sposób, by zachęcić niejadka do spróbowania czegoś nowego.

Smacznego!

Więcej o: