Dodałam do bobu te dwa składniki. Był tak pyszny, że zjadłam "pół wiadra" na raz

Lato to czas lodów, truskawek i bobu. Oczywiście nie ma żadnych problemów w przygotowaniu tych pysznych zielonych nasion, jednak ja postanowiłam sprawdzić smak ulubionej przekąski w towarzystwie dwóch dodatków. Już nigdy nie zjem bobu z samym masłem.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie wiem, czy to było wyjątkowe szczęście, czy może przeznaczenie, ale ostatnio moja mama kupiła w pewnym sklepie warzywnym w Zwoleniu bób za 9 zł za paczkę. Kupiła chyba 4 paczki, czyli niemal "pół wiadra" i przywiozła, a ja oszalałam ze szczęścia. 

Bób zawsze gotowałam w lekko osolonej wodzie i jeszcze gorący jadłam z odrobiną masła i pieprzem. Jednak ostatnio postanowiłam sprawdzić, jak smakuje z dodatkiem koperku i czosnku. No bajka, mówię wam. 

Te dwa dodatki sprawią, że bób będzie pyszniejszy 

Ja oczywiście gotowałam bób w dużym garnku, ale dlatego, że było go bardzo dużo. Dla jasności podpowiem, jakich proporcji warto użyć, jeśli gotujesz go mniej. 

Składniki:

  • 0,5 kg bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • sól
  • masło

Przepis na bób twojego życia. Jak go zrobić?

  1. Bób najpierw namocz w zimne wodzie. Ja często dodaje do moczenia pokrojoną cebulę, ale nie jest to konieczne.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę. Możesz dodać do niej trochę kminku. Kiedy woda się zagotuje, dodaj bób i gotuj na wolnym ogniu, aż zacznie robić się miękki.
  3. Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku.
  4. Odcedzony bób przełóż do miski i dodaj przeciśnięty czosnek, posiekany koperek i masło. Całość dokładnie wymieszaj i zajadaj ze smakiem, póki jest jeszcze ciepły. 

Jeśli chcesz, żeby bób po ugotowaniu zachował ładny kolor, podczas gotowania dodaj 2 łyżki soku z cytryny. To jest także świetny patent na podkręcenie smaku zielonych nasion. 

Więcej o: