Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
W gorące dni często doskwiera nam brak apetytu, a ostatnie, na co mamy ochotę to ciężkie, tłuste i gorące dania oraz długie godziny spędzone w kuchni. Właśnie w takich chwilach najlepszym pomysłem może okazać się chłodna, orzeźwiająca zupa na bazie kefiru, warzyw czy śmietany. Chłodnik - przepis na wyjątkową zupę proponuje Robert Makłowicz.
Kucharz przygotował zielony chłodnik ze szczawiu z młodymi ziemniakami i jajkiem. Zachęcamy do wypróbowania tego wyjątkowego dania.
1. Szczaw opłucz i posiekaj razem z czosnkiem. Następnie przełóż na patelnie, dolej trochę wody (około 300 - 400 ml) albo wywaru i dopraw solą, cukrem oraz octem. Całość przykryj i zostaw na chwile do zblanszowania. Dzięki temu składniki zmiękną i powstanie aromatyczny wywar.
2. Wywar przelej do dużej miski i schłódź w lodówce. Do zimnej zupy dodaj posiekany koperek, dymkę oraz rzodkiewkę, a na koniec wlej kefir i śmietanę. Proporcję nie są tak istotne, jednak kucharz poleca użyć więcej kefiru niż śmietany.
3. Najlepiej podawać go z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem.