Chłodnik - przepis na orzeźwiającą zupę według Roberta Makłowicza. Ten składnik podbije smak potrawy

Chłodnik - przepis na aromatyczną, orzeźwiającą zupę to świetna propozycja na obiad podczas upałów. Kucharz Robert Makłowicz zacheca do wypróbowania potrawy przyrządzonej ze szczawiu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

W gorące dni często doskwiera nam brak apetytu, a ostatnie, na co mamy ochotę to ciężkie, tłuste i gorące dania oraz długie godziny spędzone w kuchni. Właśnie w takich chwilach najlepszym pomysłem może okazać się chłodna, orzeźwiająca zupa na bazie kefiru, warzyw czy śmietany. Chłodnik - przepis na wyjątkową zupę proponuje Robert Makłowicz

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Kucharz przygotował zielony chłodnik ze szczawiu z młodymi ziemniakami i jajkiem. Zachęcamy do wypróbowania tego wyjątkowego dania. 

Chłodnik - przepis na zieloną zupę z dodatkiem jajek 

Składniki:

  • kefir,
  • śmietana,
  • woda/wywar,
  • liście niedźwiedziego czosnku,
  • szczaw,
  • koperek,
  • rzodkiewki,
  • ocet z czeremchy (można pominąć),
  • dymka lub szczypior,
  • sól i cukier do smaku,
  • młode ziemniaki,
  • masło,
  • jajka ugotowane na twardo. 

Chłodnik według Makłowicza. Zrobisz go w kilka minut

1. Szczaw opłucz i posiekaj razem z czosnkiem. Następnie przełóż na patelnie, dolej trochę wody (około 300 - 400 ml) albo wywaru i dopraw solą, cukrem oraz octem. Całość przykryj i zostaw na chwile do zblanszowania. Dzięki temu składniki zmiękną i powstanie aromatyczny wywar. 

2. Wywar przelej do dużej miski i schłódź w lodówce. Do zimnej zupy dodaj posiekany koperek, dymkę oraz rzodkiewkę, a na koniec wlej kefir i śmietanę. Proporcję nie są tak istotne, jednak kucharz poleca użyć więcej kefiru niż śmietany. 

3. Najlepiej podawać go z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem. 

Więcej o: