• Link został skopiowany

Chłodnik - przepis na orzeźwiającą zupę według Roberta Makłowicza. Ten składnik podbije smak potrawy

Chłodnik - przepis na aromatyczną, orzeźwiającą zupę to świetna propozycja na obiad podczas upałów. Kucharz Robert Makłowicz zacheca do wypróbowania potrawy przyrządzonej ze szczawiu.
Chłodnik - przepis na orzeźwiającą zupę
fot. Daniela Baumann/iStock

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

W gorące dni często doskwiera nam brak apetytu, a ostatnie, na co mamy ochotę to ciężkie, tłuste i gorące dania oraz długie godziny spędzone w kuchni. Właśnie w takich chwilach najlepszym pomysłem może okazać się chłodna, orzeźwiająca zupa na bazie kefiru, warzyw czy śmietany. Chłodnik - przepis na wyjątkową zupę proponuje Robert Makłowicz

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Kucharz przygotował zielony chłodnik ze szczawiu z młodymi ziemniakami i jajkiem. Zachęcamy do wypróbowania tego wyjątkowego dania. 

Chłodnik - przepis na zieloną zupę z dodatkiem jajek 

Składniki:

  • kefir,
  • śmietana,
  • woda/wywar,
  • liście niedźwiedziego czosnku,
  • szczaw,
  • koperek,
  • rzodkiewki,
  • ocet z czeremchy (można pominąć),
  • dymka lub szczypior,
  • sól i cukier do smaku,
  • młode ziemniaki,
  • masło,
  • jajka ugotowane na twardo. 

Chłodnik według Makłowicza. Zrobisz go w kilka minut

1. Szczaw opłucz i posiekaj razem z czosnkiem. Następnie przełóż na patelnie, dolej trochę wody (około 300 - 400 ml) albo wywaru i dopraw solą, cukrem oraz octem. Całość przykryj i zostaw na chwile do zblanszowania. Dzięki temu składniki zmiękną i powstanie aromatyczny wywar. 

2. Wywar przelej do dużej miski i schłódź w lodówce. Do zimnej zupy dodaj posiekany koperek, dymkę oraz rzodkiewkę, a na koniec wlej kefir i śmietanę. Proporcję nie są tak istotne, jednak kucharz poleca użyć więcej kefiru niż śmietany. 

3. Najlepiej podawać go z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem. 

Więcej o: