Zupa truskawkowa z makaronem to słodki smak wakacji. Zobacz, jak ją szybko i łatwo przygotować

Zupa truskawkowa z makaronem jest jednym z dań kojarzących się z latem. Jest prosta i szybka do zrobienia, a do tego pyszna. Nie tylko dzieci będą zachwycone.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Wakacje nie mogą się obyć bez truskawek. Dobrym pomysłem na ich wykorzystanie jest zrobienie lekkiej, owocowej zupy. Jak? Bez większego wysiłku - zupa truskawkowa z makaronem jest naprawdę łatwa do przygotowania. Nie jest też czasochłonna - jej przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż 15 - 20 minut. To danie idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację, szczególnie dla dzieci.

Zupa truskawkowa z makaronem składa się z pięciu produktów. Powinny być w każdej lodówce

Do przygotowania zupy owocowej potrzebujesz następujących składników:

  • truskawek (świeżych) - kilograma,
  • makaronu - ćwierć kilograma,
  • wody - 2,5 litra,
  • mąki ziemniaczanej (bądź kisielu truskawkowego) - dwóch łyżek 
  • cukru (lub miodu) - 2-3 łyżek (lub mniej).

Aby podbić smak zupy truskawkowej możesz dodać gęstej śmietany, soku z cytryny lub wanilii.

Zupę truskawkową z makaronem robi się bardzo szybko i łatwo. Zapoznaj się z przepisem

Owocowa zupa jest prosta do zrobienia:

  1. Truskawki dokładnie umyj i odszypułkuj. Zasyp owoce cukrem (miodem) i odstaw;
  2. Rozrób mąkę ziemniaczaną (kisiel truskawkowy) z odrobiną wody;
  3. Truskawki zalej wodą i zagotuj, aż będą się rozpadać;
  4. Dodaj do owoców mąkę ziemniaczaną (kisiel) i wymieszaj. Zupa powinna zgęstnieć;
  5. W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu;

Gotową zupę truskawkową można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrawę podawaj z makaronem i wybranymi dodatkami. Możesz też posypać danie świeżymi listkami mięty.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA