Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników
Wakacje nie mogą się obyć bez truskawek. Dobrym pomysłem na ich wykorzystanie jest zrobienie lekkiej, owocowej zupy. Jak? Bez większego wysiłku - zupa truskawkowa z makaronem jest naprawdę łatwa do przygotowania. Nie jest też czasochłonna - jej przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż 15 - 20 minut. To danie idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację, szczególnie dla dzieci.
Zupa owocowa - poznaj przepisy na zupy w "letniej odsłonie"
Zupa truskawkowa z makaronem składa się z pięciu produktów. Powinny być w każdej lodówce
Do przygotowania zupy owocowej potrzebujesz następujących składników:
- truskawek (świeżych) - kilograma,
- makaronu - ćwierć kilograma,
- wody - 2,5 litra,
- mąki ziemniaczanej (bądź kisielu truskawkowego) - dwóch łyżek
- cukru (lub miodu) - 2-3 łyżek (lub mniej).
Aby podbić smak zupy truskawkowej możesz dodać gęstej śmietany, soku z cytryny lub wanilii.
Lato to czas truskawek - przepisy na dwie zupy owocowe Magdy Gessler
Zupę truskawkową z makaronem robi się bardzo szybko i łatwo. Zapoznaj się z przepisem
Owocowa zupa jest prosta do zrobienia:
- Truskawki dokładnie umyj i odszypułkuj. Zasyp owoce cukrem (miodem) i odstaw;
- Rozrób mąkę ziemniaczaną (kisiel truskawkowy) z odrobiną wody;
- Truskawki zalej wodą i zagotuj, aż będą się rozpadać;
- Dodaj do owoców mąkę ziemniaczaną (kisiel) i wymieszaj. Zupa powinna zgęstnieć;
- W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu;
Gotową zupę truskawkową można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrawę podawaj z makaronem i wybranymi dodatkami. Możesz też posypać danie świeżymi listkami mięty.
Smacznego!