Koktajl z truskawek - pomysł na lekkie śniadanie lub owocowy podwieczorek

Koktajl z truskawek to bardzo dobra propozycja na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Czerwiec to idealny moment na to, aby przygotować koktajl ze świeżych truskawek.

Koktajl z truskawkami - dlaczego warto go spożywać?

Koktajl z truskawkami jest bardzo zdrową przekąską. Dostarcza nam mnóstwo witamin, właściwości prozdrowotnych, a do tego ma fantastyczny smak. Koktajl gasi pragnienie i syci. Daje mnóstwo energii do działania. Przyjrzyjmy się jednak bliżej jego zaletom:

  • pomocny przy stanach zapalnych pęcherza
  • wzmacnia naszą odporność
  • dostarcza dużych dawek witaminy C
  • ułatwia procesy trawienne
  • chroni żołądek
  • reguluje poziom cholesterolu
  • wspomaga naczynia krwionośne
  • pomocny przy żylakach, zakrzepicy

Koktajl może być wykonany na co najmniej kilkanaście sposobów. Zarówno jeżeli chodzi o bazę jak i o dodatki, jakie możemy do niego dołożyć. Przedstawiamy kilka przepisów, które mamy nadzieję, że przypadną Ci do gustu.

Koktajl truskawkowy z mlekiem, kardamonem, orzechami i musli 

Koktajl truskawkowy z mlekiem i specjalnymi dodatkami jest bardzo wartościowy pod względem odżywczym. Dlatego może on być traktowany przez nas jako śniadanie. Zwłaszcza w okresie lata, kiedy nasz organizm potrzebuje lżejszych posiłków. Receptura na truskawkowy koktajl poniżej:

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1,5 szklanki mleka
  • kardamon, orzechy, musli 
  • dodatkowo cynamon do posypania

Wykonanie:

  1. Myjemy truskawki, następnie pozbywamy się szypułek. Ważna uwaga: jeżeli zależy nam na tym, aby koktajl był dobry, musimy skupić się na wyborze właściwych truskawek. Czerwiec to sezon na truskawki, zatem nie powinno być większych problemów z tym, aby znaleźć owoce dobrej jakości.
  2. Truskawki wrzucamy do blendera i wlewamy mleko.
  3. Dodajemy pozostałe składniki.
  4. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  5. Koktajl przelewamy do przezroczystych szklanek i posypujemy cynamonem.
Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym

Koktajl z mrożonych truskawek 

Koktajl z mrożonych truskawek to dobra alternatywa dla koktajli ze świeżych owoców. Mrożenie truskawek pozwala nam dłużej je przechowywać. Ponadto proces mrożenia pozwala zamknąć w owocach witaminy i właściwości odżywcze na dłużej. Przepis na koktajl w wersji mrożonej tutaj:

Produkty potrzebne do wykonania koktajlu:

  • 0,5 kg mrożonych truskawek
  • szklanka wody źródlanej
  • łyżeczka cukru
  • przyprawy: kardamon, cynamon, wanilia,
  • świeży szpinak
  • opcjonalnie: ziarna, które lubisz

Przygotowanie w kilku krokach:

  1. Myjemy truskawki, odcedzamy. Usuwamy szypułki.
  2. Dalej wrzucamy je do miksera. Dolewamy wodę.
  3. Następnie myjemy dokładnie szpinak i lekko rozdrabniamy. Łatwiej będzie nam go zblendować.
  4. Dorzucamy szpinak do truskawek. Dodajemy przyprawy i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Koktajl możemy schłodzić przed podaniem w lodówce.

Przepis na koktajl truskawkowy z bananami

Przepis na koktajl truskawkowy w towarzystwie bananów to z pewnością przekąska, którą pokochają dzieci. Truskawki są źródłem witamin, a banany zaspokoją nasz głód. Dodatkowo są one słodkie. Dzięki temu chętnie po nie sięgamy.

Składniki:

  • pół kilograma truskawek
  • 1 banan
  • cynamon, miód - do smaku
  • szklanka wody

Wykonanie:

  1. Obieramy banana i kroimy go na mniejsze kawałki.
  2. Dodajemy truskawki, które wcześniej umyliśmy i usunęliśmy z nich szypułki.
  3. Dolewamy wodę. Dodajemy cynamon i miód.
  4. Wszystko mieszamy.
  5. Nasz przysmak jest gotowy.

Zobacz też: Truskawki w syropie - idealny sposób na zachowanie lata. Sprawdzą się zimą do deserów i herbaty

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.