Drożdżówki z truskawkami domowej roboty. Smakują lepiej niż z piekarni

Drożdżówki to bardzo popularne i chętnie spożywane bułki na drugie śniadanie, również w szkole czy w pracy. Zaspokajają głód, a do tego często mają pyszne owocowe nadzienie. Można również zrobić je w domu: drożdżówki z truskawkami wyjdą nie mniej smaczne niż te znane z piekarni.

Trwa sezon truskawkowy, chętnie zatem wykorzystujemy te owoce na wszelkie możliwe sposoby. Można zrobić z nich lody, dżemy, konfitury, wykorzystać jako nadzienie do ciast, albo bułek drożdżowych domowej roboty. Jak przygotować drożdżówki z truskawkami? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.

Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Drożdżówki z truskawkami domowej roboty: potrzebne składniki

  • mąka pszenna chlebowa: 2 i 1/4 szklanki;
  • lekko ciepłe mleko: 3/4 szklanki;
  • cukier: 4 łyżki;
  • jajko;
  • żółtko;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • roztopione masło: 60 g;
  • świeże drożdże: 14 g;
  • bułka tarta: 4,5 łyżeczki;
  • truskawki: 450 g;
  • jajko wymieszane z łyżką mleka lub wody;
  • mąka pszennej: pół szklanki;
  • cukier: 5 łyżek;
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  • roztopione masło: 60 g.

Co należy zrobić, aby drożdżówki z truskawkami wyszły apetyczne i wybornie smakowały?

  1. Zacznij od wymieszania mąki pszennej ze świeżymi drożdżami, z których najpierw należy zrobić rozczyn. Wymieszaj z resztą składników i dodaj roztopiony tłuszcz.
  2. Ciasto należy wyrabiać dotąd, aż stanie się miękkie i elastyczne - może to zająć trochę czasu. Uformowane w kształt kuli, należy włożyć do obsypanej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie ma  podwoić swoją objętość. Ciasto powinno być przykryte ręczniczkiem kuchennym
  3. Po upływie tego czasu zagnieć ciasto i podziel je na 9 równych części. Uformuj w kształt okrągłych bułeczek, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Muszą znajdować się w sporych odległościach od siebie. Przykryj je folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 30-45 minut (góra godzinę) do ponownego podwojenia objętości.
  4. Po tym czasie zrób w każdej bułeczce wgłębienie dnem szklanki. Następny krok to nasypanie we wgłębieniu pół łyżeczki bułki tartej i włożenie truskawek. Ostatni etap to posmarowanie jajkiem samego ciasta i posypanie kruszonką.
  5. Gotowe drożdżówki należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż się  zarumieni. Wyjęte bułeczki drożdżowe należy zostawić do ostudzenia na kratce.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.