18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na letnie trunki. Przygotuj nalewkę zanim skończy się sezon na truskawki

Nalewka z truskawek jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Spożywana co jakiś czas w określonych ilościach, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Sprawdź, jak przygotować nalewkę samodzielnie w domu.

Jak zrobić nalewkę z truskawek w domu i jakie są jej właściwości?

Jak zrobić nalewkę z truskawek samodzielnie? To banalnie proste. Poradzi sobie z tym nawet początkująca osoba, która wcześniej nie miała do czynienia ze sporządzeniem nalewek. Jednak na samym początku chcielibyśmy przedstawić kilka właściwości zdrowotnych, jakie niesie za sobą spożywanie nalewki truskawkowej co jakiś czas w określonych ilościach. Oto kilka przykładów:

  • Nalewka z truskawek wspomaga układ trawienny.
  • Jest pomocna przy chorobach związanych z krążeniem,
  • Zwalcza reumatyzm.
  • Truskawki posiadają bardzo duże ilości witamin A, C.
  • Doskonale wspierają układ odpornościowy.
  • Wyrównują cholesterol.
  • Przyspieszają procesy odchudzania.

Nalewki wykonuje się na wiele sposobów. Możemy użyć w tym celu praktycznie każdego rodzaju alkoholu. Jednakże, aby trunek był faktycznie udany, należy przygotować odpowiednie owoce. Muszą być one świeże i najlepiej jeżeli są ekologiczne, ze sprawdzonego źródła. W artykule przedstawimy kilka sposobów na wykonanie nalewki truskawkowej.

Nalewka z truskawek na spirytusie - przepis w kilku krokach

Nalewka z truskawek na spirytusie do jedna z najbardziej popularnych wersji truskawkowego trunku. Jest ona niezwykle prosta, aromatyczna, ma słodkawy smak, a jednocześnie jest bardzo delikatna. Wykonuje się ją następująco:

Składniki na nalewkę truskawkową to:

  • około kilograma truskawek
  • pół kilograma cukru białego
  • sok z 1 cytryny
  • około pół litra spirytusu
  • 250 ml przegotowanej wody

Wykonanie:

  1. Na wstępie musimy zająć się bardzo dokładnym umyciem truskawek. Dalej dokładnie je obieramy - pozbywamy się szypułek. Następnie dzielimy je na mniejsze części i wrzucamy do dużego naczynia. Najwygodniej jeżeli jest to bardzo duży słój, przeznaczony do takich zabiegów.
  2. Następnie całość posypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin. Truskawki muszą puścić sok.
  3. Po tym czasie zalewamy je roztworem z wody i spirytusu.
  4. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na około 5 tygodni.
  5. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wlewamy przecedzoną nalewkę do butelek.
Zobacz wideo

Jednodniowa nalewka z truskawek - w wersji dla niecierpliwych

Jednodniowa nalewka z truskawek to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać. Nalewka jest gotowa już po 24 godzinach od momentu wykonania. Oto receptura:

Do wykonania tego typu nalewki będziemy potrzebowali:

  •  ponad kilograma dorodnych truskawek
  • około 0,8 litra wódki
  • około 500 gramów cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • około 250 ml wody

Przyrządzenie:

  1. Na początku myjemy owoce.
  2. Następnie obieramy je z szypułek.
  3. Dalej wrzucamy je do słoja i zalewamy wódką.
  4. Tak przygotowane naczynie, odstawiamy na około 24 godziny w ciepłe miejsce. Uwaga: w tym przepisie mogą one stać nawet na słońcu.
  5. Po dobie odcedzamy nalewkę za pomocą sitka. Ponadto z owoców, dokładnie wyciskamy zawartość soku.
  6. Dalej gotujemy roztwór wody z cukrem.
  7. Następnie wszystko ze sobą łączymy i dodajemy sok z cytryny.
  8. Trunek jest gotowy do spożycia.

Nalewka z truskawek na bimbrze z odrobiną mięty

Nalewka z truskawek na bimbrze w połączeniu z miętą to opcja o niepowtarzalnym i odświeżającym smaku. Sprawdzi się idealnie podczas upalnych dni lata. Sposób wykonania znajduje się tutaj:

Chcąc wykonać truskawkowy bimber, musimy zaopatrzyć się w:

  • około 2 kilogramów truskawek
  • około 1 kilograma cukru
  • porządną garść świeżej mięty - najlepiej z własnego ogródka lub doniczki
  • około litra spirytusu oraz wody

Przyrządzenie w kilku krokach:

  1. W pierwszym kroku zajmujemy się owocami. Myjemy, obieramy.
  2. Dalej wszystko wkładamy do dużego szklanego słoja i zasypujemy przygotowanym cukrem.
  3. W dalszym etapie musimy umieścić listki mięty w słoiku.
  4. W tym przepisie słój zakręcamy i odstawiamy go na około 24 godziny w słoneczne miejsce.
  5. Po tym czasie musimy wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Dalej wlać roztwór wody ze spirytusem.
  7. Tak przygotowany trunek odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 30 dni.
  8. Potem odcedzamy z niego owoce i czekamy, aż nalewka nabierze klarowności.

Zobacz też: Nalewka wiśniowa - domowy przepis na trunek na wódce i z miodem

Więcej o: