Ostatnio chętnie szukacie cukinii. Oto pięć pomysłów na przepisy. Jak byłam mała, całe wakacje jadłam placuszki

Mamy pełnię lata, a co za tym idzie - wyczekaną cukinię. To warzywo można wykorzystać na wiele różnych i pysznych sposobów, ale my postanowiliśmy zdradzić wam kilka sprawdzonych receptur, w tym mój ukochamy sposób na cukinię z dzieciństwa. Jeśli szukacie pomysłu na obiad z cukinią lub macie ochotę na pyszne placuszki na podwieczorek, te przepisy powinny was zainteresować.
Zobacz wideo

Cukinia od kilku dni jest najchętniej kupowanym i wykorzystywanym w kuchni warzywem. To warzywo jest klasyką letnich smaków, a przepisy, które zaprezentuję poniżej, wielu z was przypomną beztroskie, wakacyjne chwile spędzone na letnich obozach lub u babci. Zaczniemy od smaku mojego dzieciństwa. Oto dwie wersje placuszków z cukinii. Sama nie wiem, które lepsze.

Domowe jagodziankiCena jagodzianek w cukierniach odstrasza. Sprawdziliśmy, ile kosztują domowe

Placuszki z cukinii z cebulą i pietruszką

Składniki:

  • 1 większa cukinia
  • 5 łyżek mąki
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta czosnku granulowanego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj dwie szczypty soli, wymieszaj i odstaw, by cukinia puściła sok.
  2. Po kilku minutach odsącz cukinię z wody i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki, a także mąkę i jajko. Dopraw do smaku przyprawami i wyrób tak, jak na kotlety mielone.
  3. Na patelni porządnie rozgrzej odrobinę oleju. Za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcję ciasta na placki z cukinii i lekko je rozpłaszcz. Pamiętaj, żeby smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkiej mocy palnika - wówczas będą chrupiące i dobrze usmażą się w środku.

Takie placuszki najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną. Idealne na podwieczorek lub kolację.

Smażona cukinia w panierce - do tej pory czuję ten zapach w kuchni

Składniki:

  • 2 większe cukinie
  • 4 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól pieprz
  • olej

Sposób wykonania - tak robiła babcia Krysia

  1. Cukinię dokładnie umyj, najlepiej czystą gąbką lub szczoteczką. Następnie pokrój w plastry o grubości ok. 5-7 mm i przełóż do miski. Delikatnie oprósz solą, by cukinia lekko zmiękła.
  2. Przygotuj trzy talerze. Do jednego z nich wbij jajka i za pomocą widelca rozmąć je. Możesz dodać szczyptę soli oraz pieprz. Do dwóch kolejnych wsyp mąkę i bułkę tartą (może być także panko).
  3. Na patelni rozgrzej olej (powinno być go dość dużo, ale nie tyle, ile do głębokiego smażenia). Plastry cukinii obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku i  w bułce tartej (tak samo, jak kotlety schabowe).
  4. Smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, aż z obu stron będą rumiane.

Świetnie smakują z jogurtem lub oprószone startym serem.

Pomysły na obiad z cukinią - szybko, smacznie i przyjemnie

Aromatyczna zupa krem z cukinii z dodatkiem greckiego sera - szybki obiad w wersji wege

Składniki:

  • 800 g cukinii
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 mniejsze cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • śmietanka 30 proc.
  • masło
  • sól, pieprz, szczypta chili, szczypta kurkumy

Sposób wykonania:

  1. Na dnie szerokiego garnka rozgrzej porządną łyżkę masła lub oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj cukinię pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwile podsmażaj, aż warzywa zmiękną.
  2. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem, a także ostrą papryczką i kurkumą. Gotuj na średnim ogniu, aż cukinia będzie miękka.
  3. Do gotującej się zupy dodaj pokrojony ser feta, a także zahartowaną śmietankę (ok. 1/3 szklanki). Następnie zmiksuj całość blenderem ręcznym, by uzyskać gładki i aksamitny krem.
  4. Zupę krem z cukinii podawaj z ziołowymi grzankami, pestkami dyni lub słonecznika.

Sos z cukinii - idealny do spaghetti i do ryżu

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • śmietanka 30 proc.
  • 100 g serka topionego
  • sól, pieprz, szczypta chili
  • masło lub olej
  • dodatkowo: makaron (tagliatelle, spaghetti) lub ryż, starty parmezan

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub duży rondel i rozgrzej w nim 2 łyżki masła lub 3-4 łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę.
  2. Kiedy się zeszkli, dodaj cukinię pokrojoną w kostkę, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś na średniej mocy palnika, aż cukinia będzie miękka. W tym samym czasie ugotuj makaron lub ryż. Ja częściej używam makaronu i przed jego odcedzeniem, odlewam pół szklanki wody, w której się gotował.
  3. Do miękkiej cukinii dodaj serek topiony, posiekaną natkę pietruszki, sól, oraz pieprz. Duś przez chwilę, a kiedy serek się rozpuści, dodaj 1/3 szklanki śmietanki 30 proc. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, dolej odrobinę wody, w której gotował się makaron. Doprowadź do wrzenia, następnie dopraw do smaku szczyptą chili i kurkumą.
  4. Do gotowego sosu przełóż makaron lub ryż. Wymieszaj i podawaj - obowiązkowo ze startym parmezanem.

Leczo, czyli nieśmiertelna klasyka

Potrzebne składniki:

  • 3 większe cukinie
  • 300 g podwędzonej kiełbasy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka pomidorów (lub 0,5 kg świeżych)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu lub lekkiego rosołu
  • koncentrat pomidorowy - wedle uznania
  • sól, pieprz, szczypta oregano, słodka papryka, odrobina chili
  • do smażenia: odrobina smalcu lub olej

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki pokrój w większą kostkę. Jeśli używasz świeżych pomidorów, wcześniej je sparz i obierz ze skórki.
  2. Przygotuj garnek z szerokim dnem i porządnie rozgrzej w nim odrobinę tłuszczu. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę oraz posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a kiełbasa zarumieni, dodaj czosnek. Smaż jeszcze minutę.
  3. Do garnka dodaj paprykę, pomidory, cukinię oraz przypraw odrobiną soli, a także koncentratem pomidorowym. Następnie zalej bulionem i duś przez 15 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dopraw je do smaku solą, pieprzem, a także płaską łyżeczką oregano oraz słodką i ostrą papryką. Leczo podawaj ze świeżym pieczywem lub ziołową grzanką prosto z pieca.

ŚmietanowiecCiasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: